Omaa sisäistä polkua etsimässä

Eija Ruuskanen sanoo olevansa elämyshakuinen erityisherkkä.

”Kun käänsin katseen sisimpääni, opin kuuntelemaan tarpeitani”, Eija Ruuskanen sanoo.

Joidenkin ihmisten elämässä on selkeitä käännekohtia; etappeja, jotka muuttavat elämän suuntaa ratkaisevasti. Kuopiolaiselle Eija Selina Ruuskaselle (31) sellainen tapahtui vuonna 2012. Sen jälkeen hänen elämänsä meni uusiin puihin.

MUTTA palataan sitä ennen Eijan nuoruusvuosiin. Kuopiossa syntynyt energiapakkaus oli kiinnostunut vaikka mistä. Eija opiskeli ensin pukuompelijaksi ja kävi sitten armeijan. Ollessaan myöhemmin töissä urheiluvälineliikkeessä hän sai päähänpiston lähteä opiskelemaan Kainuuseen erä- ja luonto-oppaaksi. Sen jälkeen hän aloitti Kajaanissa ammattikorkeakouluopinnot. Tarkoitus oli valmistua liikunnanohjaajaksi.

KOHTALO puuttui peliin vuonna 2010, jolloin Eijan 53-vuotias isä menehtyi syöpään. 22-vuotias tytär joutui jättämään opintonsa Kainuussa ja palaaamaan Kuopioon selvittelemään asioita. Isän sukutilasta ja omakotitalosta huolehtiminen vaativat paljon aikaa, vaikka isä olikin neljä kuukautta ennen kuolemaansa ennättänyt hankkiutua eroon lehmistä.
– Olin vielä taloudellisesti riippuvainen isästä. Olin paniikissa ja mietin, miten selviän.

EIJA kuvailee, että seuraavat kaksi vuotta hän oli sisäisesti kuin painekattila, joka odotti purkautumistaan. Hän tunsi sisällään selittämätöntä ahdistusta.
– Jos joskus jouduin olemaan hetken yksinäni, tunsin ahdistusta, sillä minun ei ollut hyvä olla. Oli, kuin sisälläni olisi ollut taistelutanner.

LOPULTA purkautuminen tapahtui vuonna 2012. Eija kuvailee, että silloin tuli kuppi täyteen.
– Isän kuolema oli ollut viimeinen niitti ahdistukselleni. Vuonna 2012 ahdistus kasvoi niin suureksi, että kohtalo pakotti hakemaan apua ja kääntämään katseen sisimpääni.

KÄÄNNEKOHTA tapahtui Kajaanissa järjestetyllä hahmoterapiaakurssilla. Gestalt-metodiin perustuvalla, vuoden mittaisella kurssilla purettiin tunteita erilaisten hahmojen, liikkeen ja äänen keinoin. Eijalle heti ensimmäinen intensiiviviikonloppu oli käänteentekevä.
– Olen aina ollut ronski ja isosti elävä ihminen. Sen viikonlopun jälkeen jotain tapahtui sisälläni. Jätin pitkäksi aikaa tupakan ja alkoholin, sillä en vain kokenut niille enää tarvetta. Halu humalahakuiseen juomiseen on hävinnyt.

VUONNA 2012 käynnistyi Eijan henkisen etsinnän polku. Hän kävi lukuisilla itsensä kehittämiseen tähtäävillä kursseilla. Jo aiemmin herännyt kiinnostus terveelliseen, puhtaaseen ruokaan voimistui entisestään. Samalla hän huomasi, ettei pelkkä terveellinen ruoka riitä hyvinvointiin, vaan myös mieli tarvitsee ravintoa. Niinpä hän alkoi ahmia henkiseen kasvuun liittyvää kirjallisuutta.
– Oivalsin, että jokainen meistä luo itse oman maailmamme. Mitä tapahtuu sisällämme, tapahtuu myös ulkopuolellamme.

EIJA käytti paljon aikaa omien arvojensa pohdintaan.
– Mietin, mitkä ovat elämässäni kolme tärkeintä arvoa ja miten omissa valinnoissani päivittäin tuen niiden toteutumista.
Itsetutkiskelun myötä hän löysi uudelleen myös lapsuuden rakkautensa, eli teatterin.
– Kun käänsin katseen sisimpääni, opin kuuntelemaan tarpeitani. Tunsin, miten lapsi sisälläni kaipasi teatteria. Löysinkin siitä sitten elämäntehtäväni.
Nykyään Eija saakin ison osan elannostaan viihdetaiteilijana ja juontajana.

EIJA sanoo, että oman sisäisen polun etsiminen on ikuinen prosessi. Hän sanoo, että omassa henkisen kasvun prosessissaan koko hänen sisäinen maailmansa on muuttunut.
– Elämääni on tullut lempeys, rakkaus, pehmeys ja armo.
Vuosien mittaan saamiaan oivalluksia hän opettaa nyt yrityksensä nettivalmennuksen kautta myös muille.
– Jokaisella on oma polku kuljettavanaan. Minun tieni ei välttämättä sovi jollekin toiselle. Jokaisen on löydettävä oma polkunsa itse.

 

Kommuuniasuminen vaihtuu yksinelämiseen

Isänsä kuoleman jälkeen Eija päätti laittaa nettiin ilmoituksen, jossa haetaan samanhenkisiä ihmisiä asumaan hänen kanssaan kommuuniin. Pian hän sai vuokralaisekseen kolme naista. Välillä kommuunielämä päättyi, kun Eija jäi taloon kahdestaan silloisen poikaystävänsä. kanssa. Suhteen päätyttyä kommuunielämä jatkui uudella kokoonpanolla. Nyt Eijalla on edessään uusi vaihe. Hän on hankkinut paikan Riistavedeltä metsän keskeltä. Sinne hän muuttaa Mimmi-kissansa kanssa joulun alla. Hän sanoo, ettei kaupunkielämä sovi hänelle.
– Kaipaan nyt yhteyttä luontoon.

Kuka Eija?

  • Kuopiossa asuva viihdetaiteilija ja elämäntaitokouluttaja eli ”inspiroiva mentori”.
  • Esiintyi mm. joulumuorina keskustan joulukauden avajaisissa ja Herra H:na Hilipeet Pilleet -tapahtumassa.
  • Ollut perustamassa improvisaatioharrastajien ryhmää ”Improklubi Tykkääjät”.
  • Käynyt mm. joogaohjaajan, rentoutusohjaajan ja energiahoidon kursseja.