Ongelmapysäköintiä

Useat työpaikat ovat muuttaneet parkkipaikkansa maksullisiksi työntekijöilleen. Tämän seurauksena autot pysäköidään työpaikan lähellä olevien kauppojen pysäköintialueelle tai lähikaduille. Puijon sairaalan työntekijät jättävät autonsa pesäpallostadionille. Julkulan sairaalan työntekijät puolestaan tukkivat autoillaan Pajulahdentien siten, että kadulla on käytössä vain yksi kaista. Pajulahdentie kaartaa Puijonsarventieltä voimakkaasti oikealle. Kaarteeseen pysäköidyt autot estävät näkyvyyden. Paikka on vaarallinen ja siihen pitäisi laittaa pysäköintikielto. Pajulahdentien kunnostuksen piti alkaa elokuussa. Ei alkanut, sillä kaupungilla ei ole rahaa.

Julkulaa kuten muitakaan vanhoja kaupunginosia ei ole suunniteltu nykyisille henkilöautomäärille. Pohjoisesta Kuopioon töihin ajavat käyttävät Puijonsarventietä sisääntuloväylänä. Aamuisin ja iltapäivällä neljän viiden aikoihin liikenne on todella vilkasta. Talvisin katu on huonossa kunnossa ja siinä on syvät urat. Ulosajoja sattuu talvikeleillä viikoittain.

Kuopio haluaa kaksinkertaistaa asukasmääränsä. Sen vuoksi suunnitteilla on useita uusia asuinalueita, joilla asukkaita houkutellaan kaupunkiin. Tämä on hyvä asia, mutta samalla tulisi huolehtia siitä, että myös entiset asukkaat viihtyvät. Vanhoissa kaupunginosissa on liikeväylien kunnostuksen lisäksi odotettavissa myös vesi- ja viemäriverkoston uusiminen.

Autoilijoiden lisäksi myös pyöräilijöiden määrä on Kuopiossa kasvanut. Pyöräily on kannatettavaa, mutta siihen liittyy ikäviä lieveilmiöitä. Osalle pyöräilijöistä eivät kevyen liikenteen väylät enää riitä. Nämä himopyöräilijät ajavat kadulla autojen seassa välittämättä muusta liikenteestä. Puijon pururadalla olen meinannut useamman kerran jäädä takaa tulevan, lycra-asuisen pyöräilijän jyräämäksi. Miksi he eivät soita hyvissä ajoin kelloa, jolloin jalankulkija osaa varoa? Sama koskee kevyen liikenteen väyliä. Soita kelloa pyöräilijä, kun lähestyt jalankulkijaa! Etenkin koiran kanssa liikkujan pitäisi osata varoa ajoissa.

Himopyöräilijöitä on Puijolla varottava myös sienestäessä, sillä läskipyörillä ajetaan sammalikossa keskellä metsää. Talvella vältän koiran kanssa lenkkeilyä Puijolla, jotten kohtaisi laturaivoa. Valitettavasti tänä kesänä olen törmännyt siellä myös pyöräilyraivoon. Liikunnan pitäisi tuottaa iloa eikä aggressioita. Kannatan erillisiä pyöräilyreittejä Pujolle.

 

Kirjoittaja on apteekkiopin professori. Jatka keskustelua: kuopio.mielipide@media.fi