”Onhan tämä sekopäistä, mutta niin siistiä”

Laura Puntila näyttää normaalia viikko-ohjelmaansa kalenterista. Pysyvien juttujen ympärille kehkeytyy yleensä paljon ohjelmaa, mutta se ei energistä ja tekemistä rakastavaa naista haittaa.

Laura Puntila opiskelee ja sen lisäksi hänellä on viisi työtä. Touhukas nainen elää unelmiaan todeksi.

On harvinainen hetki. Kello 10 perjantaiaamuna kuopiolaisella Laura Puntilalla ei ole menoa. Siis jos tätä haastattelua ei lasketa. Itse asiassa normaalikalenterinsa mukaan Lauralla ei olisi muutenkaan tähän aikaan menoa, mutta hänen kalenterinsa tuppaa täyttymään äkkiä. Ja juuri siitä olemmekin tulleet keskustelemaan.

SYDÄMELLISELLÄ ja läsnäolevalla Lauralla riittää tekemistä. Hänellä on yritys ja viisi työtä. Neljä ammattikorkeakoulututkintoa, tai siis tässä vaiheessa vain kolme, koska hän myös opiskelee parhaillaan. Hän on käynyt lukion, aliupseerikoulutuksen ja hänellä on rekkakortti. Auton ratissa Lauralle tulee viikoittain noin 1000 kilometriä. Hänellä on puoliso, paljon ystäviä ja aikaa matkustelullekin. Niin ja ikää 30 vuotta. Huh huh. Tässä kohdin minua alkaa hengästyttää, mutta Lauralle tämä on vielä kevyttä. Hänellä on nimittäin aikaisemmin ollut jopa seitsemän työtä yhtä aikaa.

KOULUTUKSELTAAN Laura on laulupedagogi, musiikkipedagogi, kulttuurituottaja ja pian uudelleen musiikkipedagogi laululla, mutta hieman pidemmälle vietynä. Laura sanoo, että yhtäkään tutkintoa hän ei ole hankkinut tittelin takia. Hän ei pidä siitä, että ihmisiä arvotetaan koulutustaustan mukaan. Laura sanoo, että hän on aina ollut halukas oppimaan uusia asioita ja myöntää käyttävänsä suomalaisen koulutusjärjestelmän tarjoamia mahdollisuuksia hyväksi.
– Suomessa opiskelu on ilmaista. Miksi en siis hyödyntäisi sitä. Enkä tietenkään ole käynyt kaikkia tutkintoja erikseen vaan toteutin opintoja yhtä aikaa. Sen lisäksi tein kulttuurituottajan ja nykyistä tutkintoani aikuiskoulutuksena ja monimuoto-opetuksena, jotta voin tehdä myös töitä.

SITTEN päästään työpuoleen. Laura opettaa 30 tuntia viikossa pop-jazz-laulua ja karaokea Soisalon opistoilla. Sieltä siis tulevat autokilometrit. Yrityksensä kautta hän meikkaa, maskeeraa ja stailaa ihmisiä mainoskuviin. Joskus hän on myös itse mallina. Sen lisäksi hän pitää yrityksille somekoulutuksia ja keikkailee ammattimuusikoista koostuvan bändinsä kanssa.
– Kansalaisopiston tunnit ovat illalla, joten ehdin olla päivät koulussa. Stailauskeikkoja tulee miten sattuu. Välillä niitä on yksi viikossa, välillä 15. Somekoulutukset sattuvat usein sopivasti sille ajalle kun kansalaisopisto on tauolla. Minulla on toki aina ollut myös hyvin ymmärtäväisiä pomoja, mistä olen kiitollinen.

LAURA tietää, että hänen elämänsä kuulostaa monesta sekopäiseltä. Hän tekee kaikkea mikä on kivaa, eikä kiire ole aina edes niin kova kuin ulkopuolisesta saattaa kuulostaa.
– Onhan tämä ehkä sekopäistä, mutta niin siistiä! Teen niitä asioita, mistä unelmoin. Moni ajattelee, että poltan itseni loppuun, mutta kuinka voisin kun minulla on kivaa! Ja osaan kyllä myös sanoa ei. Voisin elättää itseni pelkällä opetuksella, joten en tee töitä rahan takia, vaan siksi, että touhuaisin joka tapauksessa.

ARJEN ehdoton tukipilari on riittävä uni. Sitten tulevat ruokailurytmit, vesi ja liikkuminen. Jos joku niistä pettää, Lauran torni alkaa pikkuhiljaa huojua.
– Onneksi minulla on ympärillä ihania ihmisiä niin henkilökohtaisessa elämässä kuin työssäkin ja sitä kautta vahva tukiverkko.

LAURA sanoo, että hän on hyvin ratkaisukeskeinen ihminen.
– Jos minulla on ongelma, etsin ratkaisun. Siinä ajassa, minkä joku käyttää huonon työn voivotteluun ehtii kouluttautua uuteen ammattiin.