Otsikoihin noussut kuopiolaisvaltuutettu: ”Joskus rapatessa roiskuu”

Tämä kaupunginvaltuutettu Markus Jukaraisen somepäivitys aiheutti kohun Kuopiossa. Asian nosti esille Savon Sanomat. Kohu johti siihen, ettei Jukarainen ole enää Kuopion Seudun Perussuomalaisten varapuheenjohtaja.

Tuore valtuutettu Markus Jukarainen ihmettelee Facebook-päivityksestään noussutta kohua.

Kuopion kaupunginvaltuustoon nousevan perussuomalaisten Markus Jukaraisen somekirjoittelu herätti huomiota viime viikonloppuna. Jukarainen jakoi Ilta-Sanomien nettiuutisen Helsinki-Vantaan lentokentällä sattuneesta välikohtauksesta, jossa poliisi oli taluttanut kiljuvan irakilaismiehen ulos lentokoneesta. Jaon yhteydessä Jukarainen kommentoi tilillään, että ”Ei muutakun Jeesusteippiä suun ympäri ja sitten Pamppua ja huolella. Herkiää MaTu ulvomasta. On nämä kalliita MaTuja!”

Rasismia ja ennakkoluuloja Helsingin yliopistossa tutkiva Karin Creutz tuomitsi Jukaraisen kirjoittelun Savon Sanomissa vihapuheeksi. Kuopion seudun perussuomalaisten hallitus päätti, ettei Jukarainen voi jatkaa paikallisyhdistyksen varapuheenjohtajana.

”Paisunut aiheetta liian suureksi”

Kaupunkilehti kysyi Jukaraisen ajatuksia aiheesta muutama päivä kohun jälkeen. Jukarainen itse kokee, että asia on paisunut aiheetta liian suureksi.

– Tässä on tehty tikusta asiaa ja ihmiset eivät ymmärrä, miten isosta ongelmasta on kyse. Asia sieppasi niin pahasti, ettei sitä voinut hiljaa hyväksyä. Minulla on paljon tietoa pakkopalautuksista ja on ihan käsittämätöntä, että nykyajan Suomessa rikollisella on enemmän oikeuksia kuin tavan kansalaisella.

”Ei ole tullut aiemmin sanomista”

Jukarainen kertoo, että tykkää käyttää voimakkaita ilmaisuja Facebookissa, koska se herättää ihmisten mielenkiinnon. Hänen tarkoituksenaan ei kuitenkaan ole koskaan ollut järjestää kohuja. Tuleva kunnanvaltuutettu kertoo kirjoittavansa omille seuraajilleen.

– Siellä oon varmasti välillä rankkaakin kielenkäyttöä, mutta ikinä ei puolueella tai viranomaisilla ole ollut mitään sanomista siitä. Olen ollut politiikassa jo neljä vuotta. Olen tehnyt todella paljon kenttätyötä ja ollut yhteistyökykyinen muiden puolueiden ja yleensäkin ihmisten kanssa. En ole huonokäytöksinen tai sivistymätön moukka.

Jukarainen sanoo, ettei hän voi lähteä muuttamaan omaa persoonaansa toisten käskystä. Hän myös sanoo seisovansa sanojensa ja tekojensa takana.

– Olen aina ollut impulsiivinen ja käyttänyt vastaavanlaista kieltä. Jatkossa pitää ehkä laskea 10 sekuntia ennen kuin painaa enteriä, mutta en voi lähteä luonnettani muuttamaan ja joskus rapatessa roiskuu.

”Vältän poliittisia kannanottoja”

Kaupunkilehti kysyi kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajilta, millainen linja heillä on sosiaalisen median käyttöön.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustajana pitkään ollut Markku Rossi kertoo käyttävänsä Facebookia hyvin harkiten. Hän kertoo laittavansa sivuilleen pääasiassa informatiivisia päivityksiä, kannustavansa KalPaa ja jakavansa kesäisin luontokuvia.

– Olen pyrkinyt välttämään kovia poliittisia kannanottoja ja varsinkin johonkin tiettyyn asiaan iskemistä Facebookissa. Jos sivullani aletaan melskata asiattomasti olen poistanut kommentoijat. Tämä yleinen somekirjoittelu on pistänyt välillä miettimään, että miten pitkälle sana- ja lukutaito on lopulta mennyt.

Riman pitäisi olla korkealla

Rossi sanoo, että kaupungin valtuusto ei voi rajoittaa valtuutettujen somen käyttöä. Se olisi vastoin sananvapautta. Hän kuitenkin muistuttaa, että vastuullisiin luottamustehtäviin valitulla henkilöllä riman pitäisi olla vielä korkeammalla kuin tavan kansalaisella.

– Kaikessa elämässä olisi aakkosten opettelun jälkeen hyvä opetella se, kuinka niitä aakkosia käytetään. Kirjoitukset ovat netissä peruuttamattomia. Varsinkin koululaisten keskuudessa somessa tapahtuu paljon kiusaamista. Siksi korostan sitä, että vaikka kuinka haluaisi aiheuttaa keskustelua, on lähettäjän vastuu aina ykkönen.

Rossi näkee, että se kertoo jotain ihmisestä itsestään, jos julkisesti sanoo, miten muita ihmisiä pitäisi kohdella.

– Siinä antaa samalla ikään kuin luvan siihen, miten itseä saa kohdella myös. Minusta siinä ei ole mitään pahaa, että myös somessa vaaditaan käytöstapoja.

”Monen kannattaisi pysyä pois”

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen ei ole sosiaalisessa mediassa. Hän kertoo seuraavansa Twitteriä ja sielläkin vain KuPSin uutisia. Syy poissaoloon on yksinkertainen: Some ei kiinnosta eikä hän koe siitä olevan itselleen hyötyä.

– En ole koskaan kokenut tarvetta liittyä esimerkiksi Facebookiin. Ja mitä olen yleistä kirjoittelua seurannut, vaikuttaisi sille, että myös monen muun kannattaisi pysyä sieltä pois. Sitä, mitä voi sanoa kaveriporukan saunaillassa, ei välttämättä ole kannattavaa laittaa nettiin. Se nimittäin jää sinne. Ja puhun nyt yleisellä tasolla somen harkitsemattomasta käytöstä.

Pitäisi hallita suuttumus

Myös Kantanen on sitä mieltä, että valtuutetulla on erityisen suuri vastuu siitä, mitä hän sanoo. Julkisen luottamustehtävän haltijan pitää Kantasen mukaan pystyä hallitsemaan oma suuttumuksensa ja toimia harkitusti.

– Jotenkin tuntuu, että some villitsee ihmisiä. Kaikki eivät ymmärrä sen julkista puolta. Ei se ole vain kavereille kirjoittamista. Itse vertaan julkisia somepäivityksiä sanomalehden yleisönosastokirjoitukseen.

Kommentti: Jukarainen vääristeli sanomisiani

Soitin tätä juttua varten Markus Jukaraiselle. Pian puhelinhaastattelun jälkeen huomasin Jukaraisen omalla Facebook-seinällä seuraavan postauksen: ”Työn lomassa annoin hyvän haastattelun Kuopion Kaupunkilehteen… Toimittaja joutui myöntämään että olen oikeassa, kun avasin hänelle asioiden taustoja MaTuihin liittyen…” Jukarainen pistelee kirjoituksessa täysin omiaan.

Jukaraisella on vielä opittavaa somen käytöstä ja median kanssa työskentelystä. Yksi kaiken viestinnän periaate on, että älä valehtele.

Inka Matilainen