Outoja oireita epäiltiin työuupumukseksi – diagnoosi olikin yllättävä

Pekka Kärkkäinen kirjoittaa oireisiinsa liittyviä tuntemuksia ylös päiväkirjaansa.

Kuopiolaisen Pekka Kärkkäinen kärsi toistuvasta väsymyksestä ja yhtäkkiä myös korvasta hävisi kuulo.

Vuoden 2013 kesällä Pekka Kärkkäinen alkoi voida huonosti. Hän oli jatkuvasti väsynyt ja päänsäryt haittasivat työntekoa. Syksyllä hän joutui ottamaan muutamia lyhyitä sairaslomia.

– Työterveydessä arvelivat, että kyseessä oli akuutti stressireaktio, eli sain sairauslomaa työuupumuksen vuoksi, hän kertoo.

Nyt lähes neljä vuotta myöhemmin Kärkkäinen istuu keittiönpöydän ääressä ja tutkii mustaan mappikansioon kokoamiaan papereita terveyteensä liittyen. Kansion paksuudesta voi päätellä, että nyt ei ole kysymys ihan yksiselitteisestä diagnoosista.

Yhtäkkiä toisesta korvasta hävisi kuulo

Huono kunto ja sen syiden epäselvyys stressasivat Kärkkäistä entisestään, eivätkä oireet näyttäneet menevän ohi. Kun hän tuli töistä kotiin ilta kuudelta, meni hän sänkyyn jo seitsemältä. Ja vaikka hän tuolloin nukahtikin nopeasti, heräili hän yöllä levottomien jalkojen vuoksi. Maaliskuussa 2014 oireet alkoivat pahentua entisestään.

– Huhtikuussa sitten ihan yhtäkkiä minulta hävisi kuulo vasemmasta korvasta. Vaimoni ei ollut silloin kotona. Menin KYSin päivystykseen ja sanoin että ottakaa minut sisään, en pärjää yksin.

Diagnoosi
oli lopulta helpotus

Yhtäkkinen kuulon menetys jäi ihmetyttämään työterveyslääkäriä, joka päätti ottaa näytteet yleisimmin punkkien välittämän borrelioosin eli lymen taudin varalta. Tulokset osoittivat kiistatta Kärkkäisen kärsineen infektiosta.

– Sillä hetkellä se diagnoosi oli valtava helpotus. Että löytyi edes jokin selittävä tekijä huonolle ololle.

Kärkkäiselle määrättiin KYSissä antibioottikuuri ja neljän kuukauden sairasloma. Oireet kuitenkin jatkuivat.

– Asun alle kilometrin päässä Kuopion torista, ja sinne kävellessäni jouduin pysähtymään lepäämään kaksi tai kolme kertaa.

Pikkuhiljaa Kärkkäisen voimat alkoivat palautua, ja kuulokin oli asteittain palautunut lähes ennalleen. Elokuussa 2014 hän palasi töihin ja alkuvuoden 2015 hän tunsi itsensä pitkästä aikaa terveeksi.

Oireet
palasivat syksyllä

Sitten tuli lokakuu 2015 ja oireet palasivat. Kärkkäinen alkoi epäillä olevansa yksi niistä borrelioosin sairastaneista, jotka kokevat oireiden kroonistuneen, vaikka testeissä infektiota ei enää näkyisikään. Hän ei ollut kokemuksensa kanssa ainoa, ja Facebookin kautta hän löysi vertaistukea myös Kuopiosta.

– Minulla oli ahdistuneisuutta ja huonomuistisuutta. Tunsin ikään kuin eläväni umpiossa ja tarkkailevani tekemisiäni ulkopuolisena. Sitä oloa on vaikea selittää.

Kärkkäinen rakasti työtään Pohjois-Savon ELY-keskuksessa. Hän oli suunnitellut jatkavansa töitä vielä eläkeikään päästyäänkin, mutta jatkuva oireilu ja sairaslomat saivat hänet jäämään eläkkeelle.

Outo tuntemus herätti yöllä

Viime helmikuussa Kärkkäinen heräsi yöllä outoon tuntemukseen, ja kohta pihassa olikin kolme ambulanssia. Hänen sykkeensä oli vaarallisen alhainen, ja syyksi osoittautui sydämen johtoratakatkos.

Jo vuotta aiemmin hänellä oli todettu sydämen haarakatkos, ja tämän kaltaisilla sydänsairauksilla on tutkitusti yhteys borrelioosiin. Myös Kärkkäisen tapauksessa epäiltiin borrelioosin aiheuttaneen sydänviat, mutta täyttä varmuutta siitä ei kuitenkaan ole.

– Yritän keskittyä diagnosoinnin sijasta oireiden hoitoon. Olen kokenut täyden luopumisen kahvista ja alkoholista hyödylliseksi, samoin vehnän välttelyn ja ylipäätään säännöllisen, rauhallisen elämänrytmin ja liikunnan.

Kärkkäinen pitää nyt terveydentilastaan päiväkirjaa. Hän on muutenkin kiinnostunut kaikenlaisesta oman elämänsä tilastoinnista.

– Minulla on toinenkin päiväkirja, jota kutsun ”eläkeläisen matkapäiväkirjaksi”. Pidän myös esimerkiksi liikunta- ja kalastustilastoja, ja mökkipäiväkirjaan me vaimon kanssa keksimme nimen jokaiselle saunanlämmityskerralle, hän naurahtaa.

Borrelioosi eli lymen tauti

Bakteeri-infektio, jota kantaa noin viidennes punkeista.

Ainakin 6 000 suomalaista saa tartunnan vuosittain ja heistä 50–80 % kehittää oireita.

Jos punkki irrotetaan vuorokauden sisällä puremasta, on tartunnan riski vähäinen.

Yli 5 cm:n läpimittainen, laajentuva punoitus puremakohdassa yli viikon kuluttua puremasta on varma merkki varhaisvaiheen infektiosta.

Hoitoon käytetään antibioottikuuria. Hoitamattomana se voi aiheuttaa jopa vuosia jatkuvia myöhäisoireita.

Lähde: Lääkärikirja Duodecim

Lukeminen ja puutarhanhoito rentouttavat mieltä

Eläkkeelle jääminen ja tarve levätä paljon ovat saaneet Pekka Kärkkäisen pitkästä aikaa innostumaan kirjoista. Dekkarit ovat aina varma valinta, ja aikaa on ollut syventyä moniin kaunokirjallisuuden klassikoihinkin. Myös kaikki Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan teokset on nyt luettu läpi.

– Lisäksi puutarhanhoito on erityisen lähellä sydäntäni.

Itsetutkiskelu on sairastumisen myötä lisääntynyt, mutta joskus siinäkin tulee liioiteltua ja mentyä liian sisälle tautiin: silloin alkaa peilaamaan kaikkea sen kautta. Hän kokee, että tulevaisuudessa on yritettävä olla hiukan armollisempi itselleen.

– Hyviä jaksoja on ollut ennenkin ja niitä on varmaan luvassa myös jatkossa. On vain jatkettava elämistä. Nytkin olen lähdössä taas ulkomaille lomailemaan.