Paikallispoliitikonkin siedettävä arvostelua

Valtuutetut eivät tahdo millään ymmärtää, että heitä saa arvioida ja arvostella.

Vallanpitäjän ja johtavan viranhaltijan on siedettävä arvostelua. Muuten hän on valinnut väärän alan. Yksi ammattijohtaja sanoi kerran, että arvostelu on johtajan luontaisetu. Siitä johtajalle maksetaan isoa palkkaa. Valta on poliitikon palkka.

Puolueet perehdyttävät valtuutettuja kuntalakiin. Perehdytysseminaareissa pitäisi opettaa myös, että paikallispoliitikon yksityisyydensuoja ohenee reippaasti. Äänestäjällä on oikeus tietää kansanedustajien ja ministereiden taustoista, mutta myös valtuutettujen puuhista. Olisi mielenkiintoista julkaista valtuutettujen lapsellisista reaktioista suuttujien kärkilista (TOP10). Äänestäjiä saattaisi kiinnostaa.

Pääministeri Juha Sipilän mediagrillaus luulisi opettavan myös kuntapäättäjiä. Julkisuudessa on tutkittu ja hutkittu Sipilän lähisuhteet ja uskonasiat. Luulevatko valtuutetut, että he itse voivat sanella, mitä heistä kirjoitetaan. Helsingin Sanomien juttu Suomen kuntapäättäjien rikostaustoista kertoo sen, että päättäjät eivät näytä tietävän edes sitä, että valtuutettujen tuomiot voivat päätyä julkisuuteen.

Poliitikot kuvittelevat joskus, että yksi juttu, maininta tai mainitsematta jättäminen lehdessä pudotti heidän valtuustosta. Käsitys on harhainen. Psykologiassa ilmiötä kutsutaan projisoimiseksi eli syyn vierittämiseksi muille. Älkää hyvät päättäjät huumaantuko vallasta ja älkääkä pelätkö arvostelua. Vältätte monia suruja, jos ette horju kritiikistä ettekä elä kiitoksesta.

Samaistuminen omaan tarinaan ja ajattelutapaan aiheuttaa turhaa mielipahaa. Ei kannata ottaa aina niin vakavasti, kenen tarina on oikea ja kenen satu. Vaalien alla naama punottaa. Jopa kansanedustajat saattavat painostaa lehtiä, jos heitä ei ole kehuttu tarpeeksi. Muistissa olisi hauskoja esimerkkejä.

Myös tavalliset ihmiset ovat herkkiä itsestään. Lainsäätäjä on virittänyt tietosuojan liioitteluksi. Kerran yksi johtaja kertoi, että hän totesi kahvipöydässä niiskuttelevalle alaisellleen, että taidat potea flunssaa. Alainen oli syyttänyt jälkeenpäin, että johtaja levittelee hänen terveystietojaan.

Kertokaa puolueet kunnan isille ja äideille, että lopettakaa typerät salaliittoteoriat. Lehdet julkaisevat juttuja politiikasta yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tai mielenkiinnon perusteella.