Päivystysputkessa kuin humalassa

Lääkärit uuvuttavat itsensä pitkillä työpäivillään ja kunnianhimollaan.

Hesarissa (16.9.) oli koskettava kertomus kirurgista, joka väsyi pitkiin päivystyksiin, määräsi itselleen piristäviä pillereitä ja unilääkkeitä ennen kuin romahti totaalisesti. Kirurgi teki päihdepöhnässä töitä ja menetti lopulta lääkärin oikeutensa.

Soitin viime lauantaina KYSin sydänkeskuksen apulaisylilääkäri Antti Kivelälle. Kivelä sanoi päivystävänsä sunnuntaiaamuun ja nukkuvansa päivällä muutaman tunnin. Maanantaina hän on taas kaiken muun ohella kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Kotona odottaa päivystyksen jälkeen kilokaupalla kokousdokumentteja.

Antti on kovakuntoinen karatemies eikä varmaan väsähdä helposti. Lääkäreissä on Kivelää heikompia yksilöitä, jotka nukkuvat huonosti, sortuvat pedanttisen luonteensa kiroukseen, tavoittelevat rahaa ja kunniaa terveytensä kustannuksella. Jos lääkäri alkaa lääkitä itseään piristeillä, rauhoittavilla ja alkoholilla, hän saattaa ajautua kierteeseen, mikä selittää lääkäreiden korkeita itsemurhalukuja.

Erikoislääkäri Saara Töyryn väitöstutkimuksen mukaan lääkärikunnan uupuneimpia työntekijöitä ovat nuoret terveyskeskuslääkärit. Selvästi vähiten työuupuneita ovat yksityislääkärit. Entä miten paljon uupumusta on julkisen puolen lääkäreillä, jotka juoksevat illoiksi yksityisille klinikoille? Rekka- ja bussikuljettajilla on 9 tunnin työaika ja pakolliset 45 minuutin paussit. Hesarin haastattelema kirurgi kertoo, että hänellä oli vuorokauden mittainen päivystysvuoro 6 kertaa kuukaudessa. Öiset päivystykset saattavat tulla ylitöinä normaalin viikkotyöajan päälle. Systeemi sallii, että kirurgi viiltää potilasta valvottuaan lähes vuorokauden putkeen.

Tutkimukset väittävät, että 24 tunnin valvominen vastaa 1 promillen humalaa. Pitäisikö tästä päätellä, että lääkärit saattavat tehdä diagnooseja ja toimenpiteitä humalaan verrattavassa tilassa? Lääkäriliiton raportissa lähes puolella lääkäreistä ja jopa työterveyslääkäreillä on uupumiskokemuksia.

Lääkärikunta ei näytä kovin pontevasti vastustavan työtaakkaansa. Päivystyspalkkaus nostaa rutkasti tuloja. Tällöin sietää töissä paremmin krapulan kaltaista jysäriä ja raskasta päätä. Potilaana voi miettiä, haluanko sellaisen kirurgin leikeltäväksi, joka on valvonut 22 tuntia. Huumeet ja alkoholi näkyvät verikokeessa, väsymyksen kontrollointi on lääkärin omalla vastuulla.