Pakolla piikille

Suomessa rokotekattavuus on hyvä, kansainvälisesti korkea. Vaikka rokotevastaisuus, yksi vaarallisimmista harhaopeista, onkin lisääntynyt. Riittävän suuri rokotekattavuus suojaa myös rokottamattomia, muiden siivellä loisivia. Esimerkiksi tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen riittävä kattavuus edellyttää, että vähintään 95 prosenttia lapsista rokotetaan. Rokotekattavuus vaihtelee alueittain. Rokotevastaisuus on suurinta muun muassa joissakin kunnissa Pohjanmaalla ja isoimmissa kaupungeissa. Euroopassa riehuvat laajat tuhkarokkoepidemiat saattavat iskeä Suomeenkin.

Ministeri Annika Saarikko (kepu) väittää olevansa ”vakavasti huolissaan rokotevastaisuudesta”. Hän ei kuitenkaan halua rokotepakkoa. Kuten eivät muutamat THL:n ylilääkäritkään. Saarikko tyytyy neuvontaan ja valistukseen. Niiden tehottomuus on nähty. Järkipuhe ei uppoa niihin, jotka eivät anna rokottaa lapsiaan.

Nämä vastuuttomat hörhövanhemmat ovat toivottomia tapauksia, pääkoppa umpiluuta. He imevät valheelliset tietonsa vaihtoehtomediasta, muun muassa Skepsis ry:n huuhaapalkinnolla koristelemasta Rokotusinfo.fi-sivustosta. Siellä ei vastusteta vain rokotuksia, vaan tyrkytetään muutakin roskaa.

Rokotusten vastustajat levittävät tahallaan myös moneen kertaan vääräksi osoitettua väitettä, että MPR-rokote aiheuttaa autismia. Vastustajat keskittyvät rokotusten haittoihin. Ne ovat valtaviin hyötyihin nähden lähes olemattomat.

Monissa Euroopan maissa ja jopa vapauden valtakunnassa, Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa, on jo rokotuspakko. Vastustuksesta huolimatta pakkorokotukset rantautuvat Suomeenkin. Potilasturvallisuuteen vedoten tiettyjen riskiryhmien parissa työskentelevän sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön on otettava MPR- ja DTAP-rokotteet 1.3.2018 lähtien. Ja influenssarokote vuosittain.

Osa lääkäreistä ja erityisesti hoitajista ei ole ottanut influenssarokotusta. Rokottamattomia on maaniteltu kuin pikkulapsia erilaisilla vippaskonsteilla ottamaan rokote. Terveydenhuollon henkilöstön pitäisi näyttää mallia.
Rokotteen vaikuttavuudesta on huolehdittava. Viime syksyn kausi-influenssarokotteen vaikuttavuus oli heikko.

 

 

Kirjoittaja on päivystävä dosentti. Jatka keskustelua: kuopio.mielipide@media.fi