Palkkaa puheenjohtajille

Palkan määrä ratkaisee, kenen kannattaa ryhtyä päätoimiseksi puheenjohtajaksi.

Kaupunkilehti kirjoitti 7.2. kaupungin johtamista uudistavan työryhmän suunnitelmista. Ryhmä kaavailee päätoimista hallituksen puheenjohtajan vakanssia ja palkallisia lautakuntien puheenjohtajien tehtäviä. Työryhmässä istuvat puolueiden ykkösvaikuttajat, joten esitys sujahtanee sukkana läpi.

Työryhmän olisi viisainta viedä esitys vähin äänin hallituksen päätettäväksi ja livauttaa se samana päivänä ylimääräisenä asiana valtuustoon. Ripeää päätöskulttuuria on jo harjoiteltu suunnittelujohtaja Juha Romppasen irtisanomis-casessa. Jos asia hoidettaisiin pikaisesti alta pois, äänestäjät eivät muistelisi uudistusta pahalla vuoden 2021 kuntavaaleissa.

Johtavien kuntapoliitikoiden työtoverit ilahtuisivat uudistuksesta. Onhan se ärsyttävää, kun poliitikko lähtee kesken työpäivän kravatti kaulassa edustustehtäviin ja jättää työt muiden hoidettavaksi. Päätoimisilla puheenjohtajilla on erityisen suuri riski samaistua kaupungin johtajiin, ylimpiin virkamiehiin ja muuhun eliittiin.

Jos ammattipoliitikko unohtaa kansan, kansa hylkää hänet, ja paluu tavisten pariin olisi rankka kokemus. Entinen hoitaja ja nykyinen kansanedustaja Tuula Väätäinen on julkisesti sanonut, miten vaikea olisi tunnettuna ihmisenä palata hoitotyöhön. Pitäisikö työryhmän valmistella puheenjohtajille erityinen sopeutumiseläke perälaudaksi siltä varalta, että puheenjohtajan ei tarvitsisi koskaan palataan tavallisen kansan pariin perusduuniin?

Puheenjohtajan palkka voisi määräytyä sen mukaan, mitä hän on aiemmin tienannut. Tuskin nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, apulaisylilääkäri Antti Kivelä tai ex-puheenjohtaja, syöpälääkäri Sari Raassina suostuisivat kansan kusitolpaksi millään 4000 euron korvauksella.
Jos puheenjohtajan palkassa halutaan säästää, tehtävään voisi palkata henkilön valtuuston runsaasta eläkeläisedustuksesta. Esimerkiksi nykyiselle hallituksen varapuheenjohtajalle, eläkeläisopettaja Jaakko Kosuselle olisi neljää donaa ihan kiva lisä eläkkeen päälle. Jos puheenjohtajalle tarjotaan liian pientä korvausta, poliittinen valta luisuisi matalapalkka-aloille ja sitä rataa ay-piireihin.

Nykyisten kannatuslukujen perusteella perussuomalaiset pääsevät nauttimaan vuonna 2021 kunnallisten ammattipoliitikoiden makeasta elämästä. Kansanedustaja Minna Reijonen on pois laskuista. Eliitti vapiskoon. Ensi kaudella kaupungin johtoon saattaa nousta kansan syvistä riveistä persujen voimakaksikko Markus Jukarainen tai Kaija Räsänen.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.