Pätevin vai sopivin kaupunginjohtaja?

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä kuvaa kaupunginjohtajan hakua ylevästi (SS 21.9): ”Erittäin suoraviivainen, läpinäkyvä, avoin ja dokumentoitu.” Mennäänkö oikeasti Kivelän reseptillä vai käynnistyykö tuttu juonittelu?

Petteri Parosen ja Kari Häkämiehen valinnoissa neuvottelijat eivät voineet luottaa edes oman puolueensa taustapiruihin. Viralliset haastattelijat eivät tienneet mitään, kun pelimiehet johtivat salaisia operaatioita.

Yliopiston rehtori Paronen vedettiin puskista kaupungin johtoon. Pätevimmäksi haastatteluissa rankattu Martti Häikiö (kok) ei kelvannut puolueille.
Häikiön suurin synti oli kokoomuslaisuus.
Vastaavanlainen välistä veto tapahtui, kun Häkämies (kok) saunottiin lauantai-illan kuumissa löylyissä Kuopion johtajaksi. Maanantain valtuusto löi muodollisen leiman paperiin. Tuolloin Hannu Isotalo (kok) ei kelvannut grynderitaustansa vuoksi. Jos Häkämiehen tempoileva persoona olisi tunnettu paremmin, Isotalosta olisi tullut kaupunginjohtaja.

Parasta aikaa maakuntajohtaja, kirjailija Häkämies hakee Turun kaupunginjohtajaksi.Tuskin Häkämies kuitenkaan tulisi valituksi Kuopion päälliköksi, jos (kun) ei tule valituksi Turkuun. Meikäläiset päättäjät tuntevat Äksy-Häksyn soolot. Julkisessa koneistossa pitää olla ennustettava. Liian luovia virkamiehiä kartetaan, vaikka hakuilmoitukset uskottelevat aivan muuta.

Kaupunginjohtajan valinnassa heräävät aina poliittiset intohimot. Tosiasiassa henkilö ratkaisee. Mitä yhteistä on esimerkiksi kokoomuslaisissa kaupunginjohtajissa Häkämiehessä ja Kauko Heurussa? Ei mitään!

Kivelän vakuuttelusta huolimatta on syytä epäillä, että kulisseissa etsitään jo nyt ”omaa miestä”. Jos jäsenkirja veisi kaupunginjohtajan valinnan pattitilanteeseen, annan headhuntereille vinkin. Vuoden liikemieheksi valittu Mika Sutinen synnyttäisi kaupunginjohtajana pöhinää. Sutinen lopettaa sopivasti toimarin hommat.

Joka tapauksessa Kuopiolla ei ole paineita.
Hyväksi havaittu Jarmo Pirhonen on käytettävissä.
Kaupunginjohtaja Heuru sanoi aikanaan tällekin haulle sopivan moton: Kaupunki ei ole pelkkä sosiaalilautakunta tai pitäisikö nykyisin sanoa pelkkä sote.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.