Pekan mielestä jumalaa ei ole, ja kuolema on kaiken viimeinen raja – ”Ateistit ovat maailman vapaimpia”

Pekka Nieminen pitää Darwinin ja Dawkinsin teoksista. Hän on lukenut myös suuren määrän uskonnollista kirjallisuutta, jotta on voinut muodostaa näkemyksensä siitä, että jumalaa ei ole.

Pekka Niemisen mielestä jumalaa ei ole, ja kuolema on kaiken viimeinen raja. Hän toivoisi Kuopioon keskusteluryhmää ateisteille.

Kuopiolainen Pekka Nieminen (60) sanoo olevansa ateisti. Hän kertoo sen konstailematta, jos asia tulee jossain puheeksi. Monesti kuulija saattaa jopa hämmentyä, ja Pekka onkin tottunut selittelemään ajatusmaailmaansa.
– Miettimällä ja vertailemalla eri uskontoja, sekä lukemalla runsaasti eri uskontojen kirjallisuutta, olen tullut siihen tulokseen, että todisteita löytyy enemmän sille, ettei jumalaa ole olemassa, Pekka toteaa.

Jos oikein suorasanaisia ollaan, niin Pekka pitää uskontoja fiktiivisinä satuina. Sen sijaan evoluutioteorian, tai evoluutiototuuden, kuten hän asian ilmaisee, nimeen Pekka on valmis vannomaan.
– Minusta uskomista evoluutiototuuteen ja uskontoihin ei voi yhdistää. Muutenhan se tarkoittaisi sitä, että jumala olisi luonut sen ensimmäisen yksisoluisen, eikä suoraan ihmistä.
Vastalauseeksi hänelle on todettu, että hän pitää Darwinia tai ateistista Richard Dawkinsia jumalanaan.
– Mutta en minä illalla heitä rukoile, Pekka nauraa.

Pekka sanoo, ettei ole koskaan ollut uskovainen, eikä hänen lapsuudenkodissakaan kukaan ollut erityisen hurskas. Perinteiseen tapaan hän on kuitenkin käynyt läpi ”perussetit”, eli koulun uskonnontunnit ja rippikoulun, jopa laulanut joskus kirkkokuorossakin.
– Mutta ikinä en ole erityisemmin uskonut. Jossain vaiheessa sitten kiinnostuin lukemaan paljon uskonnollista kirjallisuutta, kriittisessä mielessä. Luin esimerkiksi niin Raamattua, Koraania kuin Gilgames-eepostakin. Ja olen eronnut kirkosta jo kauan sitten.
Pekka lukee edelleen, ja sanoo saavansa myös aina uusia ahaa-elämyksiä.
– Raamattuakin kun ajattelee, niin sehän on vain kooste kaikesta jo aiemmin kirjoitetusta. Monet Raamatun tarinat on kirjoitettu jo aiemmin muissa yhteyksissä.

Moni tukeutuu uskontoon, kun elämässä tulee vastaan suuria vastoinkäymisiä. Pekka sanoo, ettei hän tukeudu mihinkään ajatukseen tai olemattomaan, eikä se suinkaan tunnu lohduttomalta.
– Mielestäni vain heikot tarvitsevat jumalaa. Ateistit ovat maailman vapaimpia. Tällainen elämä on loistavaa. Jokainen on itse oman elämänsä herra, ja jokaisen pitää myös kantaa vastuu omista teoistaan. Ateistien ei tarvitse kumarrella ketään, eikä mitään symboleja tai patsaita.
Uskovat saattavat pyytää syntejään jumalalta anteeksi. Kristinuskossakin uskotaan, että Kristuksen sovitustyön tähden Jumala antaa synnit anteeksi jokaiselle, joka sitä häneltä pyytää.
– Minusta on jopa vastuutonta ajatella niin, että muka voisi vain pyytää jumalalta anteeksi ja sitten unohtaa pahat tekonsa. Silloinhan voisi tehdä rikoksia, jos ne vain ehtii pyytää anteeksi ennen kuolemaansa ja kappas, silti pääsee taivaaseen. Itse sitä pitäisi ottaa vastuu teoistaan.

Onpa Pekka kuullut monesti sitäkin, että hän joutuu tästä hyvästä helvettiin tai että hän on saatananpalvoja. Hänellä on hyvä vastaus tähänkin väitteeseen.
– Ensinnäkin, jumala ja saatana kuuluvat samaan tarustoon, eli joko sitä uskoo molempiin, tai ei kumpaankaan. Ja kun ei usko, niin ei voi edes joutua helvettiin, koska minusta sitä ei ole.
Pekka ei siis usko kuolemanjälkeiseen elämään tai taivaspaikkaan. Hänen mottonsa on: Kuolema on kaiken viimeinen raja. Lause on jopa tatuoitu latinaksi hänen käteensä.
– Se loppuu sitten siihen. Minusta kokemukset, että joku on käynyt kuoleman rajalla taivaassa ja saanut yhteyden jumalaan, ovat hallusinaatioita, Pekka kommentoi.

 

Ateismi: epäuskoa jumaliin

Ateismi eli jumalattomuus tarkoittaa jumalauskon puuttumista tai käsitystä, jonka mukaan jumalia tai jumalaa ei ole olemassa. Suomessa 6–10 prosenttia väestöstä on ateisteja, arvioi raamattunet, joka on koulun uskonnon opetukseen tarkoitettu sivusto. Suomalaisia ateismijärjestöjä ovat esimerkiksi Vapaa-ajattelijain liitto ja Suomen ateistiyhdistys.
Vapaa-ajattelijain liiton aatteellinen tavoite on tehdä uskonnoista vapaa maailmankatsomus tasa-arvoiseksi muiden maailmankatsomusten rinnalla. Moraali, tasa-arvo ja ihmisoikeudet eivät liiton mukaan tarvitse jumalallisia perusteita. Vapaa-ajattelijoiden mukaan elämälle ei tarvitse luoda yliluonnollista tarkoitusta. Hyvä elämä on toimimista itsensä, oman yhteisönsä ja koko ihmiskunnan parhaaksi. Teoria kuolemanjälkeisestä palkinnosta ei tarjoa elämälle tarkoitusta. Jos näin olisi, mikä sitten olisi kuolemanjälkeisen elämän tarkoitus?

”Haluaisin ateistien keskusteluryhmän”

Vaikka Pekka Nieminen itse onkin ateisti, ei hän tuomitse ketään uskovaista. Hänen mielestään uskonasiat ovat jokaisen oma valinta, eikä hän lähde niitä arvottamaan.
– Poikani on ortodoksikirkon ponomari eli alttaripalvelija. Moni luulee, että meillä täytyy olla sukset pahasti ristissä. Mutta eivät ne ole, vaan olemme parhaita kavereita.
Pekka sanoo, ettei puutu poikansa valintoihin. Eikä poikakaan yritä isäänsä käännyttää. Sen sijaan rakentavia keskusteluja kyllä käydään, ja uskonnoista puhutaan.
– Emme kumpikaan kiihkoile, joten keskustelu onnistuu. Kiihkoilijoiden kanssa taas ei melkein kannata edes yrittää rakentavaa keskustelua, koska ei siitä tule mitään.
Pekka sanoo, että ei ole koskaan tavannut kiihkoilevaa ateistia.
– Ikinä en ole kuullut kenenkään rikollisen vetoavan siihen, että on tehnyt jotain ateismin nimissä. Mutta uskontojen nimissä käydään sotia ja tehdään kamaliakin tekoja.

Rakentavista keskusteluista Pekka pitää. Hän on jo pitkään seurannut, että eri medioissa ilmoitellaan paljon uskonnollisista tapahtumista ja keskustelutilaisuuksista.
– Haluaisin perustaa myös vapaamuotoisen ei-uskonnollisen keskusteluryhmän, johon ateistit voisivat tulla vaihtamaan ajatuksiaan, ja esimerkiksi kirjallisuusvinkkejään, sekä pohtimaan muutenkin sitä, mitä ateistina oleminen tarkoittaa.
Pekka sanoo, että toki ryhmään voisivat tulla uskovaisetkin, kunhan kukaan ei ala kiihkoilemaan, vaan asioista keskusteltaisiin asiallisesti.
– Olen jo selvittänyt, että ryhmä voisi kokoontua Länsi-Puijon asukastuvalla. Tiedän, että Kuopiossakin on monia ateisteja, mutta kaikki eivät uskalla sanoa sitä ääneen. Ryhmässä olisi mukava vaihtaa ajatuksia, niin omakin tietoisuus laajenisi, Pekka tuumailee.

Pekka vinkkaa, että jos joku on ateismista kiinnostunut, niin hyvää luettavaa löytyy Richard Dawkinsilta. Ja tietenkin Charles Darwinin Lajien synty kannattaa myös lukaista.
– Dawkinsilla on kaksi erittäin hyvää teosta, jotka kannattaa ensitöikseen lukea. Ensimmäinen on Maailman hienoin esitys – Evoluution todisteet, ja toinen on Jumalharha, Pekka vinkkaa.