Pekka Kaartinen lopettaa huipulla

Pekka Kaartinen jättää politiikan, mutta jatkaa politiikan puhumista saunan lauteilla vaimonsa Tiinan kanssa.

Pekka Kaartinen jättää politiikan vapaaehtoisesti 60-vuotiaana, toisin kuin monet häntä paljon vanhemmat valtuutetut.

Pekka Kaartinen (sd.) tunnetaan aktiivisena taustavaikuttajana. Hän ei liehu mielipiteineen lehtien palstoilla tai paasaa palopuheita julkisilla foorumeilla, vaikka palomestari onkin ammatiltaan.
Kaartinen on pelisääntöpoliitikko, sopimiskulttuurin mies ja luottodemari, jota kilpailijatkaan eivät epäile. Jos hänestä on pakko sanoa jotain pahaa, sanotaan sitten vähän värittömäksi.
Palolaitoksella pitää hypätä äkkiä haalareihin, mutta valtuuston tulipalot sammuvat parhaiten maltilla ja harkinnalla. Sooloilu ei kuulu Kaartisen työkalupakkiin.
– Populisteja on jokaisessa puolueessa. Populistit saavat julkisuutta, mutta heitä karsastetaan neuvotteluissa. Jos haluaa hoitaa asioita, pitää mennä asia edellä, linjaa Kaartinen.

Luottamusta ei kannata menettää

Kaartinen on toiminut kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja ollut usein ryhmänsä neuvottelija. Peli on erityisen herkkää vaalien jälkeen, jolloin puolueet yrittävät maksimoida valtansa ja kahmia vaikutusvaltaisimmat mandaatit. Luottamusta ei kannata kuitenkaan menettää edes silloin kun tapellaan vallasta.
– Näissä hommissa syntyy hyödyllisiä luottamussuhteita ja jopa ystävyyssuhteita yli puoluerajojen. Kaupunginjohtajista ja virkamiehistä on tullut läheisiä ihmisiä. Kuntapolitiikassa luottamus pitää rakentaa niin oikealle, vasemmalle kuin keskellekin, koska oppositiota ei ole niin kuin eduskunnassa.

Kaupunginisä-tyyppi

Kaupunginjohtajan tehtävät jättävä Petteri Paronen ja Kaartinen ovat samanhenkisiä kaupunginisätyyppejä.
– Ehkä minua ja Parosta yhdistää ainakin se periaate, ettemme kumpikaan hanki ainakaan tahallaan vihamiehiä. Puhumalla selviää aina ja asiakysymykset eivät saa henkilöityä.
Kaiken nähnyt kunnallismies valittelee sitä, että politiikassa epäviralliset keskustelut ovat vähentyneet. Jos asiat isketään suoraan pöytään päätöskokouksissa, joudutaan äänestyksiin, ristiriitatilanteisiin ja hyvätkin ideat jäävät toteutumatta.
– En ole koskaan pitänyt siitä, että asiat päätetään ensin ja vasta sitten pohditaan seurauksia. Päätökset eivät ole irrallisia. Hyvä poliitikko katsoo koko kaupungin tarpeita eikä höyryä esimerkiksi pelkän oman ammattinsa tai harrastuksiensa edunvalvojana.

Paronen oppi aistimaan

Kaartisen mielestä hyvä puheenjohtaja tukee politiikassa esittelijää ja virkakuntaa. Puheenjohtaja on viestin viejä, joka kertoo valmistelijoille, mikä on hallituksen tai lautakunnan tahto. Viisas esittelijä ei puolestaan hakkaa päätään seinään. Hän ottaa huomioon poliitikkojen näkemykset ja vetää mieluummin esityksensä uuteen valmisteluun kuin häviää äänestyksen rumin lukemin.
– Esimerkiksi Petteri Paronen oppi aistimaan itsekin päättäjien tahdon, minkä hän on ottanut huomioon esityksissään.
Toisten puolueiden hyvistä neuvottelukumppaneista hän muistaa esimerkiksi Toivo Yläjärven (kesk.) ja Seppo Saarikosken (kok.), joiden kanssa oli hedelmällistä etsiä yhteisiä ratkaisuja.

Vaikuttaa vaimonsa kautta

Kaartinen lopettaa politiikan vapaaehtoisesti ja huipulla kuten urheilijoilla on tapana sanoa. Kaartinen sparraa jatkossa politiikassa jatkavaa Tiina vaimoaan.
– Yhteiskunnalliset keskustelut jatkuvat kotisaunassa Tiinan kanssa aivan samaan tapaan kuin ennenkin. Ei kai ne entiset politiikan parissa hankitut ystävyyssuhteetkaan katoa.
Kaartinen on käyttänyt 24 vuotta pääosan vapaa-ajastaan kokouksissa istumiseen. Ikää napsahti helmikuussa pyöreät 60 vuotta. Eläkkeelle hän jää palomestarin virasta vuoden 2019 keväällä.
– Elämässä on opittava luopumaan. Tilalle saa raivattua jotain uutta, lisää mökkeilyä, matkailua ja hyötyliikuntaa.