Pelaajat ovat seurojen orjia

Ammattipelaajat eivät nauti samoista oikeuksista kuin muut duunarit.

Työyhteisöt käyttävät katteettomasti sanaa ”avoimuus”. Kriittinen keskustelu vaati kypsyyttä, jota on harvassa työpaikassa. Tämä pätee urheiluseuroissakin. Pelaajat sietävät mielivaltaista kohtelua, toisin kuin oikeuksistaan kitisevät muut duunarit. Seurajohtajat ovat diktaattoreita. Narsistisesti he odottavat, että media hehkuttaa vain heidän markkinointiviestejään.

SJK:n omistaja, kiinteistökuningas Raimo Sarajärvi on jakanut solkenaan potkuja pelaajille ja valmentajille. Nyt myös Savo Volleyn kenttätuomioistuin antoi Savo Volleyn pelaajalle Andrus Raadikille niskalaukauksen. Työnantajaa saa kehua, ei arvostella. Kun Raadikin Virossa annetut lausunnot vuotivat Savon Sanomiin, seura ei vastannut syytteisiin. Tuli välitön ilmoitus potkuista. Raadik oli ymmärrettävästi turhautunut. Eihän Savo tarjonnut kunnon vastusta välilierissä.

Kotiottelut yhdeksällä paikkakunnalla herättävät muissakin kriittisiä kysymyksiä. Mitä tapahtuu, kun ensimmäisen kauden uutuudenviehätys laantuu? Kokeeko kukaan kiertävää sirkusta omakseen? Raadikilla oli monia hyviä kysymyksiä. Arvelen, että seurajohtajat loukkaantuivat pelkästä Savon Sanomien vahvasta otsikosta, joka sumensi heidän ajattelunsa ja herätti kostonhalun.
Seuran toimistolla varmaan selitetään, että tällaiset asiat pitäisi pohtia seuran sisällä. Jos seuraa markkinoidaan näyttävästi julkisuudessa, saa sitä julkisesti myös arvostella. Savo on kuulemma sopimukseen kirjannut, että pelaajalta on seuran arvostelu kielletty.

Eihän Raadik Suomessa olisi antanut kirpeitä lausuntoja. Mies säikähti suomalaisiin lehtiin päätynyttä kommentointiaan. Hän varmasti katuu sanojaan, eikä uskalla enää antaa julkista vastinetta potkuistaan. Katuminen on myöhäistä, kun seurajohtajien kunniaa on kerran loukattu. Vain pelaajia on lupa arvostella ja he ovat tottuneet arvosteluun, toisin kuin seurapäälliköt itse.

Lisäksi omia potkujaan pelkäävät valmentajat saattavat räyhätä ja kiroilla pelaajille. Kukaan ei nosta syyteitä kunnianloukkauksesta tai anna varoituksia niin kuin muissa työpaikoissa. Urheilussa ei noudateta muitakaan yhteiskunnan lakeja. Jääkiekossa selviää tupaan vedosta jäähyllä. Siviilissä joutuisi väkivallasta käräjille.
Ja sitä paitsi Raadik on oikeassa, välierissä ja pronssiottelussa pyyhittiin Savolla lattiaa. Jotain oli pielessä. Yleisöllä olisi oikeus kuulla rehellinen analyysi tehdyistä virheistä.