Pelastakaa Tammimarkkinat!

Kummalliseksi on maailma mennyt. Ollaan tammikuussa ja näin lämmintä. Mitä se tarkoittaakaan esimerkiksi Kuopion Tammimarkkinoiden kannalta. Perinteisesti niitä on vietetty Kuopion torilla pakkasissa, kipakoissakin.

Nyt ei tiedä jatkuuko vesikeli vai ei.

Tammimarkkinoiden suosituimpia tuotteita ovat olleet muun muassa talviajan lämpimät vaatteet. Nyt tarjolla on kohta sadetakkeja, sontikoita ja kumikenkiä.

Kaupungin kadut ovat ainakin hyvässä hiekassa, jossain muualla, talojen pihoissa voi olla kauttaaltaan peilijäätä. Ja se on vaarallista. Kaatumisesta aiheutuu vakavia vammoja, kohtalokkaitakin.

Niinpä muistutuksena jälleen pihojen, kävelyteiden ja katujen hiekoitus. Kiinteistönomistaja on nimittäin vastuussa, jos vaikka jäteastian tyhjentäjä sattuisi kaatumaan.

Ja kun viisaasti toimii tällaisissa oloissa, niin kannattaa laittaa irrotettavat piikkipohjat kenkiin tai hankkia jopa erityiset piikkikengät. Ne ovat hyvä sijoitus tällaisille keleille. Sääennusteet arvelevat, ettei kunnon talvea näyttäisi olevan tulossa ihan vähään aikaan. Tammikuun kuukausiennuste näyttää erittäin lauhalta.

Liekö tämä nyt sitä paljon puhuttua ilmastonmuutosta? Lähiviikkojen sää voi olla jopa 5–7 astetta lämpimämpää ajankohdan keskiarvolukemiin verrattuna.

Kirjoittaja on toimittaja.