Perussuomalaisten nuorten toiminta lakkaa myös Kuopiossa

Pohjois-Savon Perussuomalaisten Nuorten toimintaan on kuulunut muun muassa osallistuminen emopuolueen tapahtumiin. Kuvassa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Siilinjärvellä. Kuva: Jukka Patrakka

Perussuomalaisten Nuorten Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja: Fasismipuhe ei ongelma Kuopiossa.

Perussuomalaisten Nuorten sääntömuutoksen kaaduttua Tampereen kokouksessa pari viikkoa sitten, kuihtuivat järjestön mahdollisuudet jatkaa perussuomalaisena nuorisojärjestönä.
Kattojärjestön toiminnan lakkautuessa myös piirijärjestöjen kuten Pohjois-Savon perussuomalaisten nuorten toiminta lakkaa. Pohjois-Savon Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Tero Turpeinen ei vielä tiedä, millä aikataululla lakkautus tapahtuu, mutta arvelee sen olevan kevään aikana. Häntä sääntömuutoksen kaatuminen harmittaa.
– Minusta tähän olisi voitu löytää joku kompromissi. Tämä kaventaa nuorten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa, kun pitää heti sitoutua kaikkeen. Minusta tämä rikkoo koko nuorisojärjestön hengen, joka mielestäni pitäisi olla se matalan kynnyksen ponnahduslauta ennen vaikkapa kunnallisvaaleihin osallistumista.

Viime viikon torstaina uutisoitiin, kuinka uusi perussuomalainen nuorisojärjestö on syntynyt kansanedustaja Jenna Simulan johdolla. Turpeinen uskoo, että kun järjestö saa toimintansa kunnolla käyntiin se alkaa perustaa piirejä myös muualle Suomeen. Turpeista harmittaa, ettei hän voi enää osallistua uuden nuorisojärjestön toimintaan, koska yläikäraja muutettiin 30 vuoteen. Turpeinen uskoo myös, että uuteen piiriin ei saada yhtä paljon jäseniä kuin entiseen.
– Meillä on Pohjois-Savossa noin 90 jäsentä, joista suurin osa on kannatusjäseniä. Voi olla, että moni jää uudesta järjestöstä pois jo ihan senkin takia, ettei sääntömuutos mennyt läpi.

Perussuomalaiset nuoret ovat olleet otsikoissa, joidenkin jäsentensä fasismipuheiden vuoksi. Turpeinen sanoo, että tällaisia ongelmia ei ole Kuopiossa ollut. Hänestä kaikenlaisille mielipiteille pitäisi silti olla keskusteluissa tilaa.
– Järjestöön mahtuu monenlaisia mielipiteitä. Kaikista asioista pitäisi voida keskustella avoimesti, mutta pitäisi kuitenkin selvästi tuoda esille, milloin kyseessä on oma mielipide ja mikä järjestön linja.

Pohjois-Savon Perussuomalaiset nuoret ilmoitti viime viikolla, että koska toiminta lakkautuu kattojärjestön mukana, haluaa se lähteä savolaisesta poliittisesta skenestä tyylillä. Piirin Facebook-päivityksessä luki: ”Nyt ei nuukailla tai olla maltillisia, vaan puetaan sinimustat päälle ja muistellaan aikoja jolloin kaikki oli paremmin, jutellaan roduista, kalloista ja tuotantotalouden legendaa Henry Fordin tapaan. Olemme järjestämässä jäähyväistapahtuman, joka kantaa nimeä Viimeinen Sawotta! Paikka ja aika ilmoitetaan myöhemmin.”
Minkälaisista kinkereistä on oikein siis kyse, Tero Turpeinen?
– Monihan on tämänkin käsittänyt väärin. Tarkoitus oli tällä viestiä, että jäähyväisjuhlassa voidaan avoimesti keskustella kaikista asioista. Jäähyväisjuhla on jäsenillemme sekä kutsuvieraille. Aika ja paikka tarkentuu kattojärjestön ohjeiden mukaan.

Tästä on kyse

• PS-nuorten jäsenten ulostulot ovat kiristäneet hermoja perussuomalaisten johdossa.
  • Perussuomalaisten johto halusi sääntömuutoksen, joka olisi antanut emopuolueelle nykyistä tiukemman otteen nuorisojärjestöstään.
  • Perussuomalaiset uhkasi katkaista yhteistyön nuorisojärjestön kanssa, mikäli vaatimukseen sääntömuutoksesta ei suostuta.
  • Nuorisojärjestö ei suostunut sääntömuutokseen ja samalla kuihtuivat järjestön mahdollisuudet jatkaa perussuomalaisena nuorisojärjestönä.
  • Tapahtumien myötä pitkään mukana olleet perussuomalaiset nuoret perustivat uuden yhdistyksen: Perussuomalainen Nuoriso ry.