Pienet korotukset eivät säikäyttäisi

Kari ja Pirkko Penttilä ajavat edelleen helpoksi kokemaansa toriparkkiin, vaikka hinta hieman nousisikin.

Kaupunkilehden tapaamat autoilijat ajaisivat pienistä korotuksista huolimatta edelleen keskustaan.

Pirkko ja Kari Penttilä ovat tottuneet jättämään autonsa parkkiin torin alle, ja ajavatkin sinne noin 4 kertaa viikossa. Pieni ja maltillinen hintojen korotus ei vaikuttaisi autoilijoina heidän keskusta-asiointiinsa.
– Torin alle on niin helppo jättää auto, että emme lähde pienestä hinnan korotuksesta tapojamme muuttamaan. 50 sentin korotuksella ei vielä ole merkitystä. Nautimme toriparkin vaivattomuudesta ja haluamme parkkeerata sinne jatkossakin, kunhan hinta pysyy asiallisena, Kari sanoo.

Myös autoilija Mikko Suhonen pitää hintojen korotussuunnitelmia asiallisina. Hän itse jättää autonsa keskustassa parkkiin yleensä aika lyhyeksi aikaa, joten pienillä korotuksilla ei vielä olisi vaikutusta tottumuksiin.
– Ja viimeisimmässä esityksessähän ehdotettiin 40 minuutin kadunvarsiparkkeeraukselle jopa hinnan laskua. Joten päin vastoin se uudistus olisi kannaltani jopa hyvä asia, Mikko tuumaa.

Martti Turunen on aiemmin asunut Helsingissä ja siirtynyt sittemmin asumaan ja ajelemaan Savon sydämeen. Hänen mielestään Kuopiossa sietääkin hieman nostaa keskustan parkkihintoja. Hän itse ajelee keskustaan asioille noin neljä kertaa viikossa.
– Täällähän on ihan helkutin halpaa. Nostakaa vain hieman hintoja, ei se vielä vaikuta omaan käyttäytymiseen yhtään. Tämä viimeisin esitys on hyvä kompromissi hintojen suhteen, Martti kommentoi.

Kuopion kaupunkirakennelautakunta käsittelee parkkimaksujen korotuksia seuraavan kerran ylimääräisessä kokouksessaan ensi keskiviikkona 14.3. Ensimmäistä kertaa asiaa käsiteltiin kokouksessa 28.2., mutta muun muassa suuren palauteryöpyn myötä asia palautettiin uudelleen valmisteluun ja asia päätettiin käsitellä rauhassa uudessa kokouksessa.
– Asian valmisteluvaiheessa ei alun perin käyty tarpeeksi keskustelua alueen toimijoiden tai autoilijoiden kanssa. Joten aikalisällä mahdollistimme keskustelun käymisen ja uuteen esitykseen perehtymisen, jotta päätöksiä ei tehtäisi liian hätäisesti, kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Aleksi Eskelinen (kesk.) sanoo.

Eskelinen odottaa, että ensi keskiviikkona kaupunkirakennelautakunnan kokouksessa käydään värikästä, mutta rakentavaa keskustelua pysäköintitaksojen korotuksista.
– Tärkeintä olisi, että aikaiseksi saataisiin hyvä ratkaisu. Vaikea sen tarkemmin vielä sanoa, millaista keskustelua saattaisi syntyä, mutta mielenkiinnolla odotan.

Jos pysäköintimaksujen nostoa haluaa hieman suhteuttaa, Eskelinen sanoo, että esimerkiksi 50 sentin lisäys toriparkin maksuun on hyvin pieni summa autoilun kokonaiskustannuksiin nähden.
– Mutta toki nyt puhutaan siitä psykologisesta vaikutuksesta, jonka tuo 50 senttiä aiheuttaa. Koetaanko keskustapysäköinti jatkossa kalliina, koska korotuksia tehdään, vaikka ne olisivatkin pieniä.

 

Maltillinen nousu hintoihin

Kuopion kaupunki aikoo nostaa keskustapysäköinnin hintoja mm. toriparkissa ja kadunvarsilla.
Ensimmäisessä esityksessä kadunvarsipysäköinnin hintoihin ehdotettiin radikaaleja nousuja.
Viimeisimmässä esityksessä korotukset ovat maltillisia ja 40 minuutin kadunvarsipysäköinti jopa halpenisi.