Pieni keijupuutarha ihastuttaa

Puutrahamartta Ritva Saukkosen terassilla on useampi minipuutarha. Kuvat: Inka Matilainen

Minipuutarhan voi rakentaa niin sisälle kuin uloskin. Toteutuksessa vain mielikuvitus on rajana.

Kevät on kovaa pihan- ja puutarhanlaiton aikaa. Multasäkit ja kasvit tekevät kauppansa myymälöissä. Mutta miten puutarhasta voi nauttia, jos ei omista pihaa ja haluaisi parvekkeelle tai sisälle muutakin kuin kukkia?

TÄHÄN on ratkaisu jälleen, kelläpä muilla kuin Martoilla. Savon Martat järjestää 22.5. minipuutarhan tekemisen ohjausta Jynkän kirjastolla. Tilaisuus on kaikille avoin, eikä etukäteen tarvitse tietää mitään minipuutarhoista tai tuoda omia välineitä. Samaa ohjausta Martat tarjoavat myös useammassa Kuopion koulussa. Tilaisuuden vetää puutarhamartta Ritva Saukkonen ja paikan päällä voi ihastella hänen malliksi tekemiään minipuutarhoja.
– Kerron niksejä siihen, miten niitä yleensäkin tehdään ja mistä kannattaa aloittaa. Samaa tehdään myös kouluilla lasten kanssa. Minipuutarhalla voi saada paljon puutarhan iloa ja eloa esimerkiksi parvekkeelle ja muihin pieniin tiloihin.

MIKÄ sitten on minipuutarha? Minipuutarha tai pienoispuutarha on nimensä mukaisesti minikokoinen tai pienoiskokoinen puutarha, joka toteutetaan yleensä myös hyvin pieneen tilaan. Minipuutarhoja sanotaan myös keijupuutarhoiksi. Saukkonen on itse tehnyt muutaman minipuutarhan inspiroiduttuaan Marttojen järjestämässä koulutuksessa.
– Siellä käsiteltiin kauden vihanneksia ja minipuutarhoja. Googlasin aihetta vielä lisää ja ihastuin kovasti näkemääni. Se oli minulle täysin uutta, koska olen aina ollut hyötypuutarhuri ja tehnyt isoja puutarhoja.

MINIPUUTARHAN voi rakentaa vaikka vain yhteen ruukkuun. Moni kuitenkin hyödyntää rakentamisessa myös vanhoja rikkinäisiä ruukkuja ja luonnonmateriaaleja. Vain mielikuvitus on rajana minipuutarhan suunnittelussa ja toteutuksessa. Googlen kuvahaun tulos antaa mitä näyttävämpiä kuvia pikkupuutarhoista, joissa on lampia, kalusteita ja polkuja. Kun puutarha tehdään astiaan, on se myös siirrettävissä sisältä ulos, kotoa mökille.
– Nyt on ensimmäinen talvi, kun olen ollut enemmän kotona kuin mökillä. Minipuutarhani vien kuitenkin heti mökille, kun lähden sinne.

SAUKKONEN sanoo, että minipuutarhat ovat nyt niin trendikkäitä, että niihin myydään erikseen kalusteitakin. Ne tosin voivat maksaa melkoisestikin. Siksi hän kehottaa hyödyntämään luontoa ja omaa mielikuvitusta. Saukkonen itse on rakentanut minipuutarhansa kalusteet muun muassa rautalangasta, napeista, oksista, pullonkorkeista ja muusta kierrätystavarasta.
– Kauniin kaaren voi tehdä vaikka niin, että istuttaa ihan hernekeittoherneitä, jotka sitten ohjaa kasvamaan tiettyyn suuntaan. Ideoita saa googlaamalla ja esimerkiksi Pinterestistä. Ja on minipuutarhoista tehty kirjojakin. Kaikenlaisia kukkia ja kasveja voi hyödyntää, riippuen ihan siitä, mitä haluaa. Särkyneistä ruukuista voi rakentaa vaikka mitä.

Minipuutarhapäivä Jynkän kirjastolla 22.5.

Inkilänmäellä kokeillaan kaupunkiviljelyä

Kuopion Inkilänmäellä kokeillaan yhteisöllistä kaupunkiviljelyä tulevana kesänä. Kokeilun tavoitteena on esimerkin voimin edistää kaupunkiviljelyä, sekä ohjata viljelemään ja käyttämään satoa resurssiviisaasti. Kokeilussa korostuu yhteiskehittäminen ja osallisuus. Asukkaita toivotaankin rohkeasti tulemaan mukaan toimintaan.
Viljelykohde perustetaan Tätilän pihapiiriin (Inkiläntie 7b). Pihaan nikkaroidaan yhdessä kasvilaatikoita, joissa kasvaa kesän aikana monenlaista hyötykasvia. Kesän aikana kohteessa järjestetään kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa annetaan käytännön neuvontaa ja opastusta. Ensimmäinen tilaisuus on viljelmän perustaminen 28.5. kello 14–18.
Kokeilun toteuttaa Savon Martat yhteistyössä Itä-Puijon Asukasyhdistyksen, Kuopion Puutarhaseuran ja Hyötykasviyhdistyksen Kuopion osaston kanssa. Kokeilu on yksi Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa (KierRe) -hankkeen kokeiluista.