Pohjois-Karjalan sodanjulistus

Sanomalehti Karjalainen sanoo häpeäksi, jos sikäläinen äänestää savolaista.

Maakuntalehti Karjalainen julistaa pääkirjoituksessa 16.3., että lehti on häpeämättömästi pohjoiskarjalaisten puolella: ”Pohjoiskarjalaisäänestäjän ei ole synti äänestää pohjoissavolaista ehdokasta – mutta häpeä se on. Karjalainen ei muutu vaalipiirien vuoksi Savo-Karjalan maakuntalehdeksi.”
Karjalainen kirjoittaa, että kansanedustajan asuinpaikalla on väliä ja on siinä oikeassa. Ehdokkaan kiinnostus toiseen vaalipiiriin laimenee, kun vaalit ovat ohi. Kuopiolla on erikoistarpeita. Siksi asukkaiden kannattaisi äänestää kuopiolaista ehdokasta. Silti vuonna 2015 vastoin omaa etuaan kuopiolaisista puolet äänesti naapurimaakunnan ja naapurikuntien ehdokkaita.

Vaalipiirin 16 kansanedustajasta 7 on Pohjois-Karjalasta, vaikka Pohjois-Savossa asuu 246 000 asukasta ja naapurissa 162 000 asukasta. Joensuussa on oma ministeri ja neljä kansanedustajaa, kun Kuopiossa edustajia on kolme. Kuopio on sentään lähes puolet suurempi kuin Joensuu. Karjalainen kertoo tavoittelevansa sitä, että puolet tulevista kansanedustajista on Pohjois-Karjalan puolelta.
Viime vaaleissa kaikki Pohjois-Savon ääniharavat asuivat Kiuruvedellä, Pielavedellä, Iisalmessa tai Lapinlahdella. Miksi luovutamme edunvalvontavastuun maalaisille tai joensuulaisille? Syyttäkää kuopiolaiset itseänne, jos kaupungista viedään Fimeat ja kriisinhallintakeskukset. Kateusko pilaa kuopiolaisen edunvalvonnan?

Kuopio on yksi valtakunnan keskus, mutta se ei välttämättä kiinnosta Pielaveden tyttöjä ja Polvijärven poikia. Savo-Karjalan vaalipiirin yhteensä 165 ehdokkaasta pohjoiskarjalaisia on 63 ja pohjoissavolaisia 97. Nyt kuopiolaisten äänestäjien kannattaa keskittää äänensä päteville, meritoituneille ja tunnetuille kotikaupungin ehdokkaille.
Mieti äänestäjä tarkkaan esimerkiksi sitä, kuka kuopiolainen täyttää eduskunnan jättävän kansanedustaja Markku Rossin paikan, joka näytti tällä viikolla jakavan torilla makkaraa puoluetoveri Antti Kivelän tiimissä. Kivelän porukoissa on muitakin nimekkäitä keskustalaisia. Kuopiolaisäänestäjän on hyvä tietää, että Seppo Kääriäinen tukee yläsavolaista ehdokasta. Paljoa ei heru kannatusta kuopiolaisille Varkaudestakaan.

Jos äänestämme tyhmästi, Kuopio menettää viimeisetkin edunvalvojansa. Kenestä Kuopion vihreissä, kokoomuksessa, keskustassa, demareissa, persuissa, vasemmistossa tai kristillisissä on ministerikarismaa? Olkaa kuopiolaiset häpeämättömästi kerrankin omienne puolella. Karjalainen on julistanut sodan Pohjois-Savoa vastaan.