Poliisi soitti mielipidekirjoituksen vuoksi

Airi Pulkkinen antaa ottaa itsestään valokuvan turvallisuussyistä vain takaa päin. Kuva: Ismo Vornanen

”Eikö tässä maassa saa keskustella asioista, jotka kuohuttavat Ruotsin poliittista kenttää”, kysyy Airi Pulkkinen.

Kuopiolainen Airi Pulkkinen ei voinut uskoa todeksi, kun 4.8. hänelle soitti poliisi. Soiton syynä oli Pulkkisen maahanmuuttoa kritisoivat mielipidekirjoitukset, joita on julkaistu Kuopion Kaupunkilehdessä, Viikkosavossa ja Turkulaisessa. Tekstiensä tiedot Pulkkinen on kerännyt virallisista lähteistä.

Poliisi oli kaivanut puhelinnumeron hänen työnantajaltaan Joensuun pääkonttorista, mikä hämmensi myös työnantajaa. Poliisi sanoi selvittävänsä, miksi Pulkkinen on luovuttanut kopiot toiselle ihmiselle Viikkosavossa 22.8. julkaistusta ”Leväperäinen rahanjako ei ole kenenkään etu” -otsikoidusta mielipidekirjoituksesta sekä Markku Myllykankaan maahanmuuttoa käsittelevästä kolumnista.

Pulkkinen sanoo, että on kyllä jakanut maahanmuuttoa kritisoivia lehtileikkeitä eri tahoille. Hän ihmettelee, aiheuttaako se rikosepäilyn, jos antaa lehdessä julkaistujen juttujen kopioita tai viranomaisten tilastotietoa toiselle ihmiselle.
Joku oli toimittanut Pulkkisen jakamia lehtijuttuja poliisille ja rikosylikonstaapeli oli ryhtynyt selvittämään asiaa ilmoituksen perusteella. Poliisi ei ottanut yhteyttä lehden sisällöstä vastaavaan päätoimittajaan.
– Vaadin perusteita soittoon ja sanoin, että voiko poliisi kirjallisesti ilmoittaa, mistä en saa kirjoittaa, mitä jakaa ja mistä puhua. Poliisi kertoi jonkun ihmisen pahoittaneen mielensä näistä teksteistä, kertoo Pulkkinen.

Poliisi toimitti Pulkkiselle kirjallisen vastauksen, jossa todetaan, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta eikä esitutkintaa toimiteta.
– Näinkö poliisi toimii, jos joku pahoittaa mielensä tosiasioihin pohjautuvasta yhteiskunnallisesta keskustelusta? Eikö tässä maassa saa keskustella asioista, mitkä kuohuttavat Ruotsin poliittista kenttää, Pulkkinen ihmettelee.

Pulkkinen kysyy päättäjiltä, kuinka kauan meillä on varaa tällaiseen maahanmuuttoon tai jos turvallisuusriskit kasvavat, aletaanko käyttää verorahaa massiivisiin poliisivoimiin kuten Euroopassa.
– Eikä tässä ole kysymys ihmisistä, vaan systeemin korjaamisesta järkevämmäksi. Maassa on sellainen sensuuri, että pääasiassa vain yhden näkökannan kirjoittajat voivat esittää ajatuksiaan valtamediassa.

Pulkkisen mielestä kansakunnan eheys on järkkynyt ja haavemaailmassa eläville tosiasioista kertominen on kuin märkä rätti vasten kasvoja.
– OECD:n raportissa uutisoitiin, että päämaahanmuuttajaryhmien työllisyys liikkuu 10–15 prosentin tuntumassa ja kielikoulutuksen tulokset ovat heikkoja. Naisten heikkoa työllistymistä ei selitä pelkästään kotihoidontuki.

Mielipidekirjoittaja tutkii muun muassa kysymyksiä, miksi laittomasti maassa oleskeleville paperittomille annetaan vuoden 2018 veikkausvoittorahoista 418 480 euroa avustusta ja mikä teho on somaliyhdistyksien 757 679 euron avustuksella, kun heitä on kotoutettu Suomessa jo 30 vuotta.
– Maahanmuuttoa tuetaan niin monista kanavista, ettei kukaan tiedä kokonaissummia.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen mukaan näitä maahanmuuttoa koskevia juttuja ja aiheeseen liittyviä tilastoja oli jaettu eräässä kuopiolaisessa oppilaitoksessa.
– Oppilaitoksesta tehtiin ilmoitus poliisille. Esitutkintalain mukaan poliisin piti tehdä alustava selvitys, miksi materiaalia jaetaan ja oliko kyseessä rikos.

Jaettiin oppilaitoksessa

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen korostaa, että poliisilla ei alkutilanteessa ollut tietoa, mistä materiaalin levittämisessä oli kyse. Asiaa lähti selvittelemään viharikoksiin erikoistunut poliisi.
– En moiti oppilaitosta millään tavalla. Asia kuului tuollaisessa ympäristössä selvittää. Sisällöstä vastaavat lehdet eivät olleet tässä jutussa millään lailla osallisia, sanoo Pohjolainen.
Selvityksen jälkeen poliisi totesi, että esitutkintaan ei ole syytä edetä ja jutun tutkinta päättyy.
– Suomessa sananvapaus on laaja. Kopioita antanut henkilö on varmasti vilpittömästi halunnut jakaa tietoa tärkeänä pitämästään asiasta.

Korjaus 16.9.2018 kello 9: Jutun sitaatista otettu pois maininta, ettei Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta olisi myöntänyt tälle vuodelle rahaa Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö ry:lle. Todellisuudessa lautakunta on myöntänyt järjestölle 100 000 euroa. Sen sijaan Veikkauksen voittovaroista avustusta säätiölle ei myönnetty.

Lue myös päätoimittajan kirjoitus aiheesta täältä.

Sanan-vapauteen kuuluu vastuu

• Sananvapaus on turvattu perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa.
  • Sananvapauteen kuuluu mielipiteiden ilmaisu, vastaanottaminen ja jakaminen.
  • Sananvapauteen kuuluu myös kärjekkäiden, provosoivien ja jopa loukkaavien ilmaisujen esittäminen, kunhan ei ylitetä sitä, mitä voidaan pitää yleisesti hyväksyttävänä.
  • Sananvapauteen kuuluu vastuu. Jokaisen kunnia ja yksityiselämä on turvattu perustuslaissa.
  • Lähde: Journalistiliitto