Politiikan tosi-tv

Mennyt vuosi oli Suomen politiikassa vauhdikas. Sipilän hallitus pyysi eroa ennen toimikautensa loppua. Lähes koko hallituskausi meni sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun. Onko kukaan laskenut miten paljon rahaa ja muita resursseja tähän kului? Työryhmissä istuttiin, organisaatiokaavioita piirrettiin ja suunnittelijoita palkattiin. Valmista ei tullut.

Vaaleissa demareista tuli niukasti eduskunnan suurin puolue. Keskusta kärsi rökäletappion, mutta yllätys, yllätys. Antti Rinne houkutteli keskustan punamultahallitukseen. Keskusta puolestaan kaatoi Rinteen muutama kuukausi hallituksen muodostamisen jälkeen. Ennen sitä yksi ministeri erosi ja jäi sairauslomalle postisotkun takia. Reilun viikon kuluttua hän koki ihmeparantumisen ja oli jälleen ministeri.

Kymmenkunta suomalaisnaista lähti rakentamaa islamilaista ihannevaltiota, mutta päätyivät lapsineen Al-Holin leirille. Olot leirillä ovat ankeat. Tästä puhkesi uusi hallituskriisi. Tuodaanko leiriltä lapset vai heidän äitinsä tai ei ketään? Naiset ovat menneet Syyriaan vapaaehtoisesti, lapset eivät voi valita vanhempiaan. Asioita valmisteltiin salassa, mutta joku vuoti sopimuksia julkisuuteen. Ministeri Haaviston luottamusta testattiin eduskunnassa. Demarit kiemurtelivat Al-Holin kiistassa ja keskustan kansanedustajat antoivat ristiriitaisia lausuntoja. Vihreät puolestaan haluavat auttaa kaikkia.

Eduskunnan kyselytunnista on muodostunut hyvä viihdeohjelma. Kansalaiset voivat kokoontua torstaisin television ääreen katsomaan, kuka räksyttää eniten. Oikeasti tämä alkaa kyllästyttää, sillä siellä ovat lähes aina samat edustajat äänessä. Ja samat asiat kuten vanhusten hoito, maahanmuutto ja ilmastonmuutos. Televisioidut kyselytunnit voisi lopettaa. Ne antavat väärän kuvan eduskuntatyöstä.
Heti kun Marinin hallitus oli nimitetty, tehtiin gallup siitä, uskovatko kansalaiset hallituksen onnistuvan. Puolet uskoi ja kolmannes ennusti hallituksen kaatuvan ennenaikaisesti. Ilman toimivaa halitusta maa ajautuu sekasortoon. Sen vuoksi kaikkien pitäisi toivoa, että hallitus onnistuu toimissaan.

Huolestuttavaa on, että salaisia asiakirjoja ja luottamuksellisia viestejä vuodetaan julkisuuteen. Sekä poliitikkojen, että virkamiesten tulisi tietää, että kaikki asiat eivät ole julkisia. Ja kansalaisten tulisi tämä ymmärtää. Ulkomailla on ihasteltu Suomen uuden hallituksen kokoonpanoa. Toivottavasti uudistuminen näkyy sen toiminnassa.

Kirjoittaja on apteekkiopin professori.