Poukkoilevaa investointipolitiikkaa

Tyrehtyykö muuttovirta kallistuvalle Siilinjärvelle?

Politiikka perustuu aatehorinoihin ja uskomuksiin. Kaipaan päätöksiin tutkittua tietoa, vertailua, lukuja ja tasapuolisuutta. Kaikilla on mielipide veroprosentista ja jalkapallostadionista. Monista suurinvestoinneista ei puhuta mitään.

Vasemmisto uskoo, että veroja nostamalla voi rakentaa paratiisin. Kokoomus uskoo, että korkea verotus pienentää verokertymää. On hyvä muistaa, että olipa veroprosentti sitten nolla tai sata, julkiseen kassaan ei heru euroakaan. Mikä veroaste tuo eniten verotuloja? Siilinjärvellä on 22% kuntavero. Vaikuttaako ennätysverotus muuttovirtoihin? Kääntyvätkö kunnan tulot laskuun? Kuopion vero naulattiin 20,75%:iin. Kilpakumppani Jyväskylän vero pysyy 20%:ssa. Miten veroero vaikuttaa kaupunkien elinvoimaan?

Gallialaiskylä Siilinjärven asukkaat ovat viime aikoina viestitelleet, että Siilissä peitellään talousvaikeuksia: ”Meillä on maksettu pitkään miljoonia väestötiloista, koska homekouluja on runsaasti. Asumiskustannukset nousevat ja veroprosentin ennätyskorkeus kruunaa vaikeudet”, kirjoittaa eräs omakotitalon asukas.

Rakas naapurikunta purkaa terveyskeskuksen, kunnantalon ja Ahmon koulukeskuksen. Talousosastolta kerrottiin, että terveyskeskuksen hintalappu on 23 miljoonaa, koulukeskuksen 27 miljoonaa euroa. Kunnantalosta kertynee yli 20 miljoonan lasku. Pelkistä koulujen väestötiloista Siilinjärvi on maksanut vuokria 3 miljoonaa euroa vuodessa. Onko järkeä rakentaa sekä Siilinjärvelle että Maaningalle kalliit terveysasemat? Siilinjärvi maksaa itsenäisyydestään kalliisti.

Kuopion investointipolitiikasta puuttuvat pelisäännöt. 600 000 euron stadionin suunnittelurahalla ei saatu mitään aikaan. Taas hukattiin yksi vuosi. Keskuskentän katsomo on ollut keskeneräinen 15 vuotta. Miksi stadionia ja Mölymäen kerrostaloja ei rakenneta yhtä aikaa? Ymmärtävätkö viranhaltijat synergiaedut? Miksi stadionin hankkeessa ei noudateta samoja periaatteita kuin jäähallin saneerauksessa? Miksi poukkoileva kaupunki haluaa välillä rakentaa itse ja välillä sysää hankkeen KuPSille? Missä on johtajuus?
Sen sijaan sataman edustalle ajetaan kiveä 7 miljoonalla eurolla saunamaailmaa varten. Eikös siellä Bellanrannassa ole jo saunamaailma? Museo ehostuu 18 miljoonalla. Investointilistalla on tyhjästä ilmestyviä kummajaisia. Valtuutetut ovat pudonneet investointikartalta!