Pro Kallavesi, vai…

Jonnekin ne vedet menevät, syvänteisiin tai matkan varrelle. Kukaan meistä ei suostu juomaan sitä. Se on joka tapauksessa tehtaan jätevettä vaikka kuinka olisi Euroopan tai maailman tiukimpien ympäristönormien mukaan puhdistettu. Siis miljoonia litroja vettä, jota ei voi juoda. Kuinka käy kaloille, ja muille vesissä eläville? Kuinka kaloja syöville ihmisille? Ei tietenkään mitenkään vuosikausiin tai vuosikymmeniin, koska ei ole käynyt Valkeakoskella tai Äänekoskella tai missä niitä sellutehtaita nyt onkaan, voidaan sanoa.

Ne vedethän menevät jokien kautta meriin. Ovatko meret nykyään hyvässä kunnossa? Muistatteko mitä meristä kerrotaan? Mutta eivät ne tehtaan jätevedet menisi läheskään kaikki eteenpäin – jolloin ne kyllä saastuttavat koko sen vesistön, jonka läpi ne kulkevat matkallaan mereen – vaan jäävät Kallaveden syvänteisiin ja etenkin siihen syvänteeseen Hietasalon edessä.

Hietasalossa on Kuopion Veden vedenottamo. Reilu kolmasosa kuopiolaisten talousvedestä tulee sieltä. Vedenotto perustuu rantaimeytykseen, ja puhdistusprosessi vie aikaa noin kaksi viikkoa. Onko takeita, etteivät sekoitu, noin niin kuin pitkässä juoksussa? Entäs kun se syvänne on täynnä, ja voi olla piankin, muutamassa vuodessa ehkä? Minne ne jätevedet sitten menevät, kun eivät sovi Kallaveden syvänteisiin? No, sehän oli jo tuossa edellä kerrottu: saastuttamaan koko alapuolisen vesialueen Saimaan kanavan kautta aina Suomenlahdelle, sinne miljoonakaupunki Pietarin laskemien jätevesien sekaan. Siinä on matkalla monta paikkakuntaa ja satakunta Saimaannorppaa. Terveisiä Kuopiosta!

Mitä oikein ovat ne AOX-yhdisteet, joista puhutaan? Ainakaan eivät ole terveyttä edistäviä, sillä muutoin niitä olisi jo kauan myyty luontaistuotekaupoissa pikku pulloissa ja isolla hinnalla. Onko varmaa, että Kuopion Vesi voi ne kuopiolaisten juomavedestä puhdistaa pois? Onko Kuopio tulevaisuudessa enää luontomatkailukohde ja kuuluisa Kallaveden kauniista saaristaan? Istuuko luodolla terve lintu?

Jottei kukaan väittäisi, että edustan mitään muuta kuin itseäni tai yksityisajattelua, niin otetaanpa esille se mitalin toinen puoli. Kuka kertoo työttömille, niille sadoille, jotka tehdas työllistäisi ja heidän perheenjäsenilleen, etteivät he saakaan toimeentuloa ja parempaa elämää, koska tehtaan tulo torpattiin? Samalla menetettiin valtavat tulot koko talousalueeltamme ja yleinen vaurastuminen.
Valitse näistä! Mitä sanovat lapsemme? Miten selitämme lastenlapsillemme?

Kirjoittaja on kuopiolainen historianlehtori.