Pudonneille kriisiterapiaa

Eduskunnasta putoaminen on kova paikka heille, jotka eivät osaa enää sopeutua tavallisen duunarin elämään. Tippuville edustajille suunnitellaankin nyt järjestettäväksi ammattiapua. Puhemies Paula Risikko (kok.) totesi MTV:n haastattelussa (18.3.), että mietinnässä on debriefingin tarjoamista tippuneille.
Debriefing on menetelmä, jossa ammattilaisen kanssa puretaan hiljattain tapahtunutta äkillistä traumaa tai kriisiä. Menetelmää käytetään esimerkiksi onnettomuuksien ja vaaratilanteiden jälkeen lievittämään psyykkisiä ja fysiologisia jälkireaktioita.

Lukemattomat ihmiset ympäri maailmaa kohtaavat silmitöntä väkivaltaa, alistamista, turvattomuutta, köyhyyttä ja nälkää. Heistä monellekaan ei ole tarjolla ammattiapua traumojensa käsittelyyn. Suomen oikeilla työttömilläkin on varmasti kovempia koettelemuksia kuin tippuneilla kansanedustajilla. Siksi tippuneille kansanedustajille tarjottava debriefing tuntuu irvokkaalta.

Terapian ja ammattiavun korostaminen on Suomessa muutenkin mennyt överiksi. Ikäänkuin surut, kuten sairaus ja kuolema olisivat luonnottomia asioita, joista selviämiseen tarvitaan ammattiapua. Jos meillä aletaan järjestää ammattiapua eduskunnasta tippuneille kansanedustajille, antaa se huonon viestin kansakuntamme heikosta henkisestä tilasta. Jos kansanedustaja ei ilman ammattiapua kestä putoamistaan, hänen ei olisi kannattanut asettua koskaan edes ehdolle.

Kirjoittaja on Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon päätoimittaja.

 Twitter: @AijaPirinen