Puoliksi täynnä

Kaikki tuntevat pessimistin ja optimistin eron – onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä. Tämä yksinkertainen testi jakaa meidät niihin, jotka uskovat tulevaisuuteen ja niihin, joiden mielestä kaikki menee varmuudella päin seiniä.

Internet tarjoaa vähättelijöille, pessimisteille ja muille maailmanlopun ennustajille hyvän alustan. Vihapuhujien ja trollien lisäksi keskustelupalstat pursuavat niitä, jotka vastustavat periaatteessa kaikkea. Kannatan muuten vahvaa tunnistautumista nettikeskusteluihin.

Vaan on jarrumiehiä ollut ennenkin. Kauppahallin sijoittumista nykyiselle paikalleen vastustettiin. Paikka oli kelvoton. Saman vastustuksen sai aikoinaan kokea myös rakas kaupungintalomme. Osa valtuusmiehistä näki, että paikka on ja tulee aina olemaan syrjäinen. No, nyt vähän naurattaa, mutta joskus silloin nämä olivat viisaita miehiä, jotka vaan eivät kyenneet näkemään eteenpäin. Heidän lasinsa oli jo puoliksi tyhjä.

Samoin kävi Kuopio-hallin kohdalla. Hankkeen tiukka vastustus nosti kustannuksia. Entä Kalahalli? Kuka voi ihan rehellisesti sanoa, että pilalle meni tuokin remontti? Saaristokaupunki siltoineen ja Toriparkki ovat osoittautuneet myös oikeiksi investoinniksi. Samoin kävelykeskusta ja käytännössä kaikki kaupungin viimeajan kehityshankkeet. Odottakaahan kun Snellmanin puisto saadaan vielä valmiiksi.

Nyt pessimistien hampaissa on Savilahti – rahat menevät hukkaan ja ihan turha tieremontti! Ja tornitaloja ei saa rakentaa maalaiskaupunkiin! Itse asiassa kaikki uudet hankkeet ovat pessimistien hampaissa. Miksiköhän?
Hyvän elämän pääkaupunkia ei rakenneta päivässä, kuten ei Roomaakaan. Eikä Roomaa rakennettu asenteella, että kaikki menee kuitenkin mönkään. Jos ei usko huomiseen, elää eilisessä. Kannattaisi elää tässä päivässä ja katsoa eteen päin.

KannattaA muistaa, että koskaan ihmiskunnan historiassa ihmisten elo ei ole ollut näin hyvää kuin nyt. Aina voi kuitenkin parantaa. Paraneeko maailma, jos sinun lasisi on puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä?

Kirjoittaja on maailman menosta kiinnostunut eläkeläinen.