”Pyllybuumi meni jo ohi”

Tiiu Kähkönen treenaa salilla hyvän olon vuoksi. Lihaksia hän haluaa kasvattaa naisellisella tavalla. Kuvat: Ismo Vornanen

Hyvinvoinnin eteen on tehtävä töitä. Hyvinvointikeskuksessa työskentelevä Tiiu Kähkönen jaksaa hymyillä aamusta iltaan.

Kuopion Fressin asiakaspalvelussa työskentelevä Tiiu Kähkönen (27) on aamusta iltaan hyväntuulinen ja hymyileväinen. Kaupunkilehti kysyi Tiiulta, miten hän ylläpitää hyvinvointiaan ja korkeaa energiatasoaan.
Tiiu kertoo olleensa peruskoulussa musiikkiluokilla. Lukiossa liikunnasta ja salilla käymisestä tuli elämäntapa.
– Minulla ei ole koskaan ollut mitään omaa urheilulajia. Vaikutteita sain yleisurheilua harrastaneelta äidiltäni. Terveydenhuollon ammattilaisena äiti antoi virikkeitä terveelliseen elämäntapaan.

Lapsuudenkodissa Tiiulta ei kielletty mitään erityistä ruoka-ainetta. Äiti opetti kuitenkin, miksi terveellinen lautasmalli kannattaa pitää mielessä. Kasvatusperintönä Tiiu oppi arvostamaan hyviä raaka-aineita ja kotiruokaa.
– Minulle opetettiin, että kun syö terveellisesti, on joskus lupa herkutella. Einesruokia ei syöty meillä kotona enkä harrasta niitä nykyäänkään. Kotona kokkailen usein riisiä ja kanaa. Kerran viikossa saatan syödä ravintolaruokaa ja usein kasvipitoista aasialaissapuskaa. Karkkipäivän pidän edelleen lauantaina kuten lapsena. Karkkipäivään kuuluu kakkupala ja suklaa.

Ahkerasta liikkumisesta on se hyöty, ettei vaakaa ja kalorimääriä tarvitse laskea kovin tarkkaan. Salitreenejä Tiiun viikkoon mahtuu 3–5 kertaa. Touhu on rentoa, mutta sen verran totista, että hän haluaa kehittää kroppaansa. Salilla Tiiu ei käytä juuri laitteita vaan parantaa lihaskuntoaan ja liikkuvuuttaan vapailla painoilla ja levytangolla.
– Sen verran vakavasti otan salitreenin, että juon aina harjoituksen jälkeen palauttavan proteiinijuoman. Yhteen aikaan naiset keskittyivät salilla lähes pelkästään pakaran kehittämiseen. Onneksi pyllybuumi meni ohi ja yli. Jaloissani on voimaa, seuraavaksi haluaisin kehittää enemmän yläkroppaa ja aerobista kestävyyttä.

Lihaksien kehittämisessä Tiiu haluaa säilyttää ”naisellisuuden rajan”. Hän ei halua näyttää miltään kehonrakentajalta.
– Kyllä naisellakin lihakset voivat erottua, mutta massiiviset lihakset eivät ole minun tavoitteeni, puhumattakaan, että haluaisin harrastaa kehonrakennusta kilpailumielessä.

Hyvinvointiin kuuluvat sopivan pituiset unet. Energinen nainen pomppaa sängystä ylös arkisin noin kello 6.30. Arkena hän tyytyy 7 tunnin uniin, kun ilta tuppaa venymään lähelle puolta yötä. Viikonloppuna keho saa palautua kunnolla ja aamut sängyssä venähtävät kello 11 nurkille.

Vaatetuskin on osa hyvinvointia. Kun on töissä hyvinvointikeskuksessa, työasuksi sopii mukava trikoopuku. Vapaa-ajalla Tiiu liikkuu rennosti farkuissa ja hupparissa. Viikonloppu eroaa arjesta oleellisesti. Tällöin herkuttelun ja 10 tunnin unien lisäksi Tiiu katselee elokuvia ja tapailee ystäviään.
– En ole tupakoinut koskaan ja alkoholia käytän 4–5 kertaa vuodessa ja silloinkin useimmiten vain kesäaikaan.

Asiakaspalveluhenkisyys vei Tiiun töihin lukion jälkeen vaatetusliikkeeseen Matkukseen. Nyt hän palvelee asiakkaita liikuntahenkisessä työyhteisössä.
– Liikunta yhdistää tällaisessa työpaikassa sekä työntekijöitä että asiakkaita. Kun työntekijöillä on liikunnallinen tausta, se näkyy ihmisten persoonissa energisyytenä ja rempseytenä.

Tiiu Kähkönen ja Emmi Pitkänen olivat ennen yläkoulukavereita, nyt he ovat Fressin palvelupäälliköitä.

Kaverukset synnynnäisiä asiakaspalvelijoita

Hyvinvointi- ja liikuntakeskus Fressin palvelupäälliköt Emmi Pitkänen (27) ja Tiiu Kähkönen (27) kävivät Minna Canthin yläkoulua yhtä aikaa 7. luokasta alkaen. Sporttisia kaveruksia yhdisti viihtyminen ihmisten parissa ja hetkessä eläminen. Yläkoulusta elämänpolut erkaantuivat. Tiiu meni Klassikan lukioon. Ihmisten parissa sujuvasti surffaileva Emmi etsi ammattiaan hotelli- ja ravintolakoulusta.

Vuosien tauon jälkeen Tiiu tapasi Emmin asiakkaana Fressin palvelupisteellä. Emmi oli aloittanut työt Fressissä vuonna 2016. Vuotta myöhemmin kohtalo järjesteli asioita niin, että Tiiusta tuli Emmin kollega kuntokeskuksen asiakaspalvelutiskissä.

Vanhat kaverukset ovat synnynnäisiä asiakaspalvelijoita. Naisten kyky levittää myönteistä ilmapiiriä on huomattu kuntokeskuksen ylemmissä portaissa. Viime keväänä Tiiu nimettiin Kauppakadun ja Emmi Petosen Lippumäen Fressin tulosvastuullisiksi palvelupäälliköiksi. He vastaavat myös Fressin kolmesta muusta toimipisteestä Kuopio-Siilinjärvi alueella.

Emmi arvelee, että asiakaspalvelutaidot ovat sekä persoonallisia ominaisuuksia, mutta niitä myös oppii työkokemusten avulla.
– Jämäkkyyttä ja itsevarmuutta on tullut aikaisemmista töistä, vaikka hyvässä asiakaspalvelussa ratkaisevaa on aito halu kohdata erilaisia asiakaita. Asiakkaita on osattava myös lukea, millainen tapa kommunikoida sopii eri ihmistyypeille, kommentoi Pitkänen.

Liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressi viettää nyt marraskuussa 40-vuotispäiviä.

 

KORJAUS 24.11.2019 klo 10.27: Korjattu, että Tiiu kävi lukion Klassikassa, eikä Minarissa.