Rally-tokon suosio kasvaa jatkuvasti

”Mimmu” Mirja Ojainväli ja barbet Alpo kisaamassa Koiramekassa Hukka-Putken helmikuun kisoissa. Taustalla tuomari Taru Leskinen, joka on SM-kisoissa ylituomarina. Mimmu ja Alpo kisaavat Hukka-Putken SM-joukkueessa voittajaluokassa. Kuvat: Mari Saarelainen

Lajin suomenmestaruuskisat järjestetään ensi viikolla ensimmäistä kertaa Kuopiossa.

Kuopiossa järjestetään viikon päästä, lauantaina 17.8. rally-tokon SM-kilpailut. Kilpailut järjestetään Koiramekassa ja ne ovat ensimmäistä kertaa Kuopiossa. Kisat järjestää Hukka-Putki ry ja paikan päälle odotetaan yhteensä 400–500 kisaajaa ja katsojaa.
– Kyseessä on rally-tokon arvokisa, jonne on tulossa Suomen parhaimmisto kisaamaan ja samalla nähdään, millainen taso lajissa on. Luvassa on Hukkaputkimaiset leppeän savolaiset kisat, joissa halutaan antaa hyvä kuva sekä Koiramekasta että Kuopiosta kaupunkina. Kisaajille on luvassa muun muassa paikallisia palkintoja ja Hukka-Putkelta tulee myös joukkue kisoihin, kertoo SM-kisajärjestelytiimissä oleva Mari Saarelainen.

Koiramekassa kisataan neljällä kentällä, joissa kussakin kisaavat eri kilpailuluokat. Saarelainen kertoo, että laji on Kuopiossa melko uusi. Virallisia kilpailuja käydään pohjoismaista myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.
– Laji on yleensäkin aika uusi Suomessa. Se ei ole ollut Kennelliiton alainen lajikaan kuin vasta ehkä kymmenkunta vuotta. Mutta sen suosio ja harrastajamäärät kasvavat jatkuvasti.

Rally-toko on harrastus, jonka voi sanoa sopivan kaikille koiranomistajille ja koirille rotuun katsomatta. Se on yhdistelmä agilityä, tokoa ja koiratanssia. Harrastamisessa tärkeintä on omistajan ja koiran välinen iloinen yhteistyö. Tavoitteena ei ole täydellinen ja pilkuntarkka suoritus.
– Toki tämä on varmaan helpointa palveluskoirille, joilla on luonnostaan miellyttämisen halua, mutta ihan kaikille se käy. Kunhan koira tekee palkasta jotain, se sopii rally-tokoon. Tässä saa koko ajan kehua ja se on mukavaa sekä koiralle että omistajalle.

Lyhykäisyydessään rally-tokossa on kyse siitä, että koira ja omistaja eli koirakko suorittavat radan, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Kylttejä on radalla 10–20 ja tehtävät voivat olla esimerkiksi erilaisia suunnan- tai vauhdinmuutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä ja erilaisia asentoja.
Aloittaminen on Saarelaisen mukaan helppoa. Netistä löytyy paljon tietoa ja harrastamaan pystyy kotona ilman erityisiä välineitä.
– Koiraa saa ohjata monella eri tavalla kuten puheella ja käsillä. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Jos kilpailuvietti iskee, on ylemmissä luokissa myös haastetta.

Erityistä perehtymistä lajissa vaativat säännöt. Niitä on Saarelaisen mukaan melko paljon ja ne on hyvä tietää, jos harrastaa yksin.
– Mutta aina saa neuvoa, kuinka tehtävät suoritetaan oikein. Muuten treenejä voi tehdä vaikka kotona ja ulkolenkkien yhteydessä.

Aloittaa voi Saarelaisen mukaan osallistumalla alkeiskurssille. Niitä tarjoaa Kuopiossa useampikin taho.
– Esimerkiksi meillä on syksyllä alkamassa alkeiskurssi. Voi olla myös seurojen lajivastaavaan yhteydessä. Heiltä saa paljon tietoa, miten ja mistä aloittaa harrastus.

Mari Saarelainen ja jackrussellinterrieri Kentsu. Kentsulla on RTK2 (rally-tokon koulutustunnus) ja seuraavaksi se siirtyy kisamaan voittajaluokkaan.

Rally-toko

• Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista.
  • Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö.
  • Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Kylttejä on radalla 10–20 kappeletta 3–5 metrin välein.
  • Lähde: Rally-toko.fi