Rohkeus palkittiin

Kaupunkilehden väki oli viime viikolla Oulussa pokkaamassa kultapokaalia. Suurilla Lehtipäivillä lehtemme palkittiin Suomen parhaaksi kaupunkilehdeksi. Palkintoperusteluissa kiiteltiin Kaupunkilehden linjaa ja todettiin, että lehden slogan ”Se rohkeampi” todella pitää paikkansa. Tuomaristo toivoi muihinkin lehtiin lisää rohkeutta ja räväkkää uutisointia. Tuomariston mielestä monissa lehdissä yleinen linja on liian kiltti ja toteava.

Kaupunkilehdelle rohkeus on keskeinen arvo. Ilman rohkeutta media ei voi toteuttaa yhteiskunnallista tehtäväänsä vallan vahtikoirana. Sisällössämme rohkeus tarkoittaa uskallusta kirjoittaa sellaisistakin asioista, jotka eivät kaikkia miellytä. Rohkeus tarkoittaa myös uskallusta myöntää virheensä ja pyytää tarvittaessa anteeksi.

Kaupunkilehdessä rohkeus tarkoittaa myös sitoutumista riippumattomaan journalismiin. Monet ilmaismediat ovat sortuneet kalastelemaan helppoja euroja sekoittamalla toimituksellisen ja mainossisällön keskenään. Eli ilmoittajalle luvataan samaan hintaan myös toimituksen tekemä juttu kaupan päälle. Toimintatapa paljastaa, etteivät tällaiset lehdet kunnioita sen enempää lukijoitaan, ilmoittajiaan kuin omaa tuotettakaan. Jos lehden jutut ovat ostettavissa, on sisältöön mahdoton luottaa.

Sitoutuminen Journalistin ohjeisiin ja Julkisen Sanan Neuvoston periaatteisiin erottaa journalistiset lehdet mainoslehdistä. Kaupunkilehteä tehdään samoilla journalistisilla pelisäännöillä kuin vaikkapa Helsingin Sanomia tai mitä tahansa laatumediaa. Ilmaislehdissä tulot muodostuvat täysin mainoksista, mutta rahanteko ei saa olla lehden ainoa olemassaolon tarkoitus, sillä lehdillä on myös yhteiskunnallinen tehtävänsä. Kaupunkilehdessä isona visiona on vahvistaa sananvapautta, tuoda heikompienkin ääni kuuluviin sekä kehittää Kuopion alueesta entistäkin parempi paikka meille kaikille.

Parhaan lehden pokaalia ei olisi tullut ilman lehtemme huipputoimittajia. Kaupunkilehteä ja sisarlehti Viikkosavoa tekee pieni mutta monipuolinen joukko rohkeita, päteviä ja karismaattisia journalisteja, jotka suhtautuvat työhönsä intohimolla ja hyvällä huumorilla. Toimittajistamme jokaisella on omat vahvuutensa ja verkostot eri elämänalueisiin. Yhdistämällä heidän osaamisensa muodostuu oikea dream team, jonka käsissä syntyy Suomen paras kaupunkilehti.

 

Kirjoittaja on Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon päätoimittaja.