Romppasen läheltä piti -moka

Apulaiskaupunginjohtajan virkoihin pitäisi valita omia virkamiehiä.

Kuopion ykkösketjun sentteri, Jarmo Pirhonen kaipaa laitahyökkääjiksi vahvistuksia. Teknisen puolen apulaiskaupunginjohtajan paikan hakuaika päättyi maanantaina. Hallitus täyttää Pirhosen jättämän tyhjän ruudun ensi maanantaina. Pirhonen on kaupunginjohtajan virassa koeajalla. Määräaikaista paikkaajaa etsitään 31.7. asti. Tehtävään sopisi kaupungin oma kasvatti, tulevaisuusvelho ja kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen.

Sain tietää, että Romppanen oli jäämässä rannalle, koska netin hakuilmoituksen netin linkki ei avautunut. Vaatimaton mies ajatteli, että näin on tarkoitettu ja tyytyi kohtaloonsa. Kun valitsijat saivat vinkin Romppasen kiinnostuksesta, he kutsuivat Romppasen viisaasti haastatteluun hakuajan jälkeen.

Toinen apulaiskaupunginjohtaja, Markku Tervahauta on nimitetty sote-ministeriön päälliköksi vuoden 2019 loppuun asti. Tähänkään pätkätyöhön ei kannata kaivaa ulkopuolista onnenonkijaa. Hakuaika päättyi perjantaina. Sote-puolen apulaiskaupunginjohtajaksi kävisivät terveysjohtaja Jari Saarinen, kuntoutusjohtaja Mikko Korhonen tai perusturvajohtaja Mari Antikainen.

Korhonen on hyvä virkamies, mutta ei mikään edustuspuolen suupaltti. Saarinen ja Antikainen sopisivat parhaiten Pirhosen esikuntaan. Saarisella on tietoa ja taitoa. Saarisen apulaiskaupunginjohtajahaaveita jarruttaa hänen vaimonsa, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Raassina. Joidenkin päättäjien mielestä näyttää kummalliselta, jos yksi kukkulan kuninkaista valmistelisi esityksiä ja vaimo nuijisi niitä valtuustossa.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Antikainen nostaisi terveydenhuollon varjossa lymyilevän sosiaalisektorin profiilia. Lääkäreillä on tosin tapana suuttua, jos heidän pomoiksi kaavaillaan muita kuin kollegoja. Saarinen ja Korhonen ovat lääkäreitä. Edustuskelpoinen Antikainen on parempi strategisessa roolissa kuin nuhjaamassa kentällä lähiesimiehenä (lähiesihenkilönä).

Ketään ei pitäisi valita sillä perusteella, onko siittiösolun X- tai Y-kromosomi tehnyt viranhaltijoista poikia tai tyttöjä.
Feministit ja vähän muutkin ovat kuitenkin sitä mieltä, että kolmessa kaupungin kärkiviran valinnoissa on kromosomeilla ollut liian suuri painoarvo.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. 

Twitter: @IsmoVornanen1