Ruotsissa palaa

Göteborgissa poltettiin sata autoa yhden yön aikana. Yksittäisiä autoja on Ruotsin lähiöissä poltettu aiemminkin, mutta nyt isku oli sotilaallisesti koordinoitu. Poliisin mukaan autojen poltot liittyvät jengien välisiin reviirimerkkailuihin sekä pelotteluun. Kyse voi olla myös yhteiskunnallisesta protestista. Polttajat ovat poliisin mukaan nuoria miehiä.

Ruotsia on pidetty humaanina yhteiskuntana, joka ottaa avosylin vastaan maahanmuuttajat. Yli 300 000 suomalaista muutti työn perässä Ruotsiin 1960- ja 1970-luvuilla. Vaikka kesäisin käytiin kotikylillä näyttämässä uutta Volvoa, ei suomalaisten kotouttaminen Ruotsiin sujunut ongelmitta. Opetusta ei saanut suomenkielellä ja opettajat kielsivät suomalaislapsia puhumasta suomea välitunnilla. Lapset oppivat ruotsin kielen nopeammin kuin vanhempansa, joten he joutuivat toimimaan näille tulkkina. Vähemmistölaki, jonka perusteella ruotsinsuomalaiset voivat vaatia hoitoa ja palveluita omalla kielellään, säädettiin vasta 2000-luvulla.

Pihaleikeissä ei saanut puhua suomea. Sitä pidettiin junttikielenä ja sen puhumisesta saattoi saada turpiinsa. Yli seitsemällä prosentilla Ruotsin kansalaisista on suomalaiset juuret. Vasta nyt he ovat alkaneet puhua niistä häpeää tuntematta, jopa ylpeänä. Suosittelen Kristian Borgin toimittamaa kirjaa: Finnjävlar – Suomiperkeleet.

Ajan kanssa suomalaiset kuitenkin sopeutuivat ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Kaikki maahanmuuttajat eivät sopeudu. Autojen polttamisen lisäksi olemme saaneet lukea uutisia lähiöistä, joihin edes poliisi ei uskalla mennä ilman erityisvarusteluja. Siellä jengiväkivalta on arkipäivää. Monet maahanmuuttajat ovat lähtöisin levottomilta alueilta, joissa vahvimman laki on voimassa. He eivät luota yhteiskuntaan samoin kuin esimerkiksi suomalaiset. Jengi tarjoaa heidän mielestään paremman vision, kuten rikoskomisario Antti Hyyryläinen totesi Huomenta Suomi -lähetyksessä (16.8.2018). Hän työskentelee yksikössä, joka pyrkii vieroittamaan nuoria järjestäytyneistä rikollisjengeistä.

Viimeisen kolmen vuoden aikana Suomeen on tullut 45 000 uutta maahanmuuttajaa. Osa heistä jää pysyvästi tänne. Monet ilmiöt siirtyvät viiveellä länsinaapurista meille. Poliisin mukaan Suomessa on tunnistettu noin 90 rikollisjengiä, joissa toimii vajaa tuhat henkilöä. Nämä ovat otollista maaperää turhautuneille nuorille miehille.

Ruotsi on kiristänyt maahanmuuttopolitiikkaansa, mutta siellä ollaan jo housut kintuissa. Suomessa pitäisi toimia etupainotteisesti ja estää vastaavat tapahtumat.

Kirjoittaja on apteekkiopin professori.