Saaga lähtee Espanjaan opiskelemaan vaatesuunnittelua

Saaga Lamusuo on kiitollinen kaikille matkoillaan kohtaamille ihmisille. Kohtaamisista ja kasvusta ihmisenä syntyi kirja My way. Ulkoisen seikkailun lisäksi sen on myös sisäinen tutkimusmatka. Kuvat: Laura Ruuskanen

Saaga Lamusuo haluaa suunnittelussaan uusiokäyttää vanhoja materiaaleja.

Kaupunkilehti kertoi viime kesänä kuopiolaisesta Saaga Lamusuosta, joka oli parhaillaan lähtenyt Espanjaan kuuluisalle Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitille. Vaellusmatkaa oli luvassa yli 800 kilometriä eikä Saaga tiennyt, pystyisikö suorittamaan vaellusta kokonaan, vai veisikö tie kesken kaiken kenties jonnekin muualle.
– Reissu meni hyvin ja oli todella opettavainen. Lopulta kilometrejä kertyi yhteensä 900 ja kokonaisuudessaan matkaan meni kaksi kuukautta. Osan siitä olin kyllä paikallani, ja esimerkiksi työskentelin eräässä hostellissa, Saaga kertoo.

Pyhiinvaelluksen jälkeen Saagan reissunälkä ei kuitenkaan vielä ollut tyydytetty, vaikka mielessä jo vähän viipyilikin ajatus siitä, että jossain vaiheessa hän haluaisi asettua aloilleen.
– Olin Espanjassa tavannut paljon amerikkalaisia, ja minulla oli vielä halu käydä Yhdysvalloissa.
Parin kuukauden roadtripillä ehti hyvin kiertää Pohjois-Amerikan. Sen jälkeen Saagalle oli kuitenkin selvää, että nyt on tehtävä jotain muutakin. Hän haki opiskelemaan.
– Vaatesuunnittelu on aina kiehtonut minua. Halusin myös ottaa seuraavaksi haasteekseni paikallaan pysymisen. En kuitenkaan nähnyt itseäni Suomeen, joten hain Marbella Design Academyyn.
Saaga pääsi kouluun ja aloittaa kolmevuotisen kandidaatintutkinnon opiskelun syyskuussa. Muuttopäivä Marbellaan on 7. syyskuuta.

Saaga on opiskellut espanjaa, ja maana Espanja on aina tuntunut sille, että hän haluaisi joskus asua siellä.
– Vähän kuitenkin jännittää, kuinka paljon erotun muista vaatesuunnittelun opiskelijoista. Minulla on nimittäin ehkä vähän eri tavoitteet kuin muilla. Haluaisin suunnittelijana uusiokäyttää vanhaa materiaalia ja tuoda perinteitä nykypäivään.

Siitä kertovat jo Saagan tähänastiset vaateluomuksetkin. Ensimmäisen ison työnsä hän teki juuri ennen ylioppilasjuhliaan.
– Muistan jo pienenä lapsena nähneeni äidin kaapissa todella hienon intialaistyylisen kankaan. Sanoin silloin, että tuosta haluan vielä joskus tehdä jotain.
Aika kuitenkin kului ja kangas lojui kaapissa vuosia, unohtuen Saagan mielestä. Kunnes oli aika ylioppilasjuhlien. Niihin oli enää muutama päivä, eikä Saagalla ollut vielä päälle pantavaa.
– Silloin kangas tuli jälleen vastaan kaapissa. Ajattelin, että nyt jos koskaan, teen siitä itselleni asun. Juhla-asu valmistui kahdessa päivässä ja äiti kertoi, että kangas oli mummon siskon vanha verho, Saaga paljastaa.

Käytännön järjestelyt ulkomaille muuttamiseksi ovat Saagan mukaan sujuneet yllättävän helposti. Hän otti yhteyttä suomalaiseen yritykseen, joka toimii linkkinä ulkomaisten yliopistojen ja suomalaisten nuorten välillä. Sitä kautta hän on saanut runsaasti apua muun muassa asunnon etsinnässä sekä kontaktien luomisessa.
Ulkomailla opiskelussa täytyy myös huomioida lukukausimaksut, jotka voivat olla tuhansiakin euroja vuodessa.
– Todella arvostan Suomea siinä, että täällä koulutus on ilmaista, mutta Suomeen jääminen ei kuitenkaan tuntunut minulle tällä hetkellä oikealta ratkaisulta. Niinpä olen tehnyt töitä ja säästänyt rahaa lukukausimaksuihin. Saan myös Kelan opintotukea ja -lainaa ulkomaille.

Tulevilta opiskeluvuosiltaan Saaga odottaa, että oppisi toteuttamaan omat visionsa, eli saisi työkaluja ideoidensa toteuttamiseen käytännössä.
– Toivon, että vaatesuunnittelu osoittautuisi asiaksi, johon haluan kanavoida energiani.
Lisäksi hän haluaisi oppia kunnolla espanjaa.
– Ja tietenkin odotan innolla uusia tuttavuuksia, joita pääsen solmimaan. Koulu on varmasti hyvä paikka verkostoitua kansainvälisestikin.

 

Opintotukea voi saada myös ulkomaille

  • Opintotukea voi saada myös ulkomaille. Jos suoritat opintosi kokonaan ulkomailla, opintojen pitää olla päätoimisia ja vastata Suomessa tuettavia opintoja.
  • Lisäksi oppilaitoksen pitää olla julkisen valvonnan alainen. Se tarkoittaa, että oppilaitos on valtion tukema, opetusviranomaisten valvoma tai akkreditointiorganisaation akkreditoima. Myös yksityinen oppilaitos voi olla julkisen valvonnan alainen.

Matkoista syntyi kirja

Saaga Lamusuo on kirjoittanut lukuisilta matkoiltaan päiväkirjamerkintöjä.
– Kun ensimmäistä kertaa matkustin yksin, oli tunteita käsiteltävä jollain tavalla. Niinpä aloin purkaa niitä päiväkirjaan. Samalla se oli tapa olla yhteydessä äidinkieleeni, kun muut ympärillä puhuivat vain vieraita kieliä.
Kirjoitukset olisivat kirjamateriaalia, kuului kommentti, kun sukulaiset ja ystävät lukivat Saagan tekstejä.
– Lopulta innostuin ajatuksesta, ja lähdin koostamaan kirjoituksista kirjaa. Se julkaistiin tällä viikolla, Saaga iloitsee.
My way -kirja on nyt saatavilla nettikirjakaupasta sekä suomeksi että englanniksi, painettuna tai e-kirjana.