Saattoväkeä sakotettiin Kuopiossa

Lappuliisat sakottivat hautajaisvieraita: ”Tarvitaanko parkkikiekko hautakivessäkin?”

Kuopion Kaupunkilehdelle välitettiin tyrmistyneenä tietoa Kuopion pysäköintivalvojien ”ahkeruudesta”. Kuopiossa järjestettiin 12.1. hautajaiset. Pysäköintilaitos otti osaa suruun muistamalla saattoväkeä 13 parkkisakolla Pappilanmäen Flodbergin siunauskappelin vieressä.
Muun muassa Hannele Raatikaisen autoon oli ilmaantunut sakkolappu siunaustilaisuuden aikana. Raatikainen koki, etteivät lappuliisat antaneet mitään armoa tunnekuohussa olevalle saattoväelle muistotilaisuudessa.
– Mielestäni tämä on jumalatonta menoa ja törkeää rahastusta. Paikalla oli runsaasti väkeä. Tilaisuuden kestoa on etukäteen vaikea arvioida. Parkkipaikalla ei ole kuin muutamia paikkoja, joten hautajaisvieraat ajoivat pysäköintiin sopivalle auratulle alueelle eivätkä tajunneet, että autojen ikkunoihin olisi pitänyt laittaa parkkikiekko, arvostelee Raatikainen.

Raatikainen oli kuullut eräältä hautajaisissa olleelta henkilöltä, että pysäköinninvalvoja oli istunut autossa, kun saattue oli virrannut paikalle.
– Hautausmaalla ei ole ruuhkaa juuri muulloin, kuin hautajaisissa. Kyttäävätköhän valvojat erityisesti siunaustilaisuuksia, kun surevat ihmiset ovat poissa tolaltaan? Kohta kai hautakiveenkin pitää laittaa parkkikiekko. Kyllä parkkipirkot ovat Kuopion ahkerampia virkamiehiä. Haluaisinpa olla muutaman kuukauden itsekin valvontapartiossa, jotta ymmärtäisin heidän ajattelutapansa.

Seurakunnan puistopäällikkö Juha Moilanen kertoo, että moottoritien puoleisessa hautausmaan päädyssä on seurakunnan parkkipaikka.
– Meidän virallinen parkkipaikan pysäköintivalvonta annettiin viime syksynä kaupungille, koska parkkiin alkoi ilmestyä peräkärryjä, mikä esti meidän huoltotoimenpiteitä. Mitään muuta parkkipaikkaa ei meillä ole Flodbergin mäellä. Sakotuksen on täytynyt tapahtua kaupungin mailla, arvelee Moilanen.

Kaupungin lakimies Mika Mäkäräisen mukaan Flodbergin hautausmaan alue on seurakunnan tonttia eli tieliikennelain mukainen yksityinen alue. Tontilla tapahtuvasta pysäköinnistä päättää alueen omistaja.
– Pysäköinninvalvonta on saanut alueen omistajalta pyynnön suorittaa alueella pysäköinninvalvontaa. Muualla Linnanpellon puoleisella pysäköintialueella pysäköinnin enimmäisaikaa ei ole rajoitettu, mutta sielläkin pysäköinnin tulee tapahtua merkityille pysäköintipaikoille.

Mäkäräinen vahvistaa, että 12.1. määrätyistä virhemaksupäätöksistä on tehty oikaisuvaatimuksia ja virhemaksuja on sen myötä muutettu huomautukseksi pysäköintivirheen vähäisyyteen perustuen.
– Pysäköinnintarkastaja ottaa työssään huomioon olosuhteet, mutta tarkastaja on virkavastuun mukaisesti velvoitettu puuttumaan virheelliseen pysäköintiin pysäköintivirhemaksupäätöksellä.