Sadistinen valmennus

Juniorivalmentajat matkivat päävalmentajien törkykäytöstä.

Tyttövaltaisissa taidelajeina pidetyissä taitoluistelussa ja voimistelussa esiintyy sadistisia valmennusmetodeja. Suomalaiset ovat oppineet kutsumaan sadistista käytöstä kiusaamiseksi. Kiusaamistermi sopii lasten väliseen julmuuteen. Jos kyse on aikuisista, kiusaamiskäsite keventää ja harhauttaa, aivan kuten teollisuus huojentaa kuluttajan omatuntoa käyttämällä epäterveellisissä tuotteissa merkintää ”kevyt” tai ”light”.
Häirikkövalmentajien riski kasvaa, koska seuroissa on pulaa valmentajista. Tuskin valmentajia seulotaan psykologisilla testeillä. Mafiaotteita on vaikea vastustaa. Vaihda harrastusta tai tyydy kohtaloosi. Jos valitat, olet liian pehmeä lajissa, jossa pitää voittaa keinoja kaihtamatta.

Väite ei ole tieteellinen eikä toivottavasti loukkaus kansanryhmää vastaan. Saisiko kuitenkin epäillä, ovatko kovat metodit tarttuneet taitoluisteluun venäläisestä valmennusperinteestä. Suomessakin on venäläisiä taitoluisteluvalmentajia. Joskus KalPan kasvatti Tuomas Kiiskinen kauhisteli, että kiekkovalmennus Venäjällä muistuttaa armeijan meininkiä. Ruotsissa valmentajat diskuteeraavat valmennettaviensa kanssa.

Osa valmentajista kuvittelee, että palautetta kuuluu jakaa kiroilemalla, karjumalla ja nimittelemällä. Valmentajalle annetaan harvoin potkuja törkykäytöksestä. Urheilijoiden avuksi ei ole tyrkyllä työsuojeluvaltuutettua tai ay-liikkeen juristia. Kuulin kerran KalPan ex-valmentajan Pekka Virran hävityn pelin jälkeisen palaverin. Ei kuulostanut maanantaiaamun opettajainkokoukselta.
Legendaarisen jalkapallovalmentajan Gunnar Boman kerrottiin vertaavan hyökkääjää palaverissa lihavaan syöttiin. Se oli siihen aikaan kaikkien mielestä hauskaa. Takavuosina eräs juniorivalmentaja laittoi jalkapallokentällä pelaajalle tutin suuhun. Muut nauroivat.

Valmennuskulttuuri on onneksi murroksessa. Valmentajaidoliksi on noussut Huuhkajien opettajamainen Markku Kanerva, ”perus-Markku”. KuPSin valmensi SM-kultaan lehtori, kultivoitunut teatterimies Jani Honkavaara, joka ei osannut kiroilla. Fiksua valmentajakuntaa edustaa myös KalPan valkka Tommi Miettinen. Venäjälläkin on menossa valmennuksen vallankumous. Venäjän lentopallomaajoukkueeseen kelpasi kielitaitoinen ihmissuhdevalmentaja, kuopiolainen Tuomas Sammelvuo. ”Mörkömarttien” ja ”jortikoiden” aika on ohi!