Sadistista valmennusta

Valmentajat kiusaavat lapsia muissakin lajeissa kuin voimistelussa.

Viime vuoden lopulla paljastui, että tyttövoimistelijoita valmennetaan sadistisesti. Tamperelaisseura Minetissä tyttöjä on sairastunut anoreksiaan. Joissakin seuroissa vallitsi pelon ja ahdistuksen ilmapiiri.

Palautetta on alkanut virrata myös muista lajeista. Vanhemmat ovat kertoneet esimerkiksi lapsitaitoluistelijoiden painon tarkkailusta ja alistamisesta. Metodiin kuuluu sekä taktinen itsetunnon kohotus että nöyryytys. Joillekin vanhemmille on annettu ymmärtää, etteivät heidän tyttärensä pääse huipulle, jos valmennettavat eivät ota maksullisia yksityistunteja. Vanhemmat ovat kokeneet, että kyse on ollut valmentajan omasta bisneksestä.

Jokaisessa lajissa on fanaattisia valmentajia. Heille menestys on tärkeämpää kuin terveys tai muu elämä. Pahimpia ovat valmentajat, joiden koulutustaso on matala. Yleisen sivistyksen tasoa ei paikata valmentajakursseilla. Tällaiset valmentajat ovat kuin valelääkäreitä tai uskomushoitajia. Heidän ylilyöntinsä voivat tuhota nuoren psyyken. Muistan takavuosina erään pienten poikien jalkapallovalmentajan, joka pani valmennettavalleen tutin suuhun. Muiden piti nauraa epäonnistuneelle suoritukselle. Valmentajan täytyy ymmärtää milloin esimerkiksi äänen korottaminen maksimiteholle murentaa nuoren itseluottamuksen.

Vanhempienkin asenteissa on korjaamista. Tenniksen piirissä on vanhempia, joiden silmissä kiiluu Wimbledon voitto ja palkintorahat. Omalla urheilijanurallaan pettynyt isä pyörii kiimassa, jos 12-vuotias lapsi pärjää kansallisissa kisoissa. Kaukaloiden ja kenttien reunoilla meuhkaavat vanhemmat ovat sekä seurojen voimavara että juniorien uhka.

Opettajilta vaaditaan kasvatustieteen maisterin tutkinto ja soveltuvuus alalle.  Joskus seuroissa lapsia höykyttävät ammattitaidottomat lajiniilot. Isävalmentajat ja äitijoukkueenjohtajat tuovat nuorisourheiluun riskejä, jos heidän ainoa motiivinsa on oman lapsen pelaaminen joukkueessa. Eiväthän kouluissakaan lapsen vanhemmat vastaa opetuksesta tai häiritse oppituntia pyörimällä jaloissa.

Juniorivalmenus on valtava yhteiskunnallinen ja kansanterveydellinen voima. Siksi juniorityö tarvitsee ammattimaista valmennusta ja kontrollia, johon pysähtyvät sadistit ja lapsien hyväksikäyttäjät.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Twitter: @IsmoVornanen1