Samat naamat vallassa

Poliitikot ovat vallanneet KPY:n edustajiston.

KPY:llä on menossa edustajiston vaalit. Edellisellä kaudella vuosina 2017–2019 edustajiston 30 jäsenestä 27:lla oli poliittinen tausta. Kolmesta en ole varma, mihin pumppuun he kuuluvat. Puheenjohtajistoon näyttävät pääsevän vain puolueen pukarit. Edustajiston puheenjohtajistossa ovat Pekka Kantanen (kok.), Erkki Ryynänen (kesk.), Markku Söderström (vas.) ja Tuula Väätäinen (sd.).

KPY:llä on noin 20 000 jäsentä. Jäsenet valitsevat edustajiston. Edustajistoa sanotaan KPY:n ylimmäksi päättäväksi elimeksi. Todellisuudessa yhtiötä johtaa ammattihallitus ja työrukkasena on toimitusjohtaja Lauri Kerman. Poliitikoille mandaatit tuovat jälleen yhden verkoston. Toiveissa on, että jäsenet äänestävät edusmiehiään ja naisiaan kunta- ja eduskuntavaaleissa. Puheenjohtajien paikat ovat erityisen himoittuja. Edustajistolla pitää olla nimitysvaliokunta, joka ratkaisee kähinät arvopaikoista.

Kansanedustaja Väätäinen ei ole enää ehdolla, mutta toinen kiireinen parlamentaarikko Minna Reijonen (ps.) on tyrkyllä edustajistoon. Edustajistonhan kokoukset ovat kivoja illallistapahtumia ja niissä saa pieniä lahjoja. Entä johtavien poliitikkojen Allu Koskisen (kok.), Antti Kivelän (kesk.) ja Jaakko Kosusen (sd.) kiireet? Eikö heillekään riitä jokapäiväinen poliittinen rumba?

Vaikuttaminen jatkukoot hautaan asti. Esimerkiksi Ritva Lampainen (kok.), Sylvi Kananen (sd) ja Eeva Heinonen (vihr.) ovat edelleen ehdolla. Ehkä he ja muut ikuisesti päättäjäriippuvaisuuta potevat veteraaniehdokkaat saavat tukea poliittisiin vierotusoireisiin sekä virikkeitä ikääntymistä vastaan. Ei kai siinä mitään pahaa ole? Nuoret poliitikot Laura Meriluoto (vas.) ja Miia Eskelinen Fingeroos (kok.) jatkavat poliittisia perinteitä. Hekin haluavat posket punaisina edustajistoon. Poliitikkopärstiä vilissee PeeÄssän edustajistossa ja kirkon elimissä. Samat super-poliitikot ovat liike-elämän vaikuttajia ja uskovaisia.

Poliitikot sanovat ravaamista kokouksesta toiseen vaikuttamishaluksi. Samalla he valittelevat kiireitä ja laiminlyövät oman hyvinvointinsa. Jokainen iltakekkeri on pois jostain muusta ja näkyy usein poliitikon vyötäröllä. Puolueaktiivisuus ei edistä kansanterveyttä. Istuminen on epäterveellinen harrastus, mutta palkintona on vastustamaton vallan tunne.