Kuopiolaisnainen on katsonut jokaisen Salkkarit-jakson: ”Salkkarit on meidän parisuhdeaikaa”

Pertti ja Tiina Varis osallistuivat Salattujen Elämien 20-vuotisjuhlaristeilylle tammikuussa ja pääsivät yhteiskuviin näyttelijöiden kanssa. Kuvassa myös Onni-kissa joka ei valitettavasti voinut osallistua risteilylle. Kuva: Inka Matilainen

Kuopiolaisille Tiina ja Pertti Varikselle Salkkari-aika on parisuhdeaikaa. Tiina on katsonut jokaisen Salkkarit-jakson.

Joka arki-ilta kello 19.30 Tiina (53) ja Pertti (56) Varis käyvät sängylle vierekkäin köllöttelemään. Tähän prime time -aikaan pariskunnan kainaloon änkeytyy usein myös talouden silmäterä, 3-vuotias Onni-kissa. Kyseessä on Tiinan ja Pertin, sekä tietenkin Onninkin, yhteinen hetki, joka on muodostunut Salatut elämät tv-sarjan katsomisen ympärille.
– Katsomme jakson yhdessä ja käymme siinä samalla läpi päivän tapahtumat ja kummankin kuulumiset. Se on meidän pienen perheen yhteinen hetki ja on ollut jo vuosia, Tiina sanoo.

Pertti ja Tiina ovat tavanneet vuonna 1984 Tiinan ylioppilasjuhlissa, joihin tuttu toi Pertin tullessaan. Lempi roihahti pariskunnan välillä. He menivät kihloihin vuonna 1986 ja naimisiin kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1988.
Tiina on katsonut jokaisen Salattujen elämien ilmestyneen jakson ja on seurannut sarjaa siitä lähtien, kun se alkoi pyöriä televisiossa, eli vuodesta 1999. Aina jaksoja ei suinkaan ole pystynyt katsomaan varsinaisena lähetyshetkenä, vaan välillä on täytynyt turvautua uusintoihin ja tallennuksiin. Mikä sarjassa sitten koukuttaa?
– Ehkä se, että siinä on ihan tavallisia ihmisiä, vaikka juonenkäänteet ovatkin välillä melkoisia. Se on ihan puhdasta viihdettä. Aloin katsoa sarjaa aikoinaan ihan siksi, että sitä mainostettiin niin hyvänä, ja olisiko se sellainen, mitä voisin seurata pidempäänkin, Tiina pohtii.
Pertti tuli Tiinan mukaan vasta kymmenen vuotta sitten. Sarja ”ui miehen liiveihin” pikkuhiljaa.
– Pysähdyin silloin tällöin Tiinan kanssa katsomaan sarjaa ja siinähän olikin ihan mielenkiintoisia hahmoja ja juonenkäänteitä.

Mieleenpainuvin jakso Tiinalle on ollut kun Salla Laitela (Hanna Kinnunen) heräsi ruumishuoneella henkiin Ismo Laitelan (Esko Kovero) suudelmasta. Pertti taas ei unohda jaksoa, jossa lentokone putosi jonnekin Venäjän metsiin, hahmot selvisivät hengissä ja siellä tapahtui vielä synnytyskin.
– Kyllä sarjassa aika uskomattomia juttuja on tapahtunut, mutta se on toisaalta sitä viihdettä ja meille tärkeää on, ettei sarja ole liian vakava. Eikä haittaa vaikka jäisi yksi jakso välistä, koska silti ei putoa kärryiltä.
Pariskunta on itse asunut Helsingissä, joten he tiirailevat ohjelmaa myös kuvauspaikkojen osalta.
– Kiinnostaa nähdä näkyykö sarjassa tuttuja paikkoja ja missä päin Helsinkiä jaksoja on kuvattu. Aina on joku kotimainen sarja oltava, jota seurata, Pertti sanoo.

Yksi pariskunnan yhteisistä intohimoista on myös matkustelu ja pihasta löytyykin matkailuauto, jolla liikahtaa kätevästi paikasta toiseen. Reissuja on tehty sinne ja tänne, mutta Tiinan intohimo pohjoismaalaisia naisdekkaristien kirjoja kohtaan on myös siivittänyt matkoja.
– Olemme seuranneet yhdessä myös sellaista rikosdraamaa kuin Bergerac, ja käyneet sen innoittamana katsomassa kuvauspaikkoja Jerseyn saarella. Sitten on käyty kirjoissa kuvatuissa paikoissa. Pertti ei ole lukenut noita kirjoja, mutta hän on silti innostunut tutustumaan kyseisiin paikkoihin ja näkemään ne, Tiina avaa.
– Usein nämä ovat sattuneet matkasuunnitelmaan sopivasti. Eli olemme käyneet vaikka jonkun tutun luona kylässä, tai muulla matkalla ja yhdistäneet nämä siihen samaan reissuun. Olemme esimerkiksi käyneet kolmella eri saarella, joissa kirjojen kuvitteelliset tapahtumat ovat tapahtuneet. Se on monella tapaa hyvin mielenkiintoista ja tuo oman mausteen matkaan, pariskunta avaa.

Haastattelun loppumetreillä on lyhyt hiljainen hetki pariskunnan takkahuoneessa. Sitten Pertti rikkoo hiljaisuuden.
– Täytyy kyllä rehellisesti myöntää, että ihan harmittaa, jos Salatut elämät on jostain syystä, vaikka urheilulähetyksen vuoksi peruttu. Koska se on se meidän hetki.

”Ehdottomasti se tärkein ja paras”

Tiina ja Pertti Varikselle puolikahdeksan Salkkari-hetki on yhteistä parisuhdeaikaa. Sarja ei silti suinkaan ole ainut, mitä pariskunta on vuosien varrella katsonut yhdessä.
– On katsottu muitakin, mutta tämä on ehdottomasti se tärkein ja paras, Tiina sanoo.

Kyllä Tiinassa ja Pertissä aidon faninkin vikaa on. He ovat nimittäin käyneet ohikulkumatkalla katsastamassa ”Pihlajakadun” Helsingissä ja nyt tammikuussa he osallistuivat puhtaasti faneille tarkoitetulle Salkkareiden 20-vuotisjuhlaristeilylle 25.–26.1. Risteily sattui päivälleen Salattujen elämien ensimmäisen osan esittämisen kanssa. Risteilyllä he pääsivät tapaamaan näyttelijöitä ja näkivät 20-vuotisjuhlajakson ennakkoon.
– Siellä oli satoja ihmisiä ja kaiken ikäisiä Salkkari-faneja. Pääsimme näyttelijöiden kanssa yhteiskuviin ja oli ilo huomata, kuinka mukavia ja ystävällisiä he kaikki olivat. Kenelläkään ei ollut noussut kuuluisuus päähän. Risteilyllä oli paljon muutakin ohjelmaa, kuten osuus, jossa risteilyvieraat saivat kysellä näyttelijöiltä kysymyksiä, Tiina kertoo.
– Ja oli todella mukava yhteisöllinen henki, vaikka oli paljon ihmisiä, kun kaikilla oli sama mielenkiinnon kohde. Erittäin hyvä teemaristeily, Pertti lisää.

Pariskunta päätyi itse asiassa risteilyllä myös MTV:n uutisiinkin, joka otsikoitiin: Suloinen parisuhdevinkki! Salkkarit-faniparin rakkaus kukoistaa sarjan avulla: ”Tämä on se paras!”. Tiina kertoo, että televisiokanavan toimittaja kuvaajineen bongasi heidät laivalta aivan yllättäen.
– Menimme käytävään hengähtämään ja toimittaja huomasi meidät siinä. He tekivät sitten meistä ihan extempore-jutun, Tiina muistelee.

Salattujen elämien spin off tai Youtube-sarjoja kuten Pihlajakadun tuhmat tädit, Kämppä tyhjänä tai IsmoTubea pariskunta ei kuitenkaan ole katsonut. Elokuvat sen sijaan on nähty.
– Elokuvat ovat varmasti olleet hauskoja näyttelijöiden tehdä, mutta katsojan näkökulmasta anti ei ehkä ole niin ihmeellinen, Pertti virnistää.

Kommentti: Arkinen parisuhdetuokio

Inka Matilainen

Tiina ja Pertti Varis katsovat joka ilta yhdessä Salatut elämät ja käyvät päivän kuulumiset läpi. Äkkinäisen korvaan tässä ei ole mitään ihmeellistä. Katsoohan sarjaa liki miljoona suomalaista päivittäin. Tiinaa ja Perttiä jututtaessani huomasin kuitenkin, että kyseessä ei yksin ole koukuttavan sarjan lumo, vaan toisen kanssa vietetty läsnä oleva hetki.
Nykyihmisen kiireisessä elämässä on helppo ja usein myös ”pakko” juosta päivät läpi niin, ettei kohtaa kunnolla toista ihmistä, eikä tiedä mitä hänelle kuuluu. Ruuhkaisimpia vuosia eleleville arki voi olla sellaista mylläkkää, että parisuhteelle on aikaa vain erillisinä deitti-iltoina, jos silloinkaan. Kiireeseen on aina helppo vedota.
Tiinan ja Pertin tapaaminen korosti jälleen sitä, kuinka tärkeitä pienet arkiset asiat ovat ja mikä merkitys parisuhteen hoidolla on. Jos kalenterista ei löydy aikaa yhteiseen puolituntiseen Salkkarituokioon, niin kyllä jostain aina vähintään 15 minuuttia löytyy.