Siilinjärven kunnantalosta säästöä

Haluavatko Siilinjärvi ja Kuopio oikeasti ratkaista talousongelmansa?

Siilinjärvellä on vielä suuremmat talousongelmat kuin Kuopiolla. Siilinjärvi aikoo purkaa homeisen kunnantalon ensi kesänä. Nyt virastoa on hajasijoitettu ja osa byrokraateista istuu Harjamäen viipaleessa. Siilissä olisi takuuvarma keino kohentaa taloutta. Hatusta heitetyn arvioni mukaan säästöä kertyisi ainakin 20 miljoonaa euroa, jos kuntakeskus jäisi rakentamatta. Grynderit maksaisivat kunnantalon tontista vielä muhkean siivun.

Kuopion ja Siilinjärven rajan molemmin puolin tuhlataan sekä turhiin rakennuksiin että rakennuksen sisälle jumittuneisiin virkamiehiin. Kauanko tämä typerä kilpavarustelu jatkuu? Kuopio joutuu esimerkiksi saneeraamaan Maaningan terveysaseman. Eikö olisi fiksuinta kehittää Siilinjärven keskustaan laadukas terveyskeskus, jota käyttäisivät maaninkalaiset?

Jos Siilinjärven kunnantalo purettaisiin lopullisesti, säästöä syntyisi kunnanjohtajan, sivistysjohtajan, sosiaali- ja terveysjohtajan, talousjohtajan ja teknisen johtajan viroista sekä heidän esikunnastaan. Jos Kuopiolla ja Siilinjärvellä olisi yksi kunnantalo ja yksi hallinto, rahaa jäisi enemmän hoitajiin, lääkäreihin ja opettajiin. Laskekaapa Siilin talousnerot, miten paljon säästöjä tulisi yhdistymisestä ja kiikuttakaa tulos kunnan isille.

Kumman vaihtoehdon siilinjärveläiset valitsevat: roikkumisen omassa hallintorakenteessa, verojen korotuksen ja palvelujen karsinnan vai resurssien yhdistämisen. Siilinjärven valtuustohan päätti maanantaina 22 prosentin kuntaverosta.Kuopiossa veroprosentti on 20,5. Ei ole kovin fiksua hukkua talouskriisiin ja rämpiä yt-neuvotteluissa ja vasta sitten viimeisessä pakossa luopua uppiniskaisuudesta,

Jotain on pakko tehdä. Joensuun seutukunta kiri niukasti tuoreessa mittauksessa Kuopion ohi. Mittareina olivat talous, väestö, asema hallinnollisesti ja korkeakoulurakenteissa verrattuna kansalliseen arvoon. Mittauksen teki aluekehittämisen konsulttitoimisto.

Kaupunkiseutujen pudotuspeli on ankaraa. Tulevaisuuteen investoivat kaupunkiseudut pärjäävät parhaiten. Nyt Kuopion edellä ovat Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän ja Joensuun seutukunnat. Ero Ouluun, Jyväskylään ja Joensuuhun on toistaiseksi pieni. Kuilu kasvaa, jos Kuopio ja Siilinjärvi eivät tee fiksuja päätöksiä.