Silmänkääntötemppu

Terveysbisneksen diagnooseja kannattaa vertailla.

Lääkäriliiton tuoreessa tutkimuksessa suomalaisista 70 prosenttia luottaa terveydenhuoltoon täysin tai melko paljon. Luottamusta on helppo käyttää hyväksi. Potilaan on muistettava, että yksityinen terveydenhoito on bisnestä. Tosin ilman terveysbisnestä julkinen sektori ei tulisi toimeen. Asiakkaan pitää kuitenkin olla tarkka, mitä palveluita hänelle lääkärinutussa kaupitellaan.

Kerron silmälääkäriesimerkin. Vuonna 2010 silmäni leikattiin laserilla. Sain haukan katseen ja silmälasittoman elämän. Toimenpide oli kivuton ja nopea. Yksityisessä operaatiossa annetaan luksuselämyksiä. Hoitaja olisi hemmotellut potilasta uusien silmien kunniaksi kahvilla ja konjakilla. Lääkäri lupasi, että 3000 euron leikkauksen jälkeen korjausleikkaus on paljon halvempi, jos ikänäkö etenee.

Vuonna 2018 lehden luku vaati jälleen pitkiä käsiä ja kirkasvalolamppua. Lääkäri ilmoitti tarkastuksessa, että nyt laitetaan kerralla näkö kuntoon linssileikkauksella eli varhennetulla kaihileikkauksella. Kaihi tulisi hoidettua etukäteen ja 3500 eurolla voisi katsella laseitta maailmaa hautaan asti.
Markkinoitiinko minulle terveiden silmien linssileikkausta harmaankaihin pelolla, takuuleikkauksella ja heitolla ettei takuuta tarvita, niin korkealla tasolla on leikkauksen turvallisuus?

Eräs silmäprofessori oli toista mieltä. Hänestä liian nuorena ei kannattanut tehdä linssileikkausta, jos kaihi ei vaivaa. Kun kerroin silmälääkärille proffan epäilyt, hän kuittasi, että montakohan silmää tutkija on leikannut. Taivuin lääkärin näkemykseen, mutta vertailin linssileikkauksen hintoja. Vaihdoin silmälääkäriä, koska sain leikkauksen toisessa klinikassa muutaman satasen halvemmalla.

Kun toinen lääkäri tutustui silmäraporttiini, hän soitti heti ja sanoi, ettei suosittele linssileikkausta lainkaan. Toinen silmäni näkee erinomaisesti ja toisen voi korjata pelkällä laserilla. Eikö kaikille näytä privaatissakaan raha kelpaavan? Olisin epäröimättä hypännyt linssileikkauspöydälle.

Sain hävittäjälentäjän näön 2500 euroa halvemmalla, pienemmällä riskillä ja puolet lyhyemmällä liikunta- ja saunakiellolla. Älkää suhtautuko silmälääkäreihinkään sokeasti. Kaihikammolla voi tehdä silmänkääntötemppuja. Ja jos se kaihi alkaa joskus vaivata, linssileikkaus on jälleen agendalla.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.