Sirkun esimies on oma puoliso

Seppo ja Sirkku Saarelainen ovat molemmat kovia tekemään töitä, mutta vakuuttavat, että kotona ei puhuta pelkästään työasioita.

Seppo ja Sirkku Saarelaisella on jopa yhteinen työhuone. Arki toimii hyvin, kun roolit ovat selvät.

Seppo Saarelainen on tuttu nimi savolaisessa ja valtakunnallisessa mediassa. Betonimestareiden perustaja, toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja on menestyvällä firmallaan saanut luotua myös kunnon omaisuuden. Hän on pitkään ollut Pohjois-Savon verotiedoissa kärkisijoilla.
Yrityksen menestymisen eteen on tehty pitkiä päiviä. Merkittävässä roolissa yrityksen kasvussa on ollut myös puoliso Sirkku Saarelainen.

”Hyvältä näyttää”

Palataan 1990-luvun loppupuolelle, jolloin iisalmelainen kuljetusyrittäjä Osmo Pironetti houkutteli Seppoa Savon Yrittäjien puheenjohtajaksi. Seppo asui Kuopiossa, mutta Betonimestareiden tuotanto sijaitsi Iisalmessa. Iisalmesta toivottiin, että omasta kunnasta saataisiin vihdoin Savon Yrittäjien puheenjohtaja.
Seppo oli aluksi ehdotusta vastaan, mutta tutustumiskäynti Savon Yrittäjien toimistolle muutti asiaa. Yrittäjien järjestösihteerinä työskenteli raikkaan ja reippaan oloinen Sirkku.
– Menin Yrittäjien toimistolle katsomaan paikkoja ja Sirkun nähtyäni totesin, että täällähän näyttää hyvältä, Seppo nauraa.

Yhteinen projekti lähensi

Parin suhde tiivistyi 1990-luvun lopulla, kun he yhdessä olivat järjestämässä Kuopioon valtakunnallisia Yrittäjäpäiviä. Tapahtumasta saatiin taloudellisesti tuottoisa. Aiemmat, muualla järjestetyt Yrittäjäpäivät olivat tuottaneet noin 50 000 markkaa.
– Me saimme esimerkiksi hyvällä organisoinnilla ja yhteistyökumppaneiden mukaan tulolla tehtyä noin 750 000 markan tilin, joka jaettiin Savon Yrittäjien paikallisyhdistyksille. Tapahtuman jälkeen järjestelyvastuuta muutettiin siten, että Suomen Yrittäjät ottavat enemmän osaa ja puolet tapahtuman tuotoista menee heille, pari muistelee.

Sirkku ei viilaile kynsiä

Seppo ja Sirkku menivät naimisiin vuonna 2002. Siinä vaiheessa molemmilla oli jo takanaan elettyä elämää ja lapsia edellisistä suhteista.
– Se onkin kasvattanut molempia määrättyyn kypsyyteen. Kun molemmilla on takana omaa historiaa, vaatii tietynlaista luonnetta, että ymmärtää toista, Seppo toteaa.
Seppo kuvailee vaimoaan itsenäiseksi ja rehelliseksi naiseksi.
– Hän ei viilaile kynsiään tai käytä tuntisotalla aikaa pukeutumiseen.
Sirkku puolestaan viehättyi Sepon määrätietoisuuteen ja analyyttisyyteen.
– Hän käsittelee asioita selkeästi. Tuntemattomalle hän saattaa antaa kovankin kuvan, mutta hän on hyvin huumorintajuinen. Hänestä löytyy monta puolta.

Ei sovi kaikille

Järjestötehtävissä Seppo huomasi Sirkun kyvyt ja houkutteli tämän töihin omistamaansa Betonimestareihin. 2000-luvun alussa Sirkusta tuli yhtiön hallintopäällikkö. Siitä alkoi yhteinen työtaival, jota on jatkunut nyt toistakymmentä vuotta.
Aluksi Sirkku käytti puolet työajastaan Sepon muiden sijoitusyhtiöiden hoitoon. Nykyään hän vastaa  hallintojohtajan ominaisuudessa Betonimestareiden henkilöstöstä, taloudesta ja it-hallinnosta.
Puolison kanssa työskentely ei välttämättä kaikille sovi. Ja ehkä vieläkin harvemmalle sopii se, että oma puoliso on työpaikalla esimies.
Seppo ja Sirkku kokevat yhdessä työskentelyn enemmänkin rikkautena. Yhteistyö toimii niin hyvin, että heillä on Kuopion toimistolla jopa yhteinen työhuone.
Sirkku sanoo, että arki toimii hyvin, kun roolit ovat selvät. Töissä parilla on selkeästi esimies-alaissuhde.
– Seppo voi milloin vain sanoa minulle, että hallintojohtajan paikka on jonkun toisen. Ja siihen hänellä on täysi oikeus, Sirkku sanoo.

Mielekästä elämää

Sepon ja Sirkun arki on hektistä ja liikkuvaa. Betonimestareilla on 250 työntekijää ja toimipisteitä seitsemällä paikkakunnalla, joten matkapäiviä kertyy molemmille. Aika ajoin työmatkoja on myös ulkomaille. Sepon aika kuluu oman yhtiönsä johtamisen lisäksi hallitustehtävissä. Hän istuu tälläkin hetkellä merkittävien yhteisöjen ja yritysten, kuten EK:n yritysvaltuuskunnassa ja Varman työnantajien neuvottelukunnassa.
Pari toteaa, että yrittäjyys ja yhdessä työskentely on heille elämäntapa. He kokevat elämänsä mielekkäänä, eivätkä koe työn ja parisuhteen yhdistämistä ongelmana.
– On hyvä asia, että puolison kanssa voi keskustella työasioista. Kun työskentelee yhdessä, on helpompi ymmärtää toista. Jos toisella on vaikka huono päivä, pystyy helpommin ymmärtämään mistä se johtuu, Sirkku pohtii.
– Yritämme välttää työasioista puhumista sunnuntaiaamuisin ennen yhdeksää. Paljon puhumme työstä, mutta osaamme me puhua muustakin. Olemme molemmat hyvin kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista, pari jatkaa.
– Nuoruudessa minulta kysyttiin, haluatko rahan vai rakkauden. Minä sanoin, että molemmat. Ja molemmat olen saanut, Seppo nauraa.

Syöpä lähensi puolisoita

Sirkku ja Seppo Saarelaisella on 17 vuoden ikäero. Tämä ei ole paria missään vaiheessa haitannut.
– Vuosien myötä tuntuu, että ikäeromme vain kaventuu, kun itse välillä valittelen, että paikkoja särkee, Sirkku sanoo.
– Välillä vitsailen Sirkulle, että älä nyt vanhene käsiin, Seppo nauraa.
Parin raskain koettelemus osui 2000-luvun alkuun, jolloin Sepolla todettiin verisyöpä. Pariskunta oli paljon kakkosasunnollaan Helsingissä, kun Seppo sai hoitoja Meilahden sairaalassa.
– Olen kuitenkin aina ollut optimistinen luonne, enkä voinut kuvitellakaan, etteikö hän olisi selvinnyt, Sirkku muistelee.
Seppo sai lopulta luuydinluovutuksen omalta veljeltään. Kriittisimmät hetket olivat hoitojen jälkeen, kun ei tiedetty, miten keho reagoi uusiin kantasoluihin. Bakteeririskin vuoksi Seppo ei voinut tavata muuta kuin omaa perhettään.
– Sairaus lähensi meitä, pari toteaa.