Soile on pomo, opiskelija, viiden lapsen äiti ja entinen malli

Nuorempana Soile kärsi pituudestaan, mutta mallin työt opettivat, ettei pituus ole haitaksi. Kuva: Lahden kuva-arkisto

TE-toimiston johtaja rahoitti nuoruudessaan opintonsa mallintöillä: ”Niissä töissä oppi kritiikinsietokykyä, kun oma ulkonäkö oli arvostelun kohteena”.

Joillakin ihmisillä tuntuu vuorokaudessa olevan enemmän kuin 24 tuntia. He ennättävät elämässään saada aikaiseksi enemmän kuin keskivertoihminen.
Tähän joukkoon kuuluu Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen hallintojohtaja Soile Lahti.
Vajaan parinsadan ihmisen esimies on myös suurperheen äiti ja oikeustieteiden opiskelija. Mistä ihmeestä hän taikoo päiviinsä aikaa kaikkien näiden roolien hoitamiseen?

Ennen kuin kysytään Soilelta, miten hänellä riittää aikaa tuohon kaikkeen, on pakko käsitellä mielenkiintoinen yksityiskohta hänen opiskeluajoiltaan. Hänen Instagram-tiliään seuranneet ovat saattaneet huomata, että hän on nuoruudessaan toiminut mallina.
Soilea itseään nuoruuden työt hymyilyttävät jälkikäteen.
– Olen yrittäjäperheestä ja jo lapsena opin, että itsensä pitää elättää. Kun muutin Tampereelle opiskelemaan, aloin etsiä töitä. Pitkänhuiskeana, 177-senttisenä ajattelin, että töitä voisi löytyä mallitoimistosta. Ja näin kävikin. Niinpä rahoitin mallin töillä opintoni. Toki tein muutakin, ihan opintojen alussa olin muun muassa elintarviketehtaassa liukuhihnan äärellä jääkaappilämpötilassa pakkaamassa biffereitä – hyvää vastapainoa muotinäytöslavoille.

Kauneuskisoihin Soile ei osallistunut, mutta hän toimi mallina samoissa näytöksissä missien, kuten Lola Odusogan ja Heli Pirhosen kanssa.
– En ollut mallin töistä erityisen innostunut, mutta ne olivat ihan hyvä kokemus. Kärsin nuorempana paljon pituudestani, mutta mallin töissä huomasin, ettei pituus ole haitaksi, eikä minulla ole tarvetta pienentää itseäni. Niissä töissä oppi kritiikinsietokykyä, kun oma ulkonäkö on koko ajan arvostelun kohteena.

Hallintotieteiden maisteriksi valmistuttuaan Soile nousi nopeasti esimiesputkeen. 27-vuotiaana hänet valittiin sisäministeriön kuntaosaston tiimin vetäjäksi. Sen jälkeen hän on työskennellyt monissa johtotehtävissä, muun muassa Maaningan kunnanjohtajana, Fimean hallintojohtajana ja Vetrea Terveyden toimitusjohtajana.
TE-toimiston johtajana hän on työskennellyt reilu kolme vuotta.
– Kunnanjohtajan tehtävän jälkeen en ole kovin tavoitteellisesti suunnitellut uraani, vaan usein olen ajautunut tai minua on pyydetty tehtäviin.

Lahden perhe asuu edelleen Maaningalla, jonne he rakensivat talon Soilen tultua valituksia kunnanjohtajaksi. Perheen lapsista vanhin on nyt 19-vuotias ja nuorimmat kaksoset menivät juuri nelosluokalle.
Moni on ihmetellyt, miten viiden lapsen äiti ja ison viraston johtaja ennättää vielä vapaa-ajallaan opiskella oikeustieteitä.
– Mielestäni yhtälö on toiminut hyvin, sillä olen aina tottunut tekemään paljon asioita yhtä aikaa. Arkeamme helpottaa paljon se, että isovanhemmat asuvat lähellä.
Yliopisto-opinnot eivät etene itsestään, vaan opiskelu vaatii systemaattista ajankäyttöä.
– Olen jättänyt TV:n katsomisen illalla lähes kokonaan pois. Illat käytän perheen kanssa olemiseen ja loppuajan oikiksen kirjojen lukemiseen.

Soile sai oikeusnotaarin tutkielmansa valmiiksi elokuun lopussa, eli tutkinnosta puuttuu enää maisterivaiheen opinnot. Onko hänen suunnitelmissaan mahdollisesti valmistumisen jälkeen vaihtaa alaa tai työpaikkaa?
– Ei minulla ole suunnitelmia valmistumisen jälkeiselle ajalle. Haluan kehittää itseäni ja opinnoissa käsiteltävät teemat aidosti kiinnostavat minua. Opiskelu auttaa näkemään myös nykytyöni uudesta viitekehyksestä.

Soile kokee, että opiskelu työn ohessa auttaa myös palautumaan työstä paremmin. Se antaa sopivasti etäisyyttä työhön ja uutta virikettä mielelle.
Opiskelun lisäksi hän kokee palauttavana luonnossa oleskelun ja liikunnan, erityisesti kuntonyrkkeilyn. Kotona oleva nyrkkeilysäkki on koko perheen ahkerassa käytössä. Lapsilleen hän haluaa korostaa, että elämässä on paljon muutakin kuin työ.
– Minulle tärkeintä ovat läheiset ihmiset ja luonto. Vuodenaikojen seuraaminen ja luonnon kuvaaminen on todella kiehtovaa.

Soile Lahti

• TE-toimiston johtaja, Pohjois-Savon ELY-keskuksen hallintojohtaja.
  • Syntynyt Pielavedellä, opiskellut Tampereella.
  • 44-vuotias, viiden lapsen äiti.
  • Perhe asuu nykyään Maaningalla.