Sokea Tuomo toimii it-yrittäjänä

Tuomo Burman työskentelee tietokoneella muun muassa puhesyntetisaattorin avulla. Puhesyntetisaattori muuttaa tietokoneen näytöllä olevan tekstin puheeksi. Kuvat: Laura Ruuskanen

Kehittynyt tietotekniikka auttaa Tuomoa itseäänkin paljon. Somen kautta on helppo pitää yhteyttä ystäviin.

Tuomo Burman (56) on ollut syntymästään saakka sokea. Perheen kolmesta pojasta hän on vanhin. Keskimmäinen näkee normaalisti, mutta myös nuorin veli on sokea.
– Se onkin jännä juttu, koska ei meillä suvussa ole ollut näkövammaisuutta, Tuomo aloittaa tarinansa.

Kiteeltä kotoisin oleva mies kertoo, kuinka hänen koulutaipaleensa alkoi Kuopiossa sokeainkoulussa.
– Se oli sisäoppilaitos, johon tulin. Muu perhe jäi Kiteelle.
Tuomo on käynyt myös näkövammaisten koulua Jyväskylässä, sekä Kiteen normaalikoulua, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi.
– Sen jälkeen lähdin opiskelemaan diakoniksi.
Näkövammaisille siihen aikaan suositeltavimmat ammatit olivat hieroja tai käsityöläinen, mutta kumpikaan ei kiinnostanut Tuomoa.
– Ne ovat olleet perinteisimpiä sokeiden ammatteja. Halusin kuitenkin diakoniksi. Pieksämäen diakoniakouluun ei silloin haluttu vammaisia opiskelijoita, joten en päässyt edes hakemaan sinne, vaikka se olisi ollut lähempänä kotia. Hain ja pääsin sitten Järvenpäähän.

Oppimateriaalit oli onneksi jo tuolloin suhteellisen hyvin turvattu myös näkövammaisille. Tuomo sanoo, että opiskelu sujui hyvin.
– Tosin se tuotti haasteita, jos opettaja olikin päättänyt jakaa jonkun monisteen. Enhän minä sitä pystynyt lukemaan, mutta onneksi kaverit auttoivat.
Tuomo muistaa, kuinka hän on myös kirjoittanut lukuisia esseitä normaalilla kirjoituskoneella.
– En minä nähnyt mitä sieltä tulee, mutta luotin, että jotain kuitenkin. Aina en muistanut, mitä olin jo kirjoittanut, joten saatoin vain näpytellä, että aloitanpas kertomaan tästä kohtaa uudelleen, Tuomo nauraa.

Tietotekniikan pariin Tuomo syventyi hieman ennen vuosituhannen vaihdetta. Tuolloin hänelle aukesi mahdollisuus hakea koulutukseen, jossa perehdyttiin näkövammaisille tarkoitettuihin tietoteknisiin apuvälineisiin.
– Totta kai olin kiinnostunut sellaisesta. Yrittäjä minusta tuli vuonna 1999, jotta pystyin toiminimen turvin alkaa kouluttamaan toisia näkövammaisia.
Silloinen Atk-palvelu Tuomo Burman muuttui Kuopion Softop oy:ksi vuonna 2009, ja tätä yritystä Tuomo pyörittää edelleen.
– Ostin Softopin ystävältäni ja siirsin liiketoiminnan Atk-palvelulta Softopille.
Pääpaino yrityksen toiminnassa on näkövammaisten tietoteknisten apuvälineiden asennuksessa ja käyttökoulutuksessa.
– Apuvälineitä ovat esimerkiksi ruudunlukuohjelmat, puhesyntetisaattorit, suurennusohjelmat ja pistenäytöt.

Kehittynyt tietotekniikka on auttanut Tuomoa itseäänkin paljon. Tällä hetkellä hän esimerkiksi käyttää aktiivisesti somea, ihan kuin kuka tahansa näkeväkin. Erityisen kiitollinen hän on siitä, kuinka paljon some on helpottanut yhteydenpidossa.
Tuomo avaa puhelimestaan Facebookin, jotta toimittajakin pääsee perille, miten sitä käytetään äänen avulla.
– Puhelin luetelee, mitä ruudulla kulloinkin näkyy. Se lukee kavereiden päivitykset ääneen, ja minä voin tehdä päivityksen luettelemalla sen puhelimelle. Yllättävän hyvää kieltä se kirjoittaa, harvoin tulee edes kirjoitusvirheitä.
Mutta yksi asia Tuomoa erityisesti harmittaa: kuvapainotteinen kerronta, joka ei sokealle aukene.
– Puhelin kertoo vaikkapa vain, että ruudulla on kuva, jossa on luontoa. Haluaisin tietää tarkemmin! Olisi kiva, jos jokainen edes kirjoittaisi kuviin kunnon kuvatekstin, että pääsisi vähän kärryille, mitä siellä on.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi

Tuomo Burman on toiminut jo vuosia Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n hallitusaktiivina. Nyt hänet on valittu yhdistyksen puheenjohtajaksi seuraavalle kaudelle, eli vuosille 2020–2022.
– En ihan tarkkaan vielä tiedä, mitä kaikkea pesti tuo tullessaan tai mitä odottaa. Joka tapauksessa ajattelen niin, että puheenjohtaja on olemassa yhdistyksen jäseniä varten, joten niin sanottuun palvelutehtävään tässä lähden.
Tuomo pitää yhteistyötä ja yhteen hiileen puhaltamista tärkeänä. Hän aikoo huolehtia siitä, että kaikkien mielipiteet tulisivat kuulluksi.
– Haluan luoda yhdessä tekemisen meininkiä. Uskon, että yhteistyö vie pitkälle. Toimialueena Pohjois-Savo on aika laaja, joten puheenjohtajan täytyy välillä näkyä myös muualla kuin Kuopiossa, ja muistaa kuulla jäseniä myös muilta alueilta, Tuomo pohtii.
Yhdistyksissä toimii iso määrä vapaaehtoisia, jotka ovat oikeastaan monesti yhdistyksen elinehto.
– Toivon, että onnistun puheenjohtajana kannustamaan ja motivoimaan vapaaehtoisiamme.
Tuomo Burman on kuulunut kuluvalla kaudella myös Kuopion Yrittäjien hallitukseen.

Yhdistystoiminnan lisäksi Tuomo harrastaa tällä hetkellä myös podcastien tekemistä ja radiotyöskentelyä. Hän on yksi ”Hyvää iltaa Kuopiosta” -radio-ohjelman toimittajista Radio Deillä.
– Äänityöskentely ja äänen käsittely on kiehtonut minua aina. Nyt olen erityisen kiinnostunut podcastien mahdollisuuksista ja siitä, miten niiden tekeminen onnistuisi helpoiten myös näkövammaisilta. Toivoisin, että voisin joskus saada leipäni äänen käsittelystä.
Tuomon videoita voi kuunnella Youtubesta tililtä nimeltä Äänitarinankertoja Tuomo.
– Kuvapainotteisessa somemaailmassa moni on ehkä unohtanut, miten monipuolinen elementti ääni onkaan. Äänellä voi myös ilmaista itseään todella hyvin ja monipuolisesti.

Tuomo Burman

• Kuopion Softop Oy:n yrittäjä.
  • Kuluvan kauden Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen.
  • Valittu Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n puheenjohtajaksi kaudelle 2020–2022.