Sota itseämme vastaan

Lukiolainen on nähnyt 18 000 murhaa ja väkivallantekoa elämänsä aikana.

Jack Kornfieldin kirjassa Sydämen ohjaama tie kerrotaan, miten ihminen käy sotaa omaa mielenterveyttään vastaan pelottelemalla läheisintä kaveriaan eli itseään helvetin kauhuilla. Ennen kuin lukiolainen on laittanut valkolakin päähänsä, hän on katsonut televisiosta keskimäärin 18 000 murhaa ja väkivallan tekoa.
Parhaillaan televisiossa pyörivä Aku Louhimäen Tuntematon sotilas rakentaa kieroutunutta mielikuvaa suomalaista sotasankareista ja pahoista ryssistä.

Väkivaltainen mielenlaatu on sukua pelolle, mustasukkaisuudelle ja yksinäisyydelle. Arat ihmiset käpertyvät henkilöautoihinsa, vaikka voisivat jakaa kyydin naapureidensa kanssa. Kansalaiset kaipaavat yhteyttä toisiinsa, mutta ratkaisevat pulman tuijottamalla älypuhelintaan tai jorisemalla kännissä mieltään painavista asioista. Epävarmat elämänkumppanit murjovat puolisojaan.

Suuret kansakuntien johtajat potevat samoja traumoja kuin heidän alamaisensa. Eroa on vain mittakaavassa. Vallanhimo synnyttää kansainvälisiä jännitteitä, ekologista ja ilmastollista tuhoa. Toisen maailmansodan jälkeen on käyty toistasataa sotaa. Valtiot työntävät rahaa sotakoneisiin, vaikka kaduilla rehottaa köyhyys ja slummeissa nälänhätä.

Astronautit näkevät avaruusperspektiivistä, että maapallo on yhteinen kotimme. Sokea ihmiskunta kuitenkin tappaa toisiaan, koska kansalaiset samaistuvat omaan sakkiinsa. Jos aiomme lopettaa sodat, helpointa on aloittaa rauhanneuvottelut sisimmästään, murtautua ulos haluamisen ja vallanhimon vankilasta.

Meille on opetettu tarina, että tulemme onnelliseksi ulkoisilla palkinnoilla. Kiinalaiset haaveilevat, että heistä tulee mäkihypyn olympiavoittajia. Rukkikuljettaja toivoo voittavansa lotossa. Poliitikko unelmoi pääsystä eduskuntaan. Kun unelmat toteutuvat, alkaa uusi haluamisen kierre ja tyytymättömyyden aiheita tulee lisää.
Varustaudumme sotaan, palkkaamme vartijoita ja rakennamme turvajärjestelmiä, koska pelkäämme. Vihastumme pienistäkin loukkauksista ja alamme taistella. Sisäinen heikkous on syy, miksi suurvaltajohtajat uhkailevat ydinaseilla ja tavalliset ihmiset suuttuvat pikkuasioista kuin lapset. Kielteisiin tunteisiin ei kannata sitoutua. Ne ovat kuin myrskypilvi, jonka jälkeen tulee poutasää.