Sotesoppa palaa pohjaan

Yli vuosi sitten kirjoitin kolumnissani: ”Keskustan unelmaa, kotikunta- ja maakuntamallia kohti mennään laput silmillä. Ei nähdä sotekorppeja kyttäämässä omia etujaan. Yksityiset lääkäriasemat ovat aktivoituneet. Niiden johtoon ja asiantuntijoiksi ovat siirtyneet huippulääkärit ja nuoret politiikassa kouliintuneet kokoomusstrategit. Kasvavat ja kannattavat terveyspalvelut kiinnostavat sijoittajia – myös ulkomaalaisia.

Osuuspankki vähentää konttoreitaan mutta panostaa jatkossa terveydenhuoltoon rakentamalla sairaaloita. Jostain se kertoo. Ainakin kyvystä haistaa raha. Huippulääkäreillä rakennettu yksityinen terveydenhoito karkaa isoille yhtiöille ja verotulot paratiisisaarille”.

Nyt vauhti on vaan kiihtynyt. Sote-irtiotot ovat jokapäiväisiä. Mehiläinen ostaa sairaaloita ja hoivayrityksiä. Lääkäreitä houkutellaan liittymään joukkoon. Arvata saattaa, kelle siirtyvät, maakuntamallin toteutuessa, tyhjiksi jääneet kuntien terveyskeskukset

Vakuutusyhtiötkin ovat haistaneet bisneksen: Osuuspankin ja Pohjolan sekä Nordean ja Sammon ystävyys ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Ollaanko menossa jenkkityyliseen, varakkaita suosivaan, vakuutuspohjaiseen terveydenhoitojärjestelmään?

Valtio valitsi menneellä viikolla sotesoppaa keittäämään sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin. Mikä sai hänet jättämään työnsä maahanmuuttajien ja poliisitoimen kohdalla kesken. Maahamme jäi tuhansia paperittomia, radikalisoitumiselle alttiita, maahanmuuttajia. Tunnemme turvattomuutta, kun poliisitointakin on karsittu raskaalla kädellä. Ruotsissa poliiseja lisättiin tuhansilla, Suomessa muutamalla!

Mikä sai hänet tarttumaan uuteen haasteeseen? Mikä sai hänet hyppäämään uppoavaan sote-laivaan ilman kapteenin/perämiehen/luotsin tutkintoa? Sote-laivan kohtalona kun saattaa olla Titanicin kohtalo. Ennustan hallituksen ja samalla soten kaatuvan ennenkuin koivut ovat hiirenkorvalla ensi keväänä.Useat professorit, sosiaalipolitiikan asiantuntijat ja sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmän jäsenet ovat keväällä 2017 arvostelleet ja kritisoineet erityisesti uudistuksen keskeneräisyyttä, tiukkaa aikataulua, valinnanvapauteen liittyviä riskejä, tarvittavien tietojärjestelmien puutetta ja eriarvoisuuden lisääntymistä. Myös esitetyin toimenpitein tavoiteltavat kolmen miljardin säästöt vaikuttavat epärealistisilta saavuttaa. Tietojärjestelmien yhteensopivuuden puute tulee olemaan se lopullinen Akilleen kantapää!

Sote on ensisijaisesti poliitikkojen käsissä.

Heidän on varmistettava uudelleenvalintansa. Siksi he eivät odota hiirenkorvia!

 

Kirjoittaja on dosentti. Lähetä palautetta: kuopio.mielipide@media.fi