Soutuliiton kulisseissa kuohuu

Syrjiikö soudun päävalmentaja Joel Naukkarista maajoukkuevalinnoissa? Onko päävalmentaja jäävi?

Soutuliitossa maajoukkuepaikasta taistelee kaksi urheilijaa, Robert Ven ja kuopiolainen Joel Naukkarinen. Vain toinen voi päästä MM-kisoihin, joka on samalla Tokion olympialaisten karsintakilpailu. En ole nähnyt yhdenkään urheilijan koskaan antautuvan niin robottimaisen sataprosenttisesti lajilleen kuin Naukkarinen.

Viime viikolla mediat kertoivat, että Naukkarinen kokee asemansa epäreiluna soutuliiton epäselvien valintakriteereiden vuoksi. Kaupunkilehdellä on hallussaan Naukkarisen ja liiton välinen poikkeuksellinen kirjeenvaihto, jossa kuopiolainen esittää kysymyksiä sekavasta valintajärjestelmästä ja pyytää, että hänen ja Venin välille pitäisi järjestää karsintakilpailu arvokisoihin. Panoksena olisi maajoukkuepaikka ja paikka tulevan syksyn MM-kisoihin, joka ratkaisee edustuksen Tokion olympialaisiin.

Päävalmentaja Ilona Hiltunen on myös Robert Venin henkilökohtainen valmentaja. Hän ei näytä suostuvan miesten keskinäiseen kohtaamiseen, vaan vetoaa siihen, ettei Naukkarinen osallistunut viime vuonna SM-kisoihin, joihin Ven osallistui. Naukkarinen oli tuolloin kansainvälisissä kisoissa, koska hänellä on SM-mitaleja kaappi pullollaan.
Naukkarisella ei ollut SM-kisojen aikaan sitä tietoa, että hän ei enää myöhemmin kohtaisi pahinta kilpakumppaniaan. Sitä paitsi liitto tiedotti valintajärjestelmästä urheilijoita vasta tammikuussa 2019. Sen mukaan näytöt osuivat viikonlopulle 6.4. ja 12.–14.4. vaikka Naukkarisella oli juuri noina viikonloppuina pakollinen opiskelueste. Esteestä hän oli tiedottanut syksyllä 2018 liiton kuulemistilaisuudessa. Miksi tätä hyvissä ajoin esitettyä toivetta ei liitossa otettu huomioon? Kaikkina muina viikonloppuina Naukkarinen olisi voinut kilpailla.

Kun Naukkarinen sai liiton hallitukselta anomuksella uuden näytön 21.4., siinä kisassa Ven istui veneessä ajanottotehtävissä. Valmentajansa mukaan hän oli jo näyttönsä antanut. Päävalmentajan asema Venin henkilökohtaisena valmentajana herättää epäilyksiä. Hiltunen tekee esitykset maajoukkuepaikasta, vaikka asia muodollisesti nuijitaan kilpailuvaliokunnassa. Pelkääkö päävalmentaja, että hänen oma suojattinsa häviää ja Venin olympiaprojekti katkeaa? Hiltunen esitteli Viikkosavon (1.5.) haastattelussa monimutkaista valintajärjestelmää ja vetosi kilpailuvaliokunnan päätösvaltaan. Noin pienessä liitossa on helppo politikoida. Tavallisessa päätöksenteossa päävalmentaja olisi jäävi esittelijän tehtävään.