Sovussa eronneet Jaana ja Eero: Pelkkä rakkaus ei aina riitä

Lähes 40 vuoden ajalta on kertynyt paljon muistoja ja valokuvia yhteisistä hetkistä. ”Jokaisen pariskunnan pitäisi matkan varrella katsoa välillä valokuvia yhdessä”, Eero miettii. Kuvat: Sanna-Liisa Kiiskinen

Puolison eläkkeelle jääminen ja seksielämän hiipuminen voivat olla kovia kolahduksia parisuhteelle. Jaana ja Eero päättivät lähes 40 vuoden yhteiselon jälkeen erota ystävinä.

Jouluna 1981 kuului Mikkelin kirjastossa ”klik”, kun Eero Hynninen tapasi Jaana Piipon. Joululomaansa viettävät nuoret tiesivät toisensa entuudestaan, mutta ikäerosta johtuen he näkivät harvoin toisiaan. Sitten tuli joulu ja kaikki muuttui. Jaana oli tullut Eeron elämään jäädäkseen ja vaikka pariskunta lopulta päätyi eroon, eivät he ole kaikin tavoin toisistaan eroon päässeet. Pitkän avioliiton hyvät muistot pitävät otteessaan.
– Tapaamisemme oli kuin satukirjasta, rakkautta ensi silmäyksellä, Jaana vei jalat alta enkä saanut häntä enää mielestäni, Eero kuvailee nuoruuden rakastumistaan.

Vaikka Jaana seurusteli tahollaan, Eero lähetti joulun jälkeen Jaanalle syvämietteisen kirjeen kertoen tunteistaan tätä kohtaan. Jaana ei kuitenkaan reagoinut kirjeeseen mitenkään. Sinnikäs urheilijanuorukainen ei vielä moisesta lannistunut ja lopulta ekat treffit sovittiin kesän alussa Mikkelin Melojien tukikohtaan.
– Harrastin siihen aikaan melontaa ja testasin Jaanaa kajakkikaksikossa, se onkin erittäin hyvä testaustapa. Tajusin heti miten ihanan, urheilullisen ja vuorovaikutustaitoisen melontakaverin olinkaan löytänyt ja mikä valtava puheensorina meillä alkoi heti ensimmäisistä vedoista, Eero muistelee.
– Keskustelimme vanhemmistamme ja kotiemme kasvatustavoista. Kumpaakin oli erityisesti jäänyt vaivaamaan se, ettei kielteisiä tunteita saanut ilmaista. Näin jälkikäteen ajateltuna yhdistyimme haavoistamme ja terapoimme toisiamme, Jaana pohtii.

Yhteistä puhetta jatkui lähes 40 vuotta. Eero muutti Jaanan perässä Turkuun, mentiin naimisiin ja perhe kasvoi kolmella pojalla. Muutettiin Kuopioon. Puhuttiin, pussattiin ja pyöräiltiin yhdessä. Hoidettiin parisuhdetta erilaisilla kursseilla ja vertaistukiryhmissä, mutta kaikista ponnisteluista huolimatta pariskunta päätyi eroon vuosi sitten. Mitä tapahtui?
– Tuli hetki, jolloin toisen ihmisen kuuntelu ja tunteiden kohtaaminen lähtivät rapautumaan. Lukkiuduttiin omiin käsityksiimme eikä ymmärretty toisiamme. Eroon johti lopulta tunne, että ei kannattanut enää puhua, eikä jaksanut enää puhua, Jaana kuvailee tuntojaan.

Eero nostaa lisäksi esiin asian, joka on hänen mielestään vaiettu ongelma ikääntyvän miehen elämässä: Miehen seksuaalisuuden hiipuminen iän myötä.
– Se, mistä ei ääneen puhuta, on miehen seksuaalinen kyvykkyys ja sen hiipuminen. Minulla se alkoi hiipua ja se vaikutti meidän seksielämäämme ja läheisyyden katoamiseen. Identiteettini oli hukassa, kun maailman ihanin asia – rakastelu – loppui elämästäni.

Jaana näkee asiassa myös toisen puolen.
– Sinun eläkkeellejäännin myötä elämäntavat ja -rytmi muuttuivat ja se lisäsi erillisyyttä. Yhteiset puheenpaikat vähenivät ja se vähensi minun halukkuuttani seksiin.
Vaikka yhteiselo lopulta päätyi eroon, ovat he hyvissä väleissä keskenään. Tosin nyt Eero ja Jaana elävät eri vaihetta luopumisessa. Siihen on vaikuttanut myös Eeron uusi orastava suhde vanhassa kotikaupungissaan Mikkelissä.
– Minä olen hitaammin käsitellyt eroa kuin Eero ja minulla on tosi vaikeaa. Erityisesti nyt, kun Eerolla on uusi mahdollinen ihmissuhde. Olen suistunut pois raiteiltani ja minulle pamahti taisteluhalu tuosta miehestä päälle, Jaana tilittää tuntojaan.

Eero puolestaan on prosessoinut eroaan monelta kantilta, kipuillut ja itkenyt. Itku on vienyt surua pois ja pientä valoa alkaa tummien pilvien takaa pilkottaa. Vaikka ikääntyminen ja Jaanan lopullinen menettäminen pelottaa Eeroa, hän tuntuu olevan sinut itsensä kanssa.
– Jaana ei ole lähtenyt minun päästäni minnekään, se asuu siellä niin kauan kuin elän. Mutta laitan nyt henkisen valuuttani kellumaan ja katson mihin pörssikurssiin se noteerataan maailmalla. Olen alkanut arvostaa itseäni enemmän ja minulla on ihmeellinen rauha ja levollisuus kaiken tämän sotkun keskellä.
Haastattelun jälkeen Jaana kertoo heidän pitävän yhteydenpitopaastoa pääsiäiseen saakka ja katsovansa sen jälkeen tilannetta uudelleen.

Vaikka avioliitto rikkoontui, perhe-elämä säilyy

Jaana Piippo sanoo, että vaikka avioliitto meni rikki, niin perhe-elämä säilyy.
– Meillä on perheen kesken lämminhenkinen WhatsApp-ryhmä ja perheen yhteisiä tilaisuuksia, joissa ollaan yhdessä lasten ja heidän puolisoidensa kanssa. Tässä erossa ole yhtään ihmissuhdetta mennyt rikki. Päinvastoin, eromme on lähentänyt poikia tosiinsa, Jaana sanoo.
Eero Hynninen sanoo, eroprosessin olleen tähänastisen elämänsä loppukoe.
– Nyt katsotaan, onko mies oppinnut elämässä mitään.
– Vaikka Jaana oli aktiivisempi osapuoli erossa, hyväksyin sen. Tajusin oman osuuteni eroon johtavista syistä, kiitollisuudesta eroan niin hyvin kuin pystyn. En tule aiheuttamaan fyysisiä, henkisiä enkä taloudellisia seuraamuksia. Vaikken ole erolla vaurioittanut ketään, olen rasittanut Jaanaa monilla vaivoillani ja se riittää yhdelle ihmiselle.

Jaana Piippo ja Eero Hynninen

Jaana Piippo
Liiketalouden lehtori Savon Ammatti- ja aikuisopistossa.
Asuu: Kuopiossa, kotoisin Mikkelistä
Perhe: kolme aikuista poikaa
Harrastukset: liikunta, metsänhoito yhteismetsän toimitsijana, lukeminen, avantouinti
Motto: ”Tässä ja nyt kaikki on. Mi jäljelle jää, on vain elettyä elämää.”

Eero Hynninen
Eläkkeellä, toimi Siilinjärven lukion liikunnanopettajana
Asuu: Mikkelissä, kotoisin Mikkelistä.
Perhe: kolme aikuista poikaa
Harrastukset: liikunta, kuorolaulu, pingis, lavatanssit, avantouinti, ruotsin kielen opiskelu
Motto: Elämä tahtoo meille hyvää