Sukeltaessa muu maailma unohtuu

Heidi ja Mikko Nieminen laitesukelluskokeilussa Niiralan uimahallissa 16.1.2019. Kuva: Kalle Hakala

Kuopion Urheilusukeltajat täytti 50 vuotta ja sen kunniaksi toimittaja pääsi testaamaan, miltä tuntuu hengittää veden alla.

Hengityksen kohina kuuluu maskin läpi ja eteen pulppuavat ilmakuplat. Painottomuuden tunne ja hiljaisuus. Yhtä aikaa hyvin keskittynyt, mutta samalla äärimmäisen hiljainen pää. Ajatukset ylimääräisestä unohtuvat. Ympärillä on ihmisiä, mutta on silti rauhallista.
Jorma Karhunen lipuu vieressäni kädet ristissä rintakehällä ja viittoo, että nyt kaarretaan oikealle. Kierrämme ympäri Niiralan uimahallin altaanpohjaa yhdessä monen muun sukeltajan kanssa. Altaan toisessa päässä veden syvyys on neljä metriä. Ensimmäinen kerta niin syvällä nipistää korvia, mutta paine tasaantuu, kun ottaa nenästä kiinni ja ”puhaltaa” ilman korvien kautta ulos. Menemme toisten sukeltajien ali ja maan pinnalla raskaalta tuntuneet laitteet eivät paina vedessä mitään. Olo on leijuva.

Kuopion Urheilusukeltajien 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi sain mahdollisuuden osallistua vuoden ensimmäiseen info-iltaan, jossa kerrotaan laitesukelluksen perusteista ja sukelluksesta harrastuksena. Laitesukelluksen infoon oli saapunut lisäkseni neljä henkilöä. Infon ja sukelluskokeilun vetivät yhdistyksen puheenjohtaja Kalle Hakala, nuorisotoimintavastaava Esa Koponen ja yhdistyksen kunniajäsen Jorma Karhunen. He kaikki ovat myös koulutettuja kouluttajia.

Kallella on takanaan reilusti yli tuhat sukellusta vuodesta 2003 lähtien. Jorma taas on ollut seurassa mukana 41 vuotta ja takana on myös reippaasti yli 1000 sukellusta. Molemmat ihastuivat siihen, kuinka rauhoittavaa sukeltaminen on.
– Sukeltaessa kaikki muut asiat ja murheet unohtuvat. Ja on hienoa, miten voi olla yhtä aikaa hyvin keskittynyt, mutta silti hyvin rauhallinen, Kalle ja Jorma kuvailevat.

Ja sukeltaessa täytyy todellakin olla keskittynyt. Tärkeintä on, että laitteet ovat kunnossa ennen veteen menoa, ja että sukellusparista pidetään koko ajan huolta. Veden alla ei voi puhua, joten kommunikaatio tapahtuu käsimerkein ja siksi toisen on oltava koko ajan näköetäisyyden päässä.
– Tässä muodostuu usein myös todella hyviä, oikeita kaverisuhteita, kun sukeltaa usein saman parin kanssa. Pariin täytyy pystyä luottamaan täysin, joten siinä tulee ihmisen kanssa yleensä hyvin läheiseksi, Jorma sanoo.

Sukeltaminen tarjoaa mahdollisuuden nähdä ja kokea itse paikkoja, joihin ei muuten pääse kosketuksiin, kuin ehkä videoiden ja kuvien kautta. Lajia voi harrastaa lukuisilla eri tavoilla. Kalle itse esimerkiksi sukeltaa hylkyjä ja luolia niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
– Sen lisäksi on sukellusmatkailua, johon liittyvät esimerkiksi korallit, kirkkaat vedet, kalat, luolat. On tekniikkasukellusta ja vapaasukellusta. Toiset kuvaavat veden alla. Biosukeltajat tutkivat vedenalaisia kasvustoja. Ja sitten on myös erilaisia kilpailumuotoja, Kalle luettelee infossa oleville.

Kuopion Urheilusukeltajiin kuuluu noin 30–40 aktiivista jäsentä, jotka sukeltavat ympäri vuoden. Seuralla on laaja kalustovalikoima, jota saa vuokrata. Sieltä löytyvät paitsi konkreettiset sukellusvälineet hengitysregulaattoreista kaasupulloihin, joita jäsenet saavat vuokrata. Lisäksi seuralla on sukellustukialus M/S Marie Antoinette ja Buster-vene.
– Järjestämme paljon erilaisia leirejä niin Suomessa kuin ulkomailla. Meillä on esimerkiksi kesäisin Norjan merileiri. On myös viikonloppusukelluksia ja päiväretkiä sekä monilla yhteisiä sukelluslomamatkoja.

Mukaan toimintaan voivat liittyä niin aikuiset kuin lapsetkin, koska seuralla on myös nuorisotoimintaa. Peruskurssin voivat käydä kaikki 12-vuotta täyttäneet ja kurssin käynyt saa sukeltaa enintään 20 metrin syvyyteen.
– Kurssiin kuuluu sekä teoria että allas- ja avovesiharjoitukset. Mukaan pääsee parhaiten ilmoittautumalla info-iltaan, jossa kerrotaan tarkemmin, mistä on kyse.

 

Kuopion Urheilusukeltajien puheenjohtaja Kalle Hakala sukeltamassa Plurdalenissa Norjassa. Kuva: Sami Paakkarinen

Kuvassa M1 kouluttajakurssin oppilaita sukeltamassa Siilinjärven Shellin lammella. Kuva: Kalle Hakala

Sukeltajat 50 vuotta

  • Kuopion Urheilusukeltajat täytti 50 vuotta 6.1.
  • Kuopion Urheilusukeltajat tarjoaa vedenalaisesta maailmasta kiinnostuneille mahdollisuuden kokea sukeltamisen riemu. Seurassa harrastetaan monipuolisesti erilaisia vedenalaisia sukelluslajeja ja seura järjestää erilaisia sukellustapahtumia viikoittain ja vuosittaisilla leireillä.
  • Seuraavat peruskurssi-infot 18.2. ja 18.3. ja niihin voi ilmoittautua seuran nettisivujen kautta.