Suomi repeytyy kuuteen osaan

Väki keskittyy keskuskaupunkeihin. Kuopion seutu on viidenneksi suurin nettomuuttovoittaja Suomessa.
Ei maaseutu ole hyödytöntä, mutta sopimatonta asumiselle.

 

Väestötutkija Timo Aron luvut kertovat selvästi, että hallitus vie Suomea eri suuntaan, kuin mihin suomalaiset itse haluaisivat. Maakuntahallintoon pakottaminen näkyy puolueiden kannatusluvuissa.

Äänestäjät ymmärtävät, että Suomen tulevaisuus on isojen kaupunkien varassa. Eikä se muuksi muutu, vaikka maaseudun viimeiset mohikaanit huutelevat korvesta tukien, kyläkoulujen ja vuodeosastojen perään.

Kuusi valtakunnan dynamoa

Kuntien välinen nettomuutto kertoo lukuina, mitä enemmistö haluaa. Nettomuuttovoittoa vuosina 2010–2016 saivat eniten Helsingin seutu 30 132 henkeä, Tampere 13 132, Turku 6994, Oulu 4344, Kuopio 3394 ja Jyväskylä 3148 henkeä. Nämä kuusi seutua ovat valtakunnan talouden dynamoja. Kartalla on vielä toiset kuusi pienempää muuttovoittoseutua. Muualla valot sammuvat yksi toisensa jälkeen.

Muuttovoittoa on kahminut vain neljä maakuntaa 18 maakunnasta. Suomi repeytyy muutamaan asuttuun saareen, kaupunkiseuduille, erityisesti sinne missä ovat isot yliopistot ja yliopistolliset sairaalat. Kuopion lähihistoriassa on tehty oikeita valintoja.

Vetovoimaiset kaupungit pelastavat Suomen autioitumisen. Maamme väkiluku kasvoi sentään 123 000 henkilöllä vuosien 2010–2014 välisenä aikana. Turha kuvitella, että maahanmuutto tietäisi ryntäystä Rautavaaralle.

Maaseudun valuvika

Suomalaisessa maaseudussa on lisäksi yksi valuvika. Katsokaa lentokoneen ikkunasta eurooppalaista maaseutua. Huomaatte, että laajojen peltoviljelmien keskellä on tiivis kylä palveluineen. Suomalaiset maajussit ovat ripotelleet talot hajalleen ja pellot talojen ympärille kuin suojavyöhykkeeksi. Erakkona eläminen on kallista ja palvelut pitää hakea kaukaa.

Helsingin Sanomat (1.9.) kertoo, miten yhä useampi kehyskunnan asukas haluaa omakotitalosta pienempään kotiin kaupungin keskustaan. Uusi sukupolvi valuu kehyskunnista urbaaniin ympäristöön tapahtumien keskelle ja harrastusten pariin.

Omakotitalojen arvot laskevat

Kaupunkien takapihoilla on yksi iso ongelma: Omakotitalojen arvot laskevat ja etenkin niissä kunnissa, joista puuttuu kunnon keskusta. Näyttää siltä, että ihmisten maku on muuttunut. Nekään joilla on rahaa, eivät haaveile omakotitalon yksinäisyydestä kuusen juurella.

Ei maaseutu ole hyödytöntä, vaikka melko sopimatonta ja kallista ympärivuotiselle asumiselle. Maalla on luonnonvaroja, mökkitontteja ja virkistäytymiskeitaita viikonlopuiksi ja lomia varten.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Jatka keskustelua: kuopio.mielipide(at)media.fi