Suru varjostaa KuPSin juhlia

Laita pipo päähän. Sunnuntaina on historiallinen jalkapallojuhla.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kommentoi, että mestaruushumun yllä on tumma pilvi Kuopiossa tapahtuneen kouluväkivallan vuoksi. Hän kuitenkin muistuttaa Iltalehdessä (3.10.), että huomisen on jatkuttava: ”Vaikka katsoin Kuopion tapahtumia surullisin mielin, niin toivottavasti ihmiset jaksavat surun keskellä mennä eteenpäin. Mestaruusmahdollisuus tuo kuopiolaisille positiivista itsetuntoa.”

Elämässä surun ja ilon hetket tulevat ajallaan ja ne voivat limittyä myös rinnakkain kuten juuri nyt Kuopiossa. Historialliseen Honka-otteluun oli myyty torstaina 4700 lippuja. Lipun myynti kiihtyy seuraavina päivinä ja lippuja myydään kaikille halukkaille portilla. Mestaruus 43 vuoden jälkeen toisi toivoa hetkellä, jolloin kaupungin turvallinen arki on horjunut.

Pitkässä voittoputkessa seilaava KuPS saatetaan kruunata mestariksi pistemenetyksilläkin, jos HJK kylvettää samanaikaisesti Interin. Talkooväki kyhää lisäkatsomoita toppatakkeihin ja pipoihin sonnustautuneelle, jopa 6000 katsojalle. Mikä yleisömäärä olisikaan, jos katsojilla olisi nykyaikaisen stadionin palvelut?
Europelejä tulee lisää ensi kesänä. Mestareiden liigan karsintaa ei voi pelata Kuopiossa. Kenttä on kulunut ja katsomot kuin museosta. Onko tälle vuodelle myönnetyllä 600 000 euron suunnittelurahalla tehty vielä mitään? Kansallinen ja kansainvälinen media näyttää häpeällisiä kuvia Keskuskentältä vuodesta toiseen.

Keltamustien voittoisa vaihe käynnistyi, kun KuPS pysyi Valko-Venäjän ja Puolan kärkiseurojen vauhdissa. Kanarialinnut katsoivat peiliin ja näkivät kuvajaisessa eurokelpoisen linnun. Kanarialinnut on myös Teemu Pukin seuran, Norwich Cityn lempinimi. Kun pieni lintu uskoo voimiinsa, tapahtuu ihmeitä. Maan suurin seura HJK jäi keltamustien jalkoihin. Kanarialinnut kynivät Ilveksen petolauman, juoksivat Interin kumoon ja mursivat Hongan kirouksen.

Pelaajien jokaisen atomin ja solun on virittäydyttävä historialliseen näytelmään. Sunnuntaina on vältettävä yrittämästä liikaa, jolloin luovat voimat pääsevät irti. Unohtakaa sarjataulukko ja kierroksen muut ottelut. Pitäkää mielessänne onnistumisen visio. Nauttikaa sunnuntaina kello 16 alkavasta hetkestä, jolloin koko Suomi seuraa, onko KuPS Veikkausliigan kunkku vuonna 2019.
Historiallista hetkeä pitää olla todistamassa paikan päällä, vaikka joutuisi kurkkimaan jalkapallodraamaa varpaillaan. Sohvaperunat eivät anna tukeaan pelaajille.