Sylvi on Vuoden kuopiolainen

Sylvin Vuoden kuopiolainen -diblomi tulee hänen työhuoneensa seinälle pääkirjastolle. Kuva: Inka Matilainen

Vuoden kuopiolainen -kisassa annettiin tänä vuonna ennätysmäärä ääniä. Voittaja sai kolmanneksen äänistä.

Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon vuotuinen Vuoden kuopiolainen -äänestys keräsi ennätyksellisen äänimäärän. Ääniä annettiin enemmän kuin koskaan ennen ja lopullinen äänisaalis oli huimat 3076 ääntä. Omaa suosikkiaan pystyi tänäkin vuonna äänestämään helposti netistä.

Kahdenkymmenen kilpailijan joukosta kisan vei ylivoimaisesti 1157 äänellä karkeakarvainen kääpiömäyräkoira Sylvi (keväällä 8 vuotta). Tutummin Lukukoira Sylvi. Kirjastolta, yhdestä lempipaikoistaan omistajansa Lissu Rossin kanssa tavoitettu Sylvi oli voitosta enemmän kuin innoissaan ja hämmästynyt.
– Eihän tässä voi muuta sanoa kuin: Voi hyvä Sylvi! Enpä olisi yhtään uskonut. Toiveissa oli, että jos viiden kärkeen pääsisi niin se olisi huippu juttu mutta, että ihan voitto. Todella hienoa!, omistaja Lissu sanoo.

Sylvillä on selvästi valtaisa fanikunta, mutta kerrataanpas silti: Sylvi muutti Kuopioon 7,5 vuotta sitten Tanskasta. Kalakukkokaupunkiin tullessaan Sylvi oli vasta 2 kuukauden ikäinen karvapallerro ja lukukoiran työt hän aloitti jo hieman alle kahden vuoden iässä.
– Lukukoiralle lukeminen on osa lukemaan innostamista. Lukukoiran tehtävä on kuunnella lukijaa, olla aktiivisesti läsnä ja tarvittaessa kannustaa jatkamaan.

Sylvi sai kisassa myös kaikista ehdokkaista eniten perusteluja. Niissä nousivat poikkeuksetta esiin Sylvin tekemä tärkeä työ lasten lukuinnostuksen lisäämiseksi. Emäntä Lissu sanoo, että monen lapsen on helpompi lukea koiralle kuin toiselle ihmiselle tai edes omille vanhemmille. Hänen mukaansa aikuiset helposti ihan huomaamattaan saattavat korjata tai lukea itse, jos lapsen lukeminen ”takkuaa”. Se taas herkästi tyrehdyttää lukuintoa entisestään.
– Sylviä ei haittaa, jos kirja jää kesken tai lukeminen aloitetaan keskeltä. Sylvi ei myöskään korjaa tai ala lukea puolesta jos tulee virheitä. Sylvin kanssa saa lukea omalla vauhdilla tai vaikka kuiskaamalla jos sille tuntuu.

Omistaja Lissu sanoo, että moni lapsi miettii tarkkaa, mitä tahtoo Sylville lukea.
– Lukijalle ei ole samantekevää, mitä hän Sylville lukee. Lapset pohtivat usein, mistä Sylvi mahtaa tykätä ja mitä hän haluaa kuulla. Kirjan valinta on selvästikin lukijalle tärkeä asia.

Vapaa-ajalla Sylvi nauttii retkeilystä ja sen suosikkipaikkoja ovatkin Puijo ja Kuopion pienemmät metsät. Juankoskella sijaitsevalla kesämökillä Sylvi viihtyy myös erinomaisesti. Vaikka Sylvi käy koirakoulussa ja harrastaa myös doboa, on parasta tekemistä kuitenkin kuunnella kun lapset lukevat hänelle. Omistaja kertoo, että Sylville on hänen lukukoirauran aikana luettu tuhansia kirjoja.
– Kirjojen suhteen Sylvi on kaikkiruokainen. Paras kirja on aina se, mitä sillä hetkellä luetaan. Useimmin luettuja ovat Makkara-kirjat, joissa kerrotaan mäyräkoirasta nimeltä Makkara. Sylvi tykkäää yleensäkin kuunnella tarinoita koirista, muista eläimistä ja metsäseikkailuista.

Voittoaan Sylvi aikoo juhlistaa tarjoamalla koirakoulukavereille kakkua. Sen lisäksi Sylvin omistaja on luvannut sekä Sylville että Sylvin kavereille herkkuja ja metsäretkeilyä viikonloppuna.
– Kyllä tätä täytyy ehdottomasti juhlistaa!

Lukukoiran seikkailuja pystyy seuraaman myös Kuopion ulkopuolella. Sylvillä on oma blogi, Facebook-, Instagram– ja Twitter-tili sekä vlogi Kirjastokaistalla.
Sylvin uusi työhuone sijaitsee päärkirjastolla kahvion vieressä.

Jo seitsemäs kerta

Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon Vuoden kuopiolainen -kisa järjestettiin nyt jo seitsemättä vuotta peräkkäin.
Kisassa lehden lukijat voivat äänestää 20:stä lehden ja lukijoiden valitsemasta ehdokkaasta yhtä Vuoden kuopiolaiseksi. Kisan tarkoitus on nostaa esiin alueen vetovoimaisia tekijöitä ja hyviä tyyppejä. Mukana on vuosittain Kuopion alueella vaikuttavia henkilöitä, jotka omalla tavallaan edustavat positiivista kuopiolaisuutta.
Tänä vuonna mukana oli uusia valovoimaisia kasvoja, sekä muutamia vanhoja tuttuja ja ensimmäistä kertaa myös eläin, eli Lukukoira Sylvi.
Edelliskerroilla lukijat ovat äänestäneet voittoon jalkapalloilija Petteri Pennasen, jalkapalloilija Urho Nissilän, kirjailija Antti Heikkisen, vammaisurheilija Marjaana Heikkisen, dosentti Markku Myllykankaan ja kotoutumisen asiantuntija Tsega Kiflien.

Vuoden kuopiolainen -kisassa eniten ääniä saaneet

  • Lukukoira Sylvi kahmaisi ennätykselliset 1157 ääntä.
  • Toiselle sijalle pääsi jalkapalloilija Ilmari Niskanen 665 äänellä.
  • Kolmannen sijan vei torivalvoja ja monilahjakkuus Johannes Teppo 178 äänellä.
  • Paljon ääniä kisassa saivat myös näyttelijä Seija Pitkänen, Ravintolamestareiden Eeva Mertanen, muusikko Marco Hietala, opettaja ja laulaja Markku Uhlbäck ja ju-jutsuaktiivi Teemu Rissanen.
  • Yhteensä kisassa annettiin 3076 ääntä.