”Syöpä osui sekä minun että veljeni kohdalle”

Kirsti Villman palasi töihin 9 kuukauden päästä hoitojen aloittamisesta. Nyt hän elää normaalia elämää. Kuva: Aija Pirinen

Kirsti Villman parantui, mutta veli ei selvinnyt. Tänään lauantaina vietetään Joutsenten yö -tapahtumaa, jossa muistellaan syöpään menehtyneitä.

Vuorelassa asuva Kirsti Villman löysi lokakuussa 2012 kainalostaan patin. Vasta puoli vuotta aiemmin hän oli käynyt syöpäseulonnoissa ja silloin mitään merkkejä ei näkynyt. Patti osoittautui rintasyöväksi.
– Diagnoosin jälkeen kaikki eteni nopeasti. Minut leikattiin noin 6 viikon päästä toteamisesta ja heti sen jälkeen alkoi sytostaatti- ja sädehoidot, joita kesti puolisen vuotta, Kirsti kertoo.
Kirsti päätti heti alussa, ettei liiaksi lähde etsimään tietoa netistä, vaan luottaa hoitavaan lääkäriin.
– Halusin myös suojella itseäni liialta tiedolta.

Alussa Kirsti piti sairastumisen omana asianaan. Isälleenkin hän kertoi sairaudestaan vasta kun hiukset alkoivat lähteä. Töissä hän mainitsi asiasta juuri ennen sairauslomalle jäämistä.
– En halunnut liikaa huolestuttaa ihmisiä.
Nyt, kun hoidot ovat ohi ja seurantakäynnitkin on lopetettu, hän on puhunut asiasta hyvin avoimesti. Hän haluaa korostaa, että syöpä on sairaus muiden joukossa ja että siitä voi selvitä.
– Monet karttelevat syöpään sairastuneita, eivätkä uskalla puhua syövästä avoimesti. Syövän sairastanutkin voi elää ihan normaalia elämää, kuten kävi itsellenikin, kertoo Kirsi, joka palasi töihin 9 kuukauden jälkeen hoitojen alkamisesta.

Syövästä selviämistä Kirsti korosti silloinkin, kun hänen veljellään vuonna 2016 todettiin aivokasvain. Vaikka molempia yhdisti sama, vakava sairaus, eivät sisarukset liiemmin tahtoneet keskittyä siitä puhumiseen.
– Veljeni otti sairautensa todella hyvin, eikä hän minulle valittanut asiasta. Kihlatulleen hän ehkä puhui enemmän. Pyrin kuitenkin luomaan toivoa ja korostin, että syövästäkin voi selvitä.
Kirstin veljen kohdalla niin ei kuitenkaan käynyt. Tämän vuoden tammikuussa veli menehtyi, noin kolmen vuoden sairastamisen jälkeen.

Sekä oman että veljen sairauden käsittelyssä Kirsti on saanut apua Pohjois-Savon syöpäyhdistyksestä. Hän on ollut mukana yhdistyksen Ilonat-naisryhmässä ja toimii yhdistyksen Siilinjärven osaston sihteerinä.
– Aluksi en halunnut olla mukana missään vertaisryhmissä, sillä en halunnut liikaa samaistua sairauteen. Mutta nyt, kun olen käsitellyt sairauteni, on vertaistoiminta tullut tärkeäksi. Toisaalta myös pelko sairauden uusiutumisesta on saanut hakeutumaan muiden vastaavassa tilanteessa olevien pariin.

Pohjois-Savon syöpäyhdistys täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Juhlavuonna yhdistys järjestää monenlaista toimintaa, muun muassa kirkkokonsertteja.
Yksi juhlavuoden tapahtumia on tänään lauantaina 23.3. kello 20 Kuopion satamassa järjestettävä Joutsenten yö. Niissä pääjärjestäjänä on syöpään sairastuneiden naisten verkosto Siskot.
Joutsenten yö on kaikille avoin tapahtuma, jossa muistellaan syöpään menehtyneitä. Tilaisuudessa kokoonnutaan sytyttämään kynttilöitä läheisten muistolle. Tapahtumasta löytyy lisätietoa osoitteesta siskola.fi/joutsenten-yo.