Syytä olla huolissaan

Mikä Suomen oikeustoimessa ja poliisitoimessa oikein mättää? Suomen valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen – Suomen ylin syyttäjä – on pidätetty virastaan rikostutkinnan vuoksi.  Hän on suosinut toimissaan veljensä yritystä.   Entisen poliisipäällikön, Jaakko Paateron toimia tietolähderekisterin ylläpidon laiminlyönnissä tutkitaan.

Minkälaisen kuvan nämä ennenkuulumattomat tapaukset antavat Suomen oikeuslaitoksesta ja poliisilaitoksesta? Kansalaisten luottamus molempiin horjuu pahemman kerran. Tuoko se mukanaan ajattelumallin, että täällä voi toimia miten vaan haluaa. Mitä isot edellä – sitä pienet perässä!

Pitkään on jo ihmetelty, miksi Suomessa oikeuskäsittelyt kestävät älyttömän kauan. Anneli Auerin tapausta tutkittiin vuosikausia ja se johti lopulta vapauttavaan tuomioon.  Yhteiskunta eli veronmaksajat joutuivat maksamaan Anneli Auerille miljoonakorvaukset ja lisää on tulossa. Jari Aarnion tapausta tutkittiin myös vuosia ja rahaa kului tuomareille, tutkijoille ja oikeusistuimille massiivisia määriä. Aarnio sai tuomion, mutta kestääkö päätös jatkokäsittelyä. Vapauttava päätös olisi Suomen oikeuslaitoksen Waterloo!

Tavallinen tallaaja on oikeustoimen ulkopuolella. Miksi? Hänellä ei ole varaa maksaa oikeusjuttuaan. Tuomarien palkkiot ovat ylihinnoiteltuja. Kukaan ei puutu asiaan.

Suomen entinen sisäministeri Päivi Räsänen ja kansliapäällikkönsä ja uskonsisarensa Päivi Nerg päättivät vähentää radikaalisti Suomen poliisien määrää säästösyistä. Mihin se on johtanut?

Se on vaikuttanut muun muassa poliisin ennaltaehkäisevään toimintaan liikenteessä ja yleisen turvallisuuden ylläpidossa. Maanteillä vallitsee todellinen liikenneterrori:  tietty ryhmä ei välitä keltaisista viivoista – ohitukset ovat älyttömiä ja vaarallisia.  Punainen liikennevalo ei merkitse mitään – tuoreilla punaisilla saa mennä!  Nopeudet ovat huimia, etenkin siellä missä ei ole ”peltipoliiseja”.  Suomen liikenteen ja turvallisuuden valvonta vaatii eläviä poliiseja – ei peltisiä!

 

Kirjoittaja on dosentti.